CHP, birden fazla maaş alan AKP'li ve iktidara yakın isimleri listeledi: Arpalık Aile Şirketi

CHP, birden fazla maaş alan AKP'li ve iktidara yakın isimleri listeledi: Arpalık Aile Şirketi

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi’nin çalışmasında, birden fazla maaşı olan “Cumhurbaşkanlığı’nda görev yapan bürokrat ve danışmanlar”, “eski vekil ve bakanlar” ile “kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan yandaş isimler” tek tek sıralandı.   

CHP, birden fazla maaş alan AKP'li ve iktidara yakın isimleri listeledi: Arpalık Aile Şirketi
16px
24px
30.01.2020 04:24
ABONE OLgoogle

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir kişinin istediği kişiyi istediği makama atadığı tek adam rejiminde devletin aile şirketine dönüştüğünü belirterek “Kurumlar liyakatsiz kişiler tarafından yönetiliyor ve bu kötü yönetim ülkeye zarar veriyor” diye konuştu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi tarafından hazırlanan “Arpalık Aile Şirketi” adlı broşürde birden fazla maaş alan eski AKP yöneticileri, milletvekilleri ve iktidara yakın kişiler hakkında bilgilere yer verildi. 

‘TEK ADAM’ VURGUSU

Çalışmada CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Arpalık sistemi ne getirdi” başlıklı yazısı yer aldı. Kılıçdaroğlu, arpalık sisteminin tek adam rejimlerinin en önemli sacayağı olduğunu belirterek “Cumhurbaşkanlığı’ndaki tüm kadrolu görevler istisnai memuriyet haline getirildi. Arpalık rejimi yaygınlaştırıldı. Bugün pek çok kişi sınavsız olarak istisnai memuriyete atanmakta, oradan da diğer kurumlarda üst düzey bürokrat olarak görevlendirilmektedirler. Başka bir ifadeyle siyasi kişilik veya bu kişilere yakınlığı olanlar kamuda üst makamlara hiçbir çaba sarf etmeden getirilmektedir” diye konuştu.

‘TORPİL EGEMEN KILINDI’

Kılıçdaroğlu, bu durumun sınav sorularını çalarak işe girmek kadar hukuksuz ve kabul edilemez bir durum olduğunu belirterek “Ülkemizde arpalık olarak nitelenen bu uygulamalar adalet duygusunu zedelerken, yurttaşların devletle bağlarını zayıflatıyor, iş ortamındaki huzur ve barışı bozuyor, liyakat sistemi yerine nepotizm, iltimas, torpil anlayışını egemen kılıyor” diye konuştu. 

Türk kamu personel rejiminin esasını liyakatin oluşturduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şunları dile getirdi: “Bir kişinin, istediği kişiyi istediği makama atadığı tek adam rejiminde devlet aile şirketine dönüştü. Kurumlar liyakatsız kişiler tarafından yönetiliyor ve bu kötü yönetim ülkeye zarar veriyor. Şeffaflık ve hesap verilebilirlik kalmadı. Bugün hiçbir bilgi ve becerileri olmadığı kademelerde ‘Yönetim Kurulu’, ‘Denetim Kurulu’ üyelikleri ile görevlendirilenler maaş, ikramiye, huzur hakkı, makam odası, araç ve benzeri pek çok kamu kaynağını şahısları için kullanıyorlar.” 

İSİM İSİM BİRDEN FAZLA MAAŞ ALANLAR

Çalışmada, birden fazla maaş alan Cumhurbaşkanlığı bürokratları, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanları, eski bakanlar, eski milletvekilleri ve yakınlar sıralandı. Çalışma kapsamında bakan yardımcısı olan eski vekiller, aile yakınları ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının yönetimlerinde yer alan eski bakan, milletvekilleri ve aile yakınları da yer aldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA BİRDEN FAZLA MAAŞ ALANLAR

CHP’nin çalışmasına göre, birden fazla maaş alan Cumhurbaşkanlığı bürokratları, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanları ve Cumhurbaşkanlığı kurul üyeleri sırasıyla şöyle:

Aylık 230 Bin TL maaş alan Ordu Belediye Başkanı Hilmi Güler ekonomi gazetecilerine ne dersi verdi?

Fahrettin Altun (Borsa İstanbul), Ali Taha Koç (Türksat), Metin Kıratlı (Borsa İstanbul), Uğur Ünal (TDİ), Yunus Arıncı (VakıfBank, Borsa İstanbul), Arda Ermut (THY, Varlık Fonu), Mehmet Zahid Sobacı (BİK Yönetim Kurulu Başkanı), Maksut Serim (Halkbank), Sefer Turan (TTNET), Hamdi Kılıç (BİK), Fecir Alptekin (BİK), Saadet Oruç (BİK), Mehmet Akarca (BİK), Muhammet Mücahit Küçükyılmaz (BİK), Ahmet Karayiğit (Kamu Görevlileri Etik Kurulu), Hasan Nuri Yaşar (YÖK); Yiğit Bulut (Türk Telekom), Meltem Taylan Aydın (Halkbank), Cemil Ragıp Ertem (VakıfBank), Gülnur Aybet (Ziraat Bankası), Asım Aykan (Etik Kurulu Üyesi).

Cumhurbaşkanı başdanışmanı maaşı da alan eski milletvekilleri ise Mehmet Uçum, Seyit Sertçelik, Gülay Samancı, Rehe Denemeç, İhsan Şener, Oktay Saral, Mustafa Akış, Ayşe Türkmenoğlu, Gülşen Orhan, İsrafil Kışla ve Hamza Yerlikaya olarak belirlendi. 

BİRDEN FAZLA MAAŞ ALAN BAKANLAR VE VEKİLLER

Çalışmada birden fazla maaş alan eski bakanlar; Naci Ağbal (Vakıf Katılım), Faruk Çelik (Ziraat), Atilla Koç (Turkcell), Abdülkadir Aksu (VakıfBank), Mehmet Hilmi Güler (Turkcell, Belediye Başkanı), Köksal Toptan (Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı) diye sıralandı.

CHP’nin çalışmasında birden fazla maaş alan eski milletvekilleri ise Şahap Kavcıoğlu (VakıfBank), Sadık Yakut (VakıfBank), Halil Aydoğan (VakıfBank), İsmail Alptekin (VakıfBank), Mahmut Kaçar (Ziraat Bankası), Gülseren Topuz (Takasbank), Nureddin Nebati (Türk Telekom), Salim Dursun (Türk Telekom), Edibe Sözen (BİK, Rektör), Ziyaeddin Akbulut (Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyesi).

BÜYÜKELÇİ MAAŞI ALAN ESKİ VEKİLLER

Çalışmada büyükelçi maaşı alan eski bakan, milletvekilleri ve bürokratlar ise Egemen Bağış, Lütfullah Göktaş, Ayşe Hilal Sayan Koytak, Merve Kavakçı, Hasan Murat Mercan, Abdülkadir Emin Önen, Şaban Dişli, Tülin Erkal Kara, Zekeriya Akçam olarak sıralandı. 

BAKAN YARDIMCILARI OLAN YAKINLAR VE VEKİLLER

Çalışmada bakan yardımcısı olan aile yakınları Fatma Varank, Ayşe Ergezen, Mehmet Fatih Kacır, Mehmet Hadi Tunç, Hadir Alpaslan olarak sıralanırken; bakan yardımcısı maaşı alan eski vekiller ise Fatih Metin, Zekeriya Birkan, Ahmet Koca, Halil Erdemir, Mehmet Ersoy, Suay Alpay, Alpaslan Kavaklıoğlu olarak belirlendi. 

Mahmut Lıcalı/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde