Borsa yatırımcısına en pratik uyarı: Grafiklere bakın, ok gibi yukarı ise girmeyin!

Borsa yatırımcısına en pratik uyarı: Grafiklere bakın, ok gibi yukarı ise girmeyin!

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Köksal, küçük yatırımcılara borsa ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Borsa yatırımcısına en pratik uyarı: Grafiklere bakın, ok gibi yukarı ise girmeyin!
16px
24px
10.02.2021 15:08
ABONE OLgoogle

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Köksal,  son günlerde halka açılan şirketlerin anormal prim yapması konusunda küçük yatırımcıları uyardı.

Halka arz edilen şirketlerin çoğunun küçük şirketler olduğunu ve yerli yatırımcılar tarafından hisselerinin alındığını vurgulayan Köksal, şunları söyledi:

“Halka açıldıktan sonra ilk gün tavan, ikinci gün tavan, üçüncü, dördüncü, altıncı gün tavan. Bir
gariplik var burada. FODER olarak borsada birçok şirketin olması gereken değerin üzerinde değerle işlem gördüğünü söylüyoruz. Fiyat kazanç oranı 50-70-100 ise o şirketin çok hızlı büyüyor olması lazım. Satışlarını ve kârlarını çok hızlı artıran bir şirket olması lazım ki böyle yüksek fiyat kazanç oranını hak etsin. Ancak bu oranlara sahip bir sürü şirket var ne satışı yüksek ne de kâr ediyor.”

Acayip hareketler güvenirliliği sorgulatıyor

Yatırımcıları korumak için çalıştıklarını ancak şu an borsaya yatırımın popüler olarak görüldüğünü söyleyen Köksal, “Borsa yukarı gidiyor ama çok acayip hareketler oluyor.

Sadece küçük hisselerde değil bazı büyük hisselerde bile dolaşımdaki hisse miktarının 1.5 misli işlem 1 günde oluyor. Birçok hissede böyle hareketlerin olması borsanın güvenirliliğini de sermaye piyasamızın da sorgulanmasına neden oluyor” diye konuştu.

Köksal, Borsa İstanbul’un ana ve alt pazarlar için araştırma kurumlarına finansman desteğini olumlu karşıladığını dile getirerek şöyle konuştu:

“Ama bu tür hisselerde işlem yapanlar araştırma raporu okumuyor. Bir müşteriyi ancak ve ancak yatırım danışmanları müşteri temsilcileri koruyabilir. Bir müşteri temsilcisi ve yatırım danışmanı borsada aktif olan bir hissede manipülasyon olup olmadığını en iyi bilen, bilmesi gereken kişidir. Bildiği için müşterisini koruması görevidir.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde