Çalık, yüzünü güneşe çevirdi enerji devine ortak oldu

Çalık, yüzünü güneşe çevirdi enerji devine ortak oldu

Çalık Grubu, Adana-Ceyhan’da yapacağı rafineri projesi sessiz sedasız rafa kalkınca yüzünü güneşe çevirdi...

Çalık, yüzünü güneşe çevirdi enerji devine ortak oldu
16px
24px
06.04.2017 08:12
ABONE OLgoogle

Çalık Holding’e bağlı Çalık Enerji, Ankara merkezli Halk Enerji’nin yüzde 50’lik hissesini satın aldı. Anlaşma önceki gün imzalandı.

Peki iki şirketin ortaklığı ne anlama geliyor? Çalık Grubu bilindiği üzere Türkmenistan başta olmak üzere Orta Asya’daki Türk cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Balkanlar’da söz sahibi. İşte bu coğrafyalardaki gücü, güneşe de yansıyacak. Halk Enerji, Çalık ile işbirliği yaparak Orta Asya, Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerindeki pazara odaklanacak.

500 milyon dolar ciro planlıyor

Halk Enerji’nin Genel Müdürü Yalçın Adıyaman’ın verdiği bilgiye göre bu yılın sonunda şirketin 500 milyon dolarlık ciro yapması hedefleniyor. Bilindiği üzere Çalık Grubu’nun inşaat dışında en önemli alanlarından birisi de enerji sektörü.

Bilindiği üzere yıllar önce Çalık Grubu’nun Adana-Ceyhan’da yapacağı rafineri projesi sessiz sedasız rafa kalktı. Bu projenin bedeli ise kimilerine göre 5 kimilerine göre ise 8 milyar dolar civarında olacağı belirtiliyordu. Çalık’ın enerjide odaklanacağı güneşteki ortağı olan Halk Enerji’den biraz bahsetmekte fayda var.

2006 yılında Kurulan Halk Enerji’nin kurucusu Teknologis Teknoloji Yönetimi adlı şirket. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de Mustafa Atilla yürütüyor. Sektörün en önemli mühendislik firmalarından biri olan Halk Enerji’nin bünyesinde 40 mühendis yer alıyor.

Basketbol takımına sponsor 2011’de

Türkiye’de şebekeye bağlı ilk fotovoltaik (FV) güneş enerji santralini Ankara’daki Gazi Teknopark’ta kuran şirket, 2012’de toplam kurulu gücü 420 kWp olan ilk ticari çatı, güneş takip sistemi ve otopark tipi fotovoltaik güneş enerjisi sistemi Hacettepe Teknokent’te yaptı. 2013’te büyük ölçekli arazi tipi ilk fotovoltaik yer sistemini Polatlı’da 1.8 MW gücünde kuran Halk Enerji, Tepebaşı, Kadıncık GES, Tire GES, Sivrihisar GES, Kıranharman GES projelerini devreye aldı.

Şirket 2014’te 4.9 MW’lık Türkiye’deki ilk fotovoltaik ihalesini Erzurum’da kazandı. Erzurum’un Aziziye ilçesinde yer alan bu santraldeki üretim ile 2 bin 500 kişinin günlük enerji ihtiyacını karşılayabilecek güce sahip. Firma, Türkiye Spor Toto Basketbol Ligi’nde mücadele eden Halk Enerji TED Ankara Kolejliler takımının da isim sponsoru.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde