Büyük patronlar ne ister?

Büyük patronlar ne ister?

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2023 hedefleri için ne istedi?

Büyük patronlar ne ister?
16px
24px
16.01.2013 07:52
ABONE OLgoogle

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2023 hedefleri için yüzde 5-6 büyüme ve daha fazla sermaye birikimi gerektiğine işaret etti

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türkiye’nin genç nüfusa iş yaratma açısından en az yüzde 5-6 büyümesi gerektiğini söyledi. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) düzenlediği Kurumsal Yönetim Zirvesi’nde konuşan Koç, sermaye ve likiditenin sınırlı olduğu bir yerde, güvenilirlik ve şeffaflığın önemli olduğunu vurgulayarak, “Şirketlerin, yeterli sermayeyi kendilerine çekebilmeleri için bazı değişimlerden geçmeleri lazım” dedi.

‘Halka arzlara devam’

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise, “Türkiye olarak, 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için bizim daha fazla sermaye birikimine ihtiyacımız var” diye konuştu.

 Holding’le ilgili konuşan Sabancı, “Sabancı olarak halka arzlara devam etmek istiyoruz. 2014’te Avivasa’yı halka açmayı düşünüyoruz. Enerji işimizi halka açmayı düşünüyoruz. Kapalı değerleri ortaya çıkarmak istiyoruz” dedi.

44 şirket kurumsal endekste

İMKB Başkanı İbrahim Turhan da şirketlerin borsadaki Kurumsal Yönetim Endeksi’nde yer alabilmek için 10 üzerinden en az 7 alması gerektiğini ifade etti. Yakın zamanda 11 sektörde 215 şirketi kapsayan bir araştırma yaptıkları bilgisini veren Turhan, “Borsa İstanbul’da 405 şirket var. Bunların sadece 44’ü bu endekste yer alıyor. Aslında bu az. Ama bu 215 şirketin yüzde 62’si Kurumsal Yönetim Endeksi’ne girmek istediklerini ifade etmişler. Bu güzel bir şey” diye konuştu.

Yılmaz: Büyük bir adım

Sütaş’ın patronu, TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ise “Bugün bu endekse katılan şirketlerin sayısı 44. Umuyorum ki bütün şirketlerimizi bütün kurumsal yönetim endeksine tabi olur” dedi. Öte yandan Yılmaz, yarınki seçimde TÜSİAD’da tek başkan adayı.
  
Özilhan: Vergi yaygınlaştırılmalı

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, vergide ödeyebilenlere daha fazla yük getirildiğini belirterek, verginin yaygınlaştırılması halinde önemli bir tasarruf imkanı sağlanacağına inandığını söyledi.

 Özilhan, Alternatifbank’ın (ABank) yüzde 75 hissesinin satış işlemini martta tamamlayacaklarını belirterek, Qatar Commercial Bank ile münhasırlık anlaşmasının 15 Mart’a kadar olduğunu, bu tarih öncesinde satış konusunda anlaşmaya varabileceklerini söyledi.

 Özilhan, Anadolu Grubu’nun yatırımlarını 2013’te de devam ettireceğini belirttti. Özilhan, “Yatırım için bir şirket gelirse. O da Borsa İstanbul. Buna para koyar mısınız?” sorusu üzerine şu karşılığı verdi: “Bunu danışmanlara sorarım. Şahsen yatırırım da şirket olarak düşünürüm. Şahsıma risk alırım, ama şirketim için risk alamam.”
  
BOYNER: HALKA AÇIKLIK ARTACAK

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Kurumsal yönetim anlayışı ülkemizde güçlendikçe halka açılma oranları artacak bununla beraber sermaye piyasamız derinleşecek ve sağlamlaşacak. Şirketlerimiz için ise daha iyi kurumsal yönetim ilkeleri daha yüksek karlılık, daha iyi borsa performansı ve dış finansmandan daha fazla yararlanma imkanına sahip olma anlamına gelecektir. Elbette bu durum halka açık olmayan şirketlerimiz için de paralel sonuçları beraberinde getirecektir” dedi.
 
 Ertaş: 2013 yenilenme ve genişleme yılı olacak

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye’nin artık sadece kurumsal yönetim ilkelerini uygulayan değil, aynı zamanda bu ilkelerin oluşmasına katkı sağlayan bir ülke olduğunu  belirterek şöyle konuştu:

“Bize düşen görev İstanbul’u küresel finans merkezi olarak konumlandırmak. 2013 yılı sermeye piyasalarımız için yenilenme ve genişleme yılı olacaktır.”

Ertaş, kurumsal yönetim toplumsal refahın artışında önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade ederek “SPK olarak son 10 yılda kurumsal yönetimle ilgili önemli kararlara imza attık. Kurumsal yönetim bir anlayış, hatta bir kültürdür.

 Zaman içerisinde sadece halka açık olanların değil tüm şirketlerimizin, STK’ların ve kamu kuruluşlarımızın da bu anlayışı benimsemesi gerekmektedir” diye konuştu.

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde