Çalık'a şok! Fırat'ı siyanüre boğan madenin faaliyeti durduruldu

Çalık'a şok! Fırat'ı siyanüre boğan madenin faaliyeti durduruldu

Erzincan İliç’te Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan boru patladı. 20 ton siyanürlü su Fırat’a aktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, madenin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Çalık'a şok! Fırat'ı siyanüre boğan madenin faaliyeti durduruldu
16px
24px
28.06.2022 08:17
ABONE OLgoogle

Erzincan İliç’te Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan boru patlamıştı. 20 ton siyanürlü su Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajı'na karışmıştı. İliç'teki zehir madeni kapatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı açıklamasında "Erzincan’a bağlı İliç ilçesinde çevre kirliliğine neden olan altın madeninin faaliyeti durduruldu" ifadelerine yer verdi.

Müdürü yalanlamıştı

Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold Madencilik Türkiye Sorumlu Müdürü Burhanettin Şahin, "Çıkan haberler tamamen asparagas. Bu haberi çıkaran yayan insanlar ile ilgili tamamen kanuni haklarımızı kullanacağız. Tamamen yalan ve yanlış bilgi. Patlayan boru ve konu soruşturuluyor bilgi veremem. Şu an bu konuyla ilgili çevre bakanlığı yetkilileri çalışıyor. Söylenenlerin yüzde 99’u doğru değil. Cumhuriyet Savcılığı ile Çevre Bakanlığının yürüttüğü soruşturma var onun sonucunu bekleyelim” demişti.

Madenin kapatılması için mücadele veren ve madenin olduğu bölgede yaşayan Sedat Cezayirlioğlu, tonlarca siyanürün patlayan borudan boş araziye, oradan ise bir dereye ve son olarak Fırat Nehri üzerinden İliç Barajı'na aktığını öne sürdüğü konuşmasında şöyle söylemişti:

"Şu an zararın boyutunu bilmiyorum. Burada yüzlerce litre siyanürden bahsediyorum. Suç duyurusunda bulundum. Savcılık el koydu, savcılık yetkilileri ve jandarma ekipleri dün madende inceleme yaptılar. Beklenen felaket Türkiye’nin Çernobil’inde yaşandı. Şu anda Fırat Nehri siyanür akıyor. Bu nehir, Keban barajını, Atatürk barajını, Karakaya barajını besliyor. Bu maden acilen kapatılmalı"

Halktv.com.tr'nin ulaştığı tutanakta Borunun patladığı ve bölgeye aktığı, "Yaklaşık 20 metreküp siyanürlü solüsyonun eğime bağlı olarak lift27, lift26, lift25 İliç sahası doğu erişim yoluna aktığı..." ifadeleri yer aldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde