Buğdaydan sonra şekeri de batırdılar!

Buğdaydan sonra şekeri de batırdılar!

Geçen yıl tüm tepkilere karşın 10 şeker fabrikasını satan hükümet, Rusya’dan şeker ithal etti.

Buğdaydan sonra şekeri de batırdılar!
16px
24px
19.12.2019 04:23
ABONE OLgoogle

Hükümet, geçen yıl Türkşeker’e ait 25 şeker fabrikasından 14’ünü özelleştirme kapsamında ihaleye çıkardı ve 10’unu sattı. Özelleştirmeler sırasında çiftçinin pancar üretiminden çıkacağı, Türkiye’nin şekerde ithalatçı konumuna geleceği eleştirilerine ise kulak tıkandı. 

BUĞDAYDAKİ GİBİ 

Fabrikaların satışından yaklaşık 1 yıl sonra ise beklenen oldu  ve Türkiye Rusya’dan şeker ithal etti. Açıklamayı da Rusya yaptı. Buna göre, Rusya tarihinde ilk kez Türkiye’ye şeker sattı. Türkiye, Rusya'dan şeker ithal etmeye başladı

Kasım ayında Rusya’dan Türkiye’ye 1400 ton şeker geldi. Bu şekerin nerede kullanılacağı, kalitesinin ne olduğu, ne için ithal edildiği konusunda Türkiye tarafından hiçbir açıklama yapılmaması dikkat çekti. 

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, ithalat için “Sen şeker fabrikalarını satarsan, şeker pancarı üretimini düşürürsen, nişasta bazlı şekerde kapıyı sonuna kadar açarsan ne olur, ithalat olur. Son derece doğal” dedi.

Buğdayda da aynı sürecin işlediğine dikkat çeken Güngör, şöyle devam etti:

“Buğday üreticilerine destek vermezsen, buğday ithalatında rekor kırarsın. Bu yıl rekor kırdık. Sadece bu yıl 7.5 milyon ton buğday aldık. 2002’den bugüne 60 milyon ton buğday ithal ettik. 15 milyar dolar ödedik. Üreticiyi desteklemezsen, ithalatın önünü açarsan üreticiyi bitirirsin. Bunların hepsi politikasızlığın nedeni. Türkiye’de tarım politikası yok. Rusya gibi bir ülke bize şeker satıyor. İnanılacak gibi değil.”

Mustafa Çakır/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde