Bugün itibarıyla Türkiye dünyada ilk ve tek ülke oldu

Bugün itibarıyla Türkiye dünyada ilk ve tek ülke oldu

Rus yapımı S-400 hava savunma sistemine ait ilk parçaların Ankara'ya getirilmesi dünyada büyük yankı uyandırırken, Türkiye dünyada bu sisteme sahip dördüncü ülke oldu.

Bugün itibarıyla Türkiye dünyada ilk ve tek ülke oldu
16px
24px
12.07.2019 07:54
ABONE OLgoogle

Milli Savunma Bakanlığı, Rusya'dan alınan S-400'lerin birinci grubunun Ankara'ya intikalinin başladığını duyurdu. Rusya'dan gelen iki uçak Mürted Hava Üssü'ne indi.

Savunma Sanayi Başkanlığı, S-400'e ait parçaların teslimatının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini, sistemin bütünüyle hazır olmasının ardından kullanıma başlanacağını açıkladı. Türkiye, topraklarında hem Amerikan yapımı Patriot hava savunma sistemi hem de Rus yapımı S-400'leri barındıran ilk ülke oldu.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017’de imzalanmıştır.

Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır."

RUSYA'DAN İKİ UÇAK GELDİ

Rusya'dan ilk etapta iki uçak Mürted Hava Üssü'ne indi. Üste onuşlanma hazırlığı tamamlanırken, hangar tesisi yapıldı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Askeri Federal Servisi de S-400 hava savunma sisteminin Türkiye'ye teslimatının başladığını açıkladı.

S-400'ÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

Türkiye ile Rusya arasında Eylül 2017'de imzalanan anlaşmaya göre, Türkiye, Rusya'dan 2,5 milyar dolar karşılığında toplam dört bataryadan oluşan iki adet S-400 sistemi satın alacak.    

PATRİOT'LAR ADANA'DA

Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde NATO kapsamında İspanya’ya ait Patriot Birliği bulunuyor. İspanya Ordusu’na bağlı 74’üncü Uçaksavar Topçu Alayı, İncirlik’te konuşlu durumda…

Madrid Yönetimi, Türkiye’nin hava savunması için Adana'ya konuşlandırılan Patriot füze savunma sisteminin süresini haziran ayı başında 2019 sonuna dek uzatmıştı.

ÇAVUŞOĞLU: SIKINTI YOK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 sistemi teslimatına ilişkin sürecin seyrinde devam ettiğini belirterek, "Herhangi bir sıkıntı yok. Süreç bundan sonra da sağlıklı bir şekilde devam edecek" dedi.

Çavuşoğlu, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ile heyetlerarası ve ikili görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı'na intikaline ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi: "Bitmiş bir anlaşma ve süreç seyrinde devam ediyor. Biz bu işleri koordine ediyoruz. Uçak izni olsun, gelecek personel izni olsun, bu konularla ilgili süreçler de devam ediyor. Zaten Milli Savunma Bakanlığımız da gerekli açıklamayı yaptı. Herhangi bir sıkıntı yok. Süreç bundan sonra da sağlıklı bir şekilde devam edecek.

Fransız basınında ilginç haber

Fransız Le Monde gazetesi, Rusya’nın S-400 teslimatını başlatma tarihinin ’tesadüfi’ olmadığını söyleyerek, 15 Temmuz darbe girişiminde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek olduğunu açıklayan ilk dünya lideri olduğunu hatırlattı. Haberde, “Türkiye’nin sıklıkla ‘empati yoksunluğundan’ şikayet ettiği geleneksel müttefikleri destek vermezken Putin, Erdoğan’a destek olan ilk lider olmuştu” ifadeleri yer aldı.

NATO: Sonuçlar konusunda kaygılıyız

NATO’dan bir yetkili de Brüksel’de AFP’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin S-400 sistemini edinme kararının yaratacağı olası sonuçlar konusunda kaygılıyız” dedi.

TASS: S-400 için füzeler yaz sonunda gemi ile gönderilecek

Rusya'nın, askeri-teknik işbirliğinden sorumlu federal servisi FSVTS, S-400 karadan havaya savunma sisteminin Türkiye'ye teslimatının başladığını doğruladı.

Rus haber ajansı TASS, S-400 için füzelerin yaz sonunda gemi ile gönderilmesinin beklendiğini bildirdi. Türkiye'ye yapılan teslimatta 120 adet güdümlü füze de bulunacağı bildirildi.

Yaptırımlar konusunda durum ne?

Türkiye, bugün yaptığı açıklamalarla S-400 sistemine ait ilk teslimatın gerçekleştirildiği bilgisini remen ilan etmiş oldu. S-400'lere dair ilk teslimatın gerçekleştirilmesi Türkiye'deki televizyon kanallarının da neredeyse tamamından canlı yayınlandı. 

Ne zaman geleceği uzun süredir konuşulan hava savunma sisteminin Türkiye'ye ulaşmaya başlaması, ABD Kongresi'nin 2017 Ağustos ayında çıkardığı ve CAATSA olarak bilinen ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası'nı otomatik olarak tetikleyebilir. Ancak burada, Türkiye'nin anlaşmanın tarihini CAATSA'nın yürürlüğe girmesinden öncesine denk getirmesinin bir çıkış kapısı yaratabileceği konuşuluyor. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın haziran ayı sonunda Japonya’da gerçekleşen G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamalarında S-400 krizinde neredeyse Türkiye’ye hak verir yorumlarda bulunması yaptırımların masadan kalkabileceği yorumlarına sebep olmuştu. Ancak ABD Savunma ve Dışişleri bakanlıkları S-400’lerin alımının ‘olumsuz’ sonuçları konusunda ülkelerinin tavrının değişmediğini belirtmişti. Reuters haber ajansı da "Trump'ın bir muafiyet sağlayarak yaptırımları ertelemeyi deneyebileceğini ama bunun, Kongre'deki destekçilerini kızdırabileceğini" yazmıştı. ABD Kongresi de Türkiye’ye yaptırımlar konusunda ABD Başkanı Trump kadar iyimser değil.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin dün kişisel blogunda yayımlanan yazısında S-400'lerin "geldiği açıklamasının ve belki kamuoyuna görüntü verilmesinin 15 Temmuz Pazartesi gününe bırakılabileceği" iddialarını aktarmıştı.

DÜNYA BASINI NASIL DUYURDU

Dünya basını haberi Ankara-Washington gerilim üzerinden gördü. Suudi Arabistan kanalı Al Arabia, Amerika'nın yaptırım tehditlerine karşı Türkiye'nin asla pes etmediğini ifade etti. New York Times ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya’nın en gelişmiş uçaksavar silahı S-400 sistemini satın alma konusundaki kararlılığından asla vazgeçmediğini yazdı.

Al Jazeerea

Al Jazeerea konuya ilişkin haberinde Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, ABD ile yeni bir gerilime neden olması beklenen füze sistemlerinin Ankara yakınlarındaki üsse ulaştığını söyledi.

New York Times

New York Times ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD’nin uyarılarına rağmen, Rusya'nın en gelişmiş uçaksavar silahı S-400 sistemini satın alma konusundaki kararlılığında ısrar ettiğini yazdı.

AFP

AFP bugün ilk kısmı gerçekleşen teslimatın Washington-Türkiye hattında muhtemelen bir gerginlik yaşanmasına sebep olacağını vurguladı ve ABD'nin Ankara'yı yaptırım ile tehdit ettiği hatırlattı.

Sputnik

Rus yayın organı Sputnik ise teslimatı duyurduğu haberinde Washington'un Ankara'yı S-400'leri teslim alma konusunda yaptırımlarla tehdit ettiğini ve ABD'nin Türk kuvvetlerinin F-35 jetleri teslimattan vazgeçmekle şantaj yaptığını vurguladı.

BBC

BBC News ise, Türkiye'nin S-400'le ABD'ye meydan okuduğunu yazdı. Bu durumun ABD'yi kızdıracağını belirtti.

Al Arabia

Suudi Arabistan yayın organı Al Arabia, Türkiye'nin S-400 alımından dolayı Amerika'nın, sert yaptırımlarda bulunacağını fakat Türkiye'nin asla pes etmediğini ifade etti.

Arabi 21

Washington'nun bütün tehditlerine rağmen Türkiye'nin boyun eğmediğini ve hava sistemlerini teslim aldığını yazdı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde