Borsaya haber uçuran köstebek aranıyor

Borsaya haber uçuran köstebek aranıyor

Not artırımı öncesi borsadaki işlemleri inceleyen SPK, Moody’s ve Fitch’de köstebek arıyor

Borsaya haber uçuran köstebek aranıyor
16px
24px
20.02.2010 07:59
ABONE OLgoogle

Not artırımı öncesi borsadaki işlemleri inceleyen SPK, rating kuruluşları Fitch ve Moody’s’den açıklama istedi. Kurumlar şimdi köstebek avında

Sıfırcı hoca olarak bilinen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's ve Fitch'in not artırımları öncesinde İMKB'de yaşanan olağandışı hareketlilik ile ilgili inceleme başlatan SPK, Türkiye'nin notunu arttıran her iki kuruluştan açıklama istedi.

SPK, Moody's ve Fitch'e, insider trade (içerden bilgi sızdırma) olup olmadığını sordu. Moody's ve Fitch'e bir yazı ile başvuran SPK, Türkiye'de not artırım öncesinde yaşanan olağanüstü hareketlilik hakkında bilgi vererek, diplomatik dille, ‘içinizde köstebek olabilir mi’ diye sordu. SPK, Türkiye'de not artırımı öncesinde alım yapan aracı kuruluşları da tek tek belirledi. 

'MANİPÜLASYON TİM'İ 

star, SPK'nın not artışı ile ilgili yaptığı incelemenin ayrıntılarına ulaştı. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Ficth'in 3 Aralık'taki not artırımı öncesinde İMKB üç günde yüzde 10.9, Moody's’in 8 Ocak'taki not artırımı öncesi dört günde ise yüzde 6.3 yükselmişti. İMKB'nin bünyesinde oluşturulan ve borsadaki olağan dışı hareketleri izleyen gözetim dairesinin elemanları, not artırımı öncesinde İMKB'de olağanüstü alımların yapıldığını belirledi. Bu hareketleri de yapan aracı kuruluşlar tespit edildi. Bu tespitler üzerine İMKB, konuyla ilgili SPK'ya bir yazı gönderdi. İMKB'den gelen yazı üzerine SPK da, uluslararası kuruluşların not artırımlarının daha önceden sızdırılmış olabileceği şüphesi üzerine, not artırımları ile ilgili bir araştırma başlattı.

AÇIKLAMA İSTENDİ

SPK Başkanı Vedat Akgiray da, not artırımının önceden öğrenildiğine ilişkin iddialar üzerine, "Gerekirse, Moody's ve Fitch'ten açıklama isteyebiliriz" demişti. SPK uzmanlarının not artırımı sırasında yaşanan olağandışı hareketlilikle ilgili yaptığı incelemelerde, bazı önemli ipuçları elde edildi. Bunun üzerine SPK, her iki kurumdan da açıklama isteme kararı aldı. Bu çerçevede, Moody's ve Fitch'e birer yazı gönderilerek, incelemede elde edilen bulgulara ilişkin bilgi verildi ve kurumlardan bilgi istendi. SPK uzmanları şimdi, her iki kurumdan gelecek bilgi ve belgeleri bekliyor.

Hüseyin Özay/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde