Britanya Kraliçesi 2. Elizabeth için görkemli cenaze töreni

Britanya Kraliçesi 2. Elizabeth için görkemli cenaze töreni

Londra'da Kraliçe 2. Elizabeth'in tabutunun parlamentodan kiliseye taşınmasıyla başlayan cenaze törenine pek çok ülkenin liderleri katılıyor. Rusya, İran, Myanmar, Afganistan davet edilmedi.

Britanya Kraliçesi 2. Elizabeth için görkemli cenaze töreni
16px
24px
19.09.2022 10:23
ABONE OLgoogle

Britanya’nın en uzun süre tahtta kalan hükümdârı Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze töreni Londra'da gerçekleştirildi. Londra’daki Westminster Kilisesi’nde düzenlenen törene Kraliyet ailesi ve İngiliz siyasetçilerinin yanı sıra dünya liderleri de katıldı.

96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe Elizabeth’in tabutu günlerdir ziyaretçilerin veda etmeleri için bekletildiği Westminster Salonu’ndan Westminster Kilisesi’ne götürüldü. 

Dünyanın birçok yerinden gelen devlet başkanları, Kraliyet Ailesi’ne Kraliçe’nin hayatını ve hizmetlerini andıkları törende eşlik etti. Üst düzey İngiliz siyasetçiler ve eski Britanya başbakanları da törendeydi.

Törenin ardından tabut, Hyde Park’ın girişindeki Wellington Kemeri’ne götürülüyor.

Bu rotada da askeri personel ve polis hazır bekleyecek. Parlamento binasındaki saat kulesi olan Big Ben’de, bu rotadaki yürüyüş sırasında çanlar çalınacak. Hyde Park’ta da her dakika başında top atışı yapılacak.

Kraliçe, akşam yapılacak küçük bir özel törenle eşi Edinburgh Dükü Philip’in yanına, St George Şapeli’nin içindeki Kral 6. George Hatıra Şapeli’ne gömülecek. 

Kraliçe'nin cenaze töreni evlendiği ve tacını taktığı Kilise'de yapılıyor

Kraliçe II. Elizabeth 1947 yılında Westminster Kilisesi'nde evlenmiş ve 1953'te tacını yine burada takmıştı. Kraliçe'nin cenaze töreni, hayatı boyunca sık sık başka cenazeler ve düğünler için ziyaret ettiği bu kilisede yapılıyor.

Kraliçe'nin tabutundaki yerleştirmede neler var?

 

Kraliçe'nin cenazesi ile ilgil etkinlikler gün boyu devam edecek. Resmi yayını buradan takip edebilirsiniz...

İşte Kraliçe Elizabeth’in cenazesinden son gelişmeler:

- Kraliçe'nin tabutu, cenaze töreninin ardından Westminster Kilisesi'nden çıkarıldı

- Törenin bitiminde Kral Charles'ın tahta çıkışı nedeniyle 'God Save the Queen' (Tanrı Kraliçe'yi Korusun) yerine 'God Save the King' (Tanrı Kral'ı Korusun) marşı çalındı.

- Törenin sonunda borularla 'Last Post' denilen eser çalındı, peşine Kraliçe için 2 dakikalık saygı duruşu yapıldı. 

- Cenazede sözleri İncil'den esinlenen, tören için özel bestelenmiş dini şarkılar da çalındı.

- Tören sırasında Westminster'ın dışında görev yapan bir polis memuru bayıldı. Donanma mensupları, polis memurunu sedyeyle taşıdı.

- Canterbury Başpiskoposluğu Justin Welby cenaze vaazında, ''Majesteleri sadece duruşu ve tutkusuyla değil, yolunu izledikleriyle de bir örnek oluşturdu. Majestelerinin aynı annesi gibi Hz. İsa'ya inancı olduğunu biliyorum'' dedi.

Welby, Kraliçe'nin 'hayatını halka hizmete' dayama sözüyle ilgili olarak, ''Nadiren verilen bir söz bu kadar iyi tutulmuştur'' diye konuştu.

- Başbakan Liz Truss, cenazede İncil'den bir bölüm okudu: ''Kalbinizin kararmasına izin vermeyin: Siz Tanrı'ya inananlar; Bana da inanın''.


- Kraliçe Elizabeth'in naaşı Westminster Kilisesi'ne ulaştı. Cenaze töreni başladı.

- Kraliçe Elizabeth'in naaşı, Westminster Kilisesi'ne Devlet Top Arabası ile taşınıyor.

- Kraliçe Elizabeth’in oğlu Kral 3. Charles, Westminster Hall’e ulaştı. Kral 3. Charles’a oğulları Prens William ve Prens Harry eşlik ediyor.

Kraliçe Elizabeth’in tabutu, burada Devlet Top Arabası tabutu ile taşınacak.

Kraliyet ailesinin üst düzey üyeleri Kral 3. Charles ve oğulları Prens William ile Prens Harry, top arabasını bu yürüyüşte takip edecek. 

- Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Kilise'ye ulaştı.

- Kraliçe Elizabeth'in son başbakanı Liz Truss, eşiyle birlikte Kilise'ye ulaştı. Liz Truss, ölümünden iki gün önce, görevine başlamak için Kraliçe'yle görüşmüştü.

- Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson, çok sayıda İngiliz siyasetçiyle birlikte törene katıldı.

- ABD Başkanı Joe Biden ve First Lady Jill Biden, törene katılmak üzere Westminster Kilisesi’ne ulaştı.

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eşi Brigitte Macron, Kilise’de koltuklarına yerleşti.

Kraliçe Elizabeth, Nisan 2021’de hayatını kaybeden eşi Prens Philip’in yanına özel bir aile töreniyle defnedilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde