Bu eser Rumları birbirine düşürdü

Bu eser Rumları birbirine düşürdü

46 yıl sonra KKTC’nin ziyarete açtığı Maraş’taki bir gece kulübünün duvarında yer alan 60 yıllık nü tablo işletmeci Rum ile bina sahibi Rum arasında kavga çıkardı.

Bu eser Rumları birbirine düşürdü
16px
24px
02.02.2021 05:18
ABONE OLgoogle

Rumların paylaşamadığı rölyef geçen yıl, 46 sene aradan sonra KKTC’nin ziyarete açtığı Maraş’taki Esperia Towers otelinin bodrum katındaki gece kulübünün duvarında bulunuyor.

1960’lı yıllarda Rumların ünlü kübist ressamı Christophoros Savva’nın 13 blok beton parça üzerine yaparak duvara sabitlediği rölyef üzerinde, müzisyenler ve dans eden kadınlar yer alıyor.

HAK İDDİA ETTİLER

Maraş’ın kapatıldığı 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan bir yıl önce Perroquet gece kulübünün işletmesini alan Avgerinos Nikitas (93), rölyefi ressam Christophoros Savva’ya kendisinin yaptırdığını belirterek hak iddiasında bulundu ve BM şemsiyesi altında faaliyet gösteren Türk ve Rumlar’dan oluşan kültürel mirası koruma komitesine iade başvurusu yaptığını açıkladı.

Nikitas, Savva’yı anmak için bu rölyefi ulusal koleksiyona bağışlayacağını da söyledi. Öte yandan Esperia Towers otelinin sahipleri ise, avukatları aracılığıyla “Bizim malımız üzerindeki duvar ve sabit rölyöf bizimdir, iade edilirse dava açacağız” diye açıklama yaptı.

KKTC: BAŞVURU OLMADI

Hürriyet’in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan iki toplumlu Kültürel Mirası Koruma Komitesi Başkanı Ali Tuncay, “Bize gelen bir başvuru yok, ayrıca Maraş konulu herhangi bir başka konu da yok. Rölyef konusundaki Rumların senin-benim kavgasını Rum medyasından takip ediyorum. Kendi içlerindeki çıkar kavgası. Öncelikle bahse konu rölyef duvara sabit, yani taşınabilir bir sanat eseri değil. Türk tarafı 1974’ten bu yana rölyefi nasıl koruduysa aynen korumaya devam edecektir” dedi.

Ömer Bilge/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde