Borsa 100 bini aştı, Dolar/TL enflasyon verisini bekliyor

Borsa 100 bini aştı, Dolar/TL enflasyon verisini bekliyor

Hafta sonu Japonya’da gerçekleşen G-20 zirvesinde ABD ve Çin’in müzakerelere devam kararı almasına ek olarak beklenen Erdoğan-Trump görüşmesinin de ılımlı geçmesi üzerine Türk varlıkları yeni haftaya yükselişle başladı.

Borsa 100 bini aştı, Dolar/TL enflasyon verisini bekliyor
16px
24px
02.07.2019 15:55
ABONE OLgoogle

G-20 Zirvesi öncesinde de zaten son FOMC toplantısında enflasyondaki zayıf seyrin devam edeceği görüşünde olan komite, küresel ve ülke ekonomisindeki risklere dikkat çekmiş ve oldukça güvercin açıklamalarda bulunmuştu. Bu açıklamalarla birlikte yıl içi faiz indirimi beklentileri de kuvvetlenmişti.

Ek olarak Avrupa Merkez Bankası’nın da genişlemeci politikada faiz indirimi seçeneğinin güncel olduğunu açıklaması küresel piyasalarda risk iştahını artırmıştı.

Mart ayında yurt içi yerleşiklerin döviz alımının rekor seviyeye çıkması ve rezervlerdeki düşüş sonrası kur yükseliş yaşarken borsa da düşüşe geçmişti. TCMB’nin swap faizlerini yükseltmesi ve TL likiditesini kısması ile borsadaki düşüş hızlandı ve BIST 83 bin 500 puana kadar gerileyerek yıl içi en düşük seviyeyi görmüştü.

MSCI Türkiye Endeksi dün banka hisselerinin liderliğinde dolar bazında %6,4 yükselişle en çok kazandıran gelişmekte olan hisse senedi endeksi oldu. 

Günü %3 yükselişle 99 bin puan üzerinde kapatan BIST 100 bugün 100 bin 342 puana yükselerek 26 Mart sonrası en yüksek seviyeyi gördü ve BIST Bankalar da 146 bin puanı aşarak aynı dönem zirveyi test etti.

Bugün BIST 100’de ISKUR, ISATR ve DOGUB en çok değer kazanan hisseler olarak öne çıkıyor.

Dolar/TL enflasyon verisini bekliyor

Pozitif fiyatlama ile haftaya başlayan küresel piyasalarda bugün daha dengeli bir fiyatlama var.

Dün 5,62’ye gerileyerek 8 Nisan sonrası en düşük seviyeyi gören Dolar/TL kuru, bugün %1’e yakın yükselişle 5,6930 seviyesini gördükten sonra yeniden aşağı yönlü hareketlendi.

Investing.com beklentilerine göre, dünkü pozitif tepkinin ardından bugün bir miktar gerileme gösteren TL’de yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesi yukarı yönlü fiyatlama devam edebilir, ancak enflasyonun Mayıs’ta %16’nın altına gerilemesi TL üzerindeki baskının azalmasını sağlayabilir.

İntegral Yatırım da “Dolar/TL kuru kademeli bir şekilde aşağı yönde tepkisini veriyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri içerisinde TL pozitif ayrışıyor ve bu durum kurunda bu hareketine neden oluyor.” yorumunda bulundu.  

Teknik beklentilerde ise kurum Dolar/TL kurunun 50 haftalık ortalamasının denk geldiği 5.65 seviyesinden fiyatlandığını belirtti. Paylaşılan notta “Kritik bir seviye ve bu seviyenin altına doğru hareketinde ısrarcı olması durumunda 200 günlük ortalamasının denk geldiği 5.60 seviyesine doğru uzama görülebilir. Yukarı yönde agresif değil. Ancak aşağı yönlü eğiliminde ne kadar kalıcı olacak izlemekte fayda var.” denildi.

Bugün GOP’larda Güney Afrika randı, ruble, Çek korunası ve TL tarafında hafif düşüş yaşanıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde