Bu nasıl kardeşlik! Türkiye, Azeri gazına Avrupa'nın iki katı para ödüyor!

Bu nasıl kardeşlik! Türkiye, Azeri gazına Avrupa'nın iki katı para ödüyor!

Ankara, Avrupa’daki ortalama seviyenin iki katı fiyattan gaz aldığı Bakû’dan indirim istedi.

Bu nasıl kardeşlik! Türkiye, Azeri gazına Avrupa'nın iki katı para ödüyor!
16px
24px
12.12.2019 04:42
ABONE OLgoogle

Rus gazından yüzde 12 ucuz olacağı açıklanan ancak TANAP’taki yüksek taşıma ücretleri nedeniyle en pahalı gaz konumuna yükselen Azeri gazı için Ankara’dan indirim talebi geldiği öğrenildi. 

Avrupa’da doğalgaz fiyatları 11 Aralık itibarıyla spot piyasada 1000 metreküpte 165 dolar seviyesindeyken Azeri gazı taşıma ücretiyle 300 doları aşıyor.

Türkiye TANAP’ta Eskişehir tesliminde 78 dolar, Trakya tesliminde 103 dolar gibi astronomik taşıma bedeli ödüyor.   Doğalgaz, olması gerekenden yüzde 59 daha ucuzmuş

Ocak-eylülde Türkiye’nin Azeri gazı alımında yüzde 31.6’lık artış oldu ve Azeri gazının toplam içindeki payı yüzde 21’e yükseldi.

Öte yandan, Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in, “Doğalgaz olması gerekenden yüzde 59 daha ucuz” açıklaması yeni zam mı gelecek sorularına neden olurken, eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, Türkiye’nin uzun vadeli ve petrole endeksli sözleşmeler nedeniyle doğalgazı pahalıya aldığını ancak yakın zamanda zam beklemediğini dile getirdi.

Emre Deveci/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde