Borsayı 'enerji krizi' vurdu!

Borsayı 'enerji krizi' vurdu!

Borsa İstanbul sanayi şirketlerinde öne çıkan satışla düşüşünü hızlandırdı. Kayıplar; enerji kesintileri sonrası sanayi endeksinde yüzde 4'ü, BIST 100'de yüzde 3'ü aştı.

Borsayı 'enerji krizi' vurdu!
16px
24px
24.01.2022 12:57
ABONE OLgoogle

Küresel piyasalar, Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilim nedeniyle zayıf görüntü sergilerken Borsa İstanbul'da satış baskısı sanayi hisseleri önderliğinde ikinci yarıda arttı.

Günün ilk yarısını yüzde 0,96 azalışla 1.991 puandan geçen BIST 100'de ikinci yarıda kayıplar yüzde 3'ü aştı.

Özellikle doğalgaz ve elektrik kısıtlama kararları sonrası takip edilen sanayi endeksinde düşüşün daha belirgin olduğu görüldü. Sanayi endeksi seans içinde yüzde 4’ün üzerinde düşerken, ilk yarıyı yüzde 0,02 artıda kapatan bankacılık endeksi yüzde 2 civarında kayıp yaşadı.

Sanayiye yönelik önce doğalgaz, ardın da elektrik kesintisi kararlarının şirketlerin üretim ve ihracat planlamaları üzerinde olumsuz etkileri olması bekleniyor. Halka açık olan sanayi şirketlerinden Kartonsan doğalgaz tedariğinde gidilen kısıtlama, Ege Endüstri ise elektrik kesintisi nedeniyle üretime geçici olarak ara verdiklerini KAP'a duyurdular. Gözler diğer şirketlerden gelecek olası açıklamalarda.

Uluslararası piyasalarda saat 14.13 itibarıyla; BIST 100, yüzde 3,3 kayıpla 1.944 seviyesinde yer aldı. Dolar 13,42 ve Euro 15,22 liradan işlem görüyor.

Rusya piyasasında kayıplar arttı

Rus rublesi haftanın ilk gününde dolar ve euro karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti.

Moskova Borsası (MICEX) endeksi yüzde 7'ye yakın düşüş yaşadı. RTS endeksi ise yüzde 9'un üzerinde azalarak 1.260 puana kadar düştü.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik ve askeri çatışma ihtimalinin artmasının yanı sıra, ABD’nin Kiev büyükelçiliğindeki personelin ailelerini çekmesinin Rus piyasalarında aşağı yönlü baskı yarattığına işaret ediyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde