ÇAY-KUR’da 635 milyon TL zarar

ÇAY-KUR’da 635 milyon TL zarar

ÇAY-KUR’un 635 milyon lira zarar ettirildiğini söyleyen CHP’li Yavuzyılmaz, “Bir yıllık satışa eşit kuru çay stoku bulunmaktadır ve ÇAY-KUR, izleyen yılda hiç çay yaprağı alımı yapmasa dahi mevcut ürün stokunu ancak eritebilecektir” dedi.

ÇAY-KUR’da 635 milyon TL zarar
16px
24px
05.01.2021 07:51
ABONE OLgoogle

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ÇAY-KUR’un 635 milyon lira zarar ettirildiğini söyledi. Yavuzyılmaz, “Bir yıllık satışa eşit kuru çay stoku bulunmaktadır ve ÇAY-KUR izleyen yılda hiç çay yaprağı alımı yapmasa dahi mevcut ürün stokunu ancak eritebilecektir” diyerek ÇAY-KUR’daki yönetim sıkıntısına da dikkat çekti.

TBMM KİT Komisyonu Üyesi CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Sayıştay raporlarında yer alan “çarpıcı zararlara” dikkat çekti. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Yavuzyılmaz, 2019 yılında ÇAY-KUR’un 635 milyon, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nin 1 milyar 100 milyon zarar ettirildiğini açıkladı.
Yavuzyılmaz, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün de 635 milyon 92 bin 521 Türk Lirası dönem zararı ile kapattığını belirterek şunları kaydetti:

“Sayıştay ilgili bulgusunda ÇAYKUR’un 2014 yılından 2019 yılına kadar stoklarının şiştiğini, hatta son iki yıldaki toplam 226 bin 155 ton stokun ilgili yıllardaki toplam satış miktarına eşdeğer olduğunu söylemiş. Son iki yıldır gerçekleşen stok miktarları, ÇAY-KUR’un ilgili yıllar toplam satışları kadardır. Bir diğer deyişle bir yıllık satışa eşit kuru çay stoku bulunmaktadır ve ÇAY-KUR izleyen yılda hiç çay yaprağı alımı yapmasa dahi mevcut ürün stokunu ancak eritebilecektir’ diyor. Hem fiziki stoklama sorunları hem ekonomik değer kayıpları ve hem de ilave üretim maliyetleri ortaya çıkarmaya başlayan ve giderek dönem zararını daha da artıracağı açık olan mevcut ürün stoklarının bir an önce satılmak suretiyle elden çıkarılmasını öneriyor.”

Yavuzyılmaz Sayıştay’ın DHMİ ile ilgili raporundaki bulguları anlatırken, “Tarife dışına çıkarılan 439 adet arazi ve kapalı alan karşılığında 2019 yılında 97.8 milyon TL kira alınmış olup bu tutarın Havalimanı ücret tarifelerindeki karşılığı 168.5 milyon TL ye tekabül etmektedir. Tarife dışı bırakma uygulaması dolayısıyla 2019 yılında kurumun uğradığı gelir kaybı 70,7 milyon TL olmuştur. 2020 yılında oluşacak gelir kaybı ise 75.4 milyon TL’dir” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde