CEO üretim fabrikası olduk

CEO üretim fabrikası olduk

Türkiye, global devlerin tepe yöneticilerine 'gerilla eğitimi' verdiği üs oldu. Kriz yönetimini en iyi Türkiye'de öğrenenler dönüşte CEO oluyor. İşte transfer olanlar..

CEO üretim fabrikası olduk
16px
24px
10.07.2006 00:00
ABONE OLgoogle

İstikrarlı olmayan ekonomisi ve kriz potansiyeli ile dünyanın en zor pazarları arasında gösterilen Türkiye, yabancı yöneticilerin CEO'luk öncesi 'staj' merkezi oldu. Türkiye'de rüşdünü ispat eden uluslararası şirketlerin yöneticileri ise, merkeze dönüşte CEOTuk koltuğu bekliyor. Kariyerlerindeki en hızlı sıçramayı Türkiye'deki görevlerinden sonra yapan yabana yönetici sayısı hızla artarken, yönetim danışmanları bunun gerekçesi olarak Türkiye ekonomisinin yöneticilere verdiği 'gerilla eğitimi'ni gösteriyor.

Kariyerlerinde en hızlı yükselişi Türkiye operasyonundan sonra yapan yabancı yöneticiler ise ağırlıklı olarak otomotiv sektöründen çıkıyor. Türkiye'de en küçük bir dalgalanmada bile otomotiv satışları adeta bıçak gibi kesiliyor. İşte böyle dinamiklere sahip bir pazarda, saüş hedeflerine ulaşmak ve bunları geçmek ise bir yöneticinin tamamen maharetine kalmış durumda.

Otomotivciler ağırlıkta
* Türkiye'deki 'stajlarını' tamamladıktan sonra kariyer merdivenlerini koşar adım çıkan yöneticiler arasında, British American Tobacco'nun eski Yönetim Kurulu Başkanı Martin Broughton başı çekiyor. Yakın zamana kadar İngiliz Havayolları British Airways'in CEO'su olan Broughton, görevini Willie Walsh'e bıraktı.

* Yaklaşık dört yıl Ford Türkiye'yi yöneten Mark Schulz, buradaki 'mesaisi'nin ardından Asya ve Pasifikten Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine yükseldi. Schulz, şu an Ford CEO'su Bill Ford'a bağlı dört isimden biri durumunda.

* Parlak kariyeriyle parmak ısırtan bir diğer isim ise bir dönem MercedesBenz'in Türkiye'deki en tepe ismi olan Dr. Till Becker. Aslında bir hukuk doktoru olan Becker, Türkiye'deki altı yıllık görevinin ardından DaimlerChrysler AG, Kuzeydoğu Asya Ülkelerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak Çin'e atandı.

En çok transfer Avrupa'ya
* Yine bir başka otomotivci ise Oyak Renault'nun Genel Müdürlüğü'nü Dominique Correze. Correze, Türkiye'deki görevinin ardından Renault'nun ticari araç projesinin sorumluluğunu almıştı.

* 1999'da Opel Türkiye Başkanı olan Erhand Spranger ise General Motors tarafından alınan Güney Koreli Daewoo'nun Avrupa Başkanlığı'na getirildi.

* Bir dönem Merloni Elettrodomestici Türkiye'nin Genel Müdürlüğü'nü yapan Francesco Trovota, Batı Avrupa Pazarlama Direktörlüğü'nü üstlendi.

* Uluslararası reklam ajansı Publicis Group'un şirketleri arasında yer alan Zenith Öptimedia'nın Doğu Avrupa ve Ortadoğu Bölgesi (EMEA) CEO'su Adras Vigh de daha önce Türkiye'de görev yapmış bir isim. Vigh, daha önce Zenith İstanbul'da müdür olarak çalışmıştı.

* Kariyerinde Türkiye bulunan bir başka üst düzey yönetici ise Colgate Palmolive'in Türkiye eski Genel Müdürü Andrea Lagioia. Lagioia, şu an Colgate'in New York merkezinde görev yapıyor.

Aylin Löle/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde