Bursa'daki Siro batarya fabrikası 'ilk' batarya fabrikası denildi, gerçek ne çıktı

Bursa'daki Siro batarya fabrikası 'ilk' batarya fabrikası denildi, gerçek ne çıktı

Türkiye’nin ilk batarya fabrikası olarak lanse edilen Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün ilk batarya fabrikası olmadığı ortaya çıktı. Türkiye’nin batarya anlamındaki ilk girişimleri 1981 yılında ASPİLSAN Enerji ile hayata geçirildi.

Bursa'daki Siro batarya fabrikası 'ilk' batarya fabrikası denildi, gerçek ne çıktı
16px
24px
24.04.2023 23:21
ABONE OLgoogle

Semih DEMİRHAN

Türkiye’nin yerli ve milli elektrikli otomobili Togg geçtiğimiz günlerde resmen satışa çıktı ve ilk kez yollarda görüldü. Togg’un yollara çıkması ile birlikte enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere Togg ve Çinli enerji firması Farasis ortaklığıyla kurulan Siro’nun Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü temeli bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla atıldı.

Açılış töreninde konuşan Erdoğan, “Bu tesis ülkemize çok ciddi bir ekonomik değer kazandıracak. 10 yılda milli gelire 30 milyar euro katkı sağlayacak, 7 bin çalışanla istihdama destek verecek” dedi.

Erdoğan ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da açılış töreninde yer alan isimler arasındaydı. Burada bazı açıklamalarda bulunan Varank, Togg'un Gemlik'teki üretim üssünde seri üretimine geçilmesinin ardından Bursa'ya yatırımların sürdüğünü, Türkiye'nin ilk batarya fabrikasının temellerinin burada atılacağını bildirdi.

Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün Türkiye’nin ilk batarya fabrikası olduğunu lansa edilse de öyle olmadığı anlaşıldı.

GERÇEK NEYDİ

Türkiye’nin ilk batarya üretim tesisinin tarihi aslında 1981 yılına dayanıyor. Kayseri’de ASPİLSAN Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş, isimli bir şirket kuruldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı’na bağlı ASPİLSAN kurulduğu günden bu yana lityum iyon teknolojisine yatırım yaparak Türkiye’nin enerji alanında dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Ni-Cd ve lityum iyon kimyasında pil ve batarya sistemleri üreten ASPİLSAN, daha sonra şarj edilebilir lityum iyon pil üretimine de başladı.

Söz konusu şirket ASLESAN 4600 serisi dahil olmak üzere ASELSAN ve ROKETSAN gibi savunma sanayi şirketlerinin geliştirdiği telsiz, silah sistemleri gibi cihazların bataryalarının üretilmesine imza attı. ASPİLSAN özellikle F-16 Blok-30 ve Sikorsky helikopterleri için akü üretiminde önemli rol oynadı. Savunma Sanayi ile sınırlı kalmasan ASPİLSAN sivil havacılıkta da Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı sertifikasyonu kapsamında üretim ve tasarım onayı aldı.

OCAK 2022'DE SİLİNDİRİK LİTYUM İYON PİL ÜRETİMİNE GEÇTİ

Bununla birlikte ASPİLSAN’ın yeni yatırımı olan Li-iyon Silindirik Pil Üretim tesisinin temeli geçtiğimiz yıllarda Mimarsinan OSB’de atılmıştı. Söz konusu tesis Ocak 2022’de faaliyete geçti ve ilk lityum iyon pilinin seri üretimine Haziran ayı sonunda başladı. Tesisin resmi açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Kayseri’de açılmıştı. ASPİLSAN, Avrupa’nın ilk ve tek silindirik lityum iyon pil üreten firması konumunda. ASPİLSAN, söz konusu gelişmelerde Türkiye’de pil ve batarya teknolojisinin önde gelen isimlerinden biri oldu.

Öte Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden biri olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş’de, Siro Batarya fabrikasından önce mevcut olan üretim tesislerinden biri. Merkezi Ankara’da olan Pomega, Türkiye’nin ilk özel sektörü olarak Lityum-İyon Pil Hücresi ve Enerji Depolama Sistemleri Yatırımını gerçekleştirmeyi planlıyor. Şirketin üretecekleri ürünler arasında LFP Pil Hücresi, ev tipi enerji depolama, FLP batarya paketi, LFP batarya kabineti, konteyner tipi enerjiepolama sistemi, mobil hibrit enerji üretim gibi ürünler bulunuyor.

BAKAN VARANK GEÇEN SENE TEMEL ATMA TÖRENİ'NE KATILMIŞTI

Teknoloji ve mühendislik şirketi Kontrolmatik Teknoloji, aynı zamanda Amerika’nın Güney Carolina eyaletinde 279 milyon dolarlık lityum-iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikası yatırımı yapacak.

Geçtiğimiz sene  Polatlı'da Kontrolmatik Teknoloji Lityum Demir Fosfat Batarya Fabrikası Temel Atma Töreni’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hızlı teknolojik gelişmelerle enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün arttığına dikkati çekerek, "Enerjinin üretimi ve iletimi kadar depolanabilmesi de hayati öneme sahip bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu yatırımın kıymeti, elektrikli araç ve tüketici elektroniği sektörleriyle birlikte değerlendirildiğinde daha net ortaya çıkacaktır." demişti

Varank sözlerinin devamında "Kontrolmatik'in batarya teknolojileri ve enerji depolama sistemleri alanındaki bu öncü yatırımı da bu vizyonu tahkim edecek önemli bir girişim." diye konuşmuştu.

Böylece Bakan Varank’ın da katıldığı Kontrolmatik Teknoloji Lityum Demir Fosfat Batarya Fabrikası Temel Atma Töreni ile birlikte Türkiye’nin ilk batarya fabrikasının Bursa’da temeli atılan Siro’nun olmadığı ortaya çıktı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde