Büyümenin sinyalleri geliyor!

Büyümenin sinyalleri geliyor!

Finansbank CEO'su Ömer Aras'a göre Yunanistan'dan büyüme sinyalleri geliyor ve son iki çeyrekte büyüme başlayacak

Büyümenin sinyalleri geliyor!
16px
24px
14.01.2013 06:22
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin bu yıl yüzde 5.2 büyüyeceğini öngördüklerini söyleyen Finansbank CEO'su Ömer Aras'a göre Yunanistan'dan büyüme sinyalleri geliyor ve son iki çeyrekte büyüme başlayacak

Yunanistan'ı en iyi gözlemleyen isimlerden biri olan Finansbank CEO'su Ömer Aras, Yunanistan'dan büyümenin sinyallerinin geldiğini söyledi. Dün akşam aHaber'de Sabah Gazetesi Ekonomi Yazarı Şelale Kadak tarafından hazırlanıp sunulan İş'te Hayat programına katılan Aras, Finansbank'ın sermayedarı olan Yunanistan'ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG) ekonomistlerinin tahminlerine göre 2013'ün son iki çeyreğinde çeyrek bazında ekonominin büyümeye başlayacağını söyledi.

Finansbank'a sahip olmak NBG için ne anlama geldi?

NBG, bu yatırımı yaptığı zaman Yunanistan'daki belirli çevreler tarafından "Niye bu kadar çok parayı Türk bankasına yatırıyorsunuz!" diye tehdit de almıştı. Ama bugün bakıldığında NBG'nin çok doğru bir yatırım yaptığı ortaya çıkıyor. Çünkü Türkiye'deki yatırımları getirisi itibariyle başarılı oldu. Bizim bankanın NBG ile finansal anlamda herhangi bir ilişkisi yok.

NBG, sadece hissedar olarak bulunuyor.

NBG'nin Finansbank'ın yüzde 25 hissesini satışa çıkarmasıyla ilgili gelişmeler ne durumda?
NBG böyle bir karar aldı ancak daha sonra Türkiye'de Merkez Bankası'nın değiştirmiş olduğu politikalar çerçevesinde munzam karşılık oranlarının artması sonucu bankaların değerlerinde bir düşme oldu. NBG de zarar etmemek için bekleme kararı aldı.

Yunanistan'da gerçekten kriz bitiyor mu?

2013'e baktığımız zaman ülkenin durumunu çok daha iyi görüyoruz. Çünkü Avrupa'yla olan ilişkilerinde çok ciddi bir düzelme var. Bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması, sermayelendirilmesi gerçekleştirildi. Bankacılık sektörüne yaklaşık 30 milyon euro mertebesinde sermaye enjeksiyonu yapıldı. NBG ülkenin en büyük ikinci bankası Eurobank ile birleşiyor.

FİNANSBANK SATIŞI EN BÜYÜK FİNANSAL YATIRIMLARDAN BİRİYDİ

Finansbank satılırken, Hüsnü Özyeğin ile birlikte çıkıp gitmediniz...

Benim sadece bankada görevim yoktu. Holdingin birçok şirketinin yönetim kurullarında görevim vardı. Ancak Finansbank satışı Türkiye'ye gelmiş en büyük finansal yatırımlardan biriydi. Banka 5.5 milyar dolar değer üzerinden satıldı. Tabii NBG düzenin devam etmesini istedi ve yönetimin devam etmesi şartı koydu. Ben de böyle bir sorumluluğu bırakıp gidemedim.

TÜRKİYE'DE 2013'TE BÜYÜME 5.2 OLACAK

Yunanistan ne zaman büyümeye başlar sizce?

Büyümenin de sinyalleri geldi. NBG ekonomistlerinin tahminine göre 2013'ün son iki çeyreğinde çeyrek bazında ekonomi büyümeye başlayacak.

2013'ü Türkiye açısından değerlendirir misiniz?

Türkiye 2013'te daha iyi bir büyüme yakalayacak. 2013'te yüzde 4'lük bir büyüme bekleniyor. Bizim ekonomistlerimize göre ise büyüme yüzde 5.2 olacak.

Şelale Kadak/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde