Boris Johnson gitti! İngiliz medyası: Soytarının düşüşü

Boris Johnson gitti! İngiliz medyası: Soytarının düşüşü

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kabinesi ve partisinde yaşanan istifalar, Partygate skandalı ardından üzerindeki baskıya dayanamadı ve istifa etti. Johnson'ın "dünyanın en iyi işini bıraktığım için üzgünüm" ifadeleriyle açıkladığı istifası dünya basınında büyük yankı buldu.

Boris Johnson gitti! İngiliz medyası: Soytarının düşüşü
16px
24px
07.07.2022 21:56
ABONE OLgoogle

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hakkında çıkan istifa söylentileri ardından Downing Sokağı 10 Numara'daki başbakanlık konutu önünde gazetecilere konuştu. Johnson, "dünyanın en iyi işini bıraktığım için ne kadar üzgün olduğumu bilmenizi istiyorum" ifadelerini kullanarak, "yerine yenir lider gelene kadar" görevine devam edeceğini ifade etti.

36 saat içinde 50'den fazla hükümet yetkilisinin istifası ardından baskılara dayanamayıp istifa eden Johnson önceki gün yaptığı açıklamalarda "Zorlu koşullarda bir başbakanın işi yola devam etmektir ve ben de bunu yapacağım" demişti.

Johnson'ın istifası ise dünya basınında geniş yer buldu.

Bild: BOREXIT

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması süreciyle bilinen (Brexit) Johnson'a Almanya merkezli Bild gazetesi, gönderme dolu bir veda mesajı yayınladı. Gazete Brexit ve Johnson için hazırladığı kelime oyununda "BOREXIT" yazdı.

'Soytarının düşüşü'

İngiltere'nin önde gelen dergilerinden The Economist, Boris Johnson'ın istifasından saatler önce yaptığı haberine "Soytarının düşüşü" başlığı atmıştı. Economist, ellerinde İngiltere bayrakları tutan Johnson'ın, bağlı bulunduğu ipin kesilmesi sonucu düştüğü bir görseli kapak yapmıştı. 

Dergi haberine, "Kaderine terk edilmiş bir Başbakan ve perişan bir ülke" yorumuyla başlayarak devamında şu ifadelere yer verdi: "Boris Johnson hükümeti çöktü. Aylarca bir skandaldan bir skandala koşan İngiltere Başbakanı hepsinden ardı ardına sıyrıldı. Şimdi, kendi milletvekilleri tarafından geri dönülemez bir şekilde reddedilerek, başbakanlığının bittiğini kabul etti. Sonbahara kadar kalmak istedi ama hemen gitmesi gerekiyor."

THE SUN: 'Kimse vazgeçilmez değildir' deyip 'dünyanın en iyi işini' bıraktı

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Sun, Başbakanın istifasını, Johnson'ın kendi sözlerine gönderme yaparak duyurdu. İstifasında, "dünyanın en iyi işini bıraktığım için çok üzgünüm" diyen Johnson'ın gidişi, gazetede "kimse vazgeçilmez değildir' deyip 'dünyanın en iyi işini bıraktı" manşetiyle yer buldu.

Gazete haberini Johnson'ın istifa sözleri üzerinden kurarak gönderme yaptı.

Le Chou News: Dünya liderleri Erdoğan'la görüşmelerini iptal ediyor

Twitter'da 20 binden fazla takipçisi olan Le Chou News ise Haziran ayı sonunda İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi'nde yaşanan ve bir süre gündemden düşmeyen, Erdoğan-Johnson videosunu paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Johnson'ın omzuna dokunduğu görüntüleri paylaşan haber platformu tweet'te şunları yazdı: "Boris laneti ardından dünya liderleri Erdoğan'la olan randevularını iptal ediyor"

Financial Times: Baskıya boyun eğdi

İngiltere ve dünyanın önde gelen yayın kuruluşlarından Financial Times ise, Johnson'ın istifasını "Baskıya boyun eğdi" sözleriyle duyurdu. Financial Times, İngiltere Başbakanının kendi partisi tarafından istifaya zorlanması ardından "boyun eğerek" istifasını verdiğini yazdı.

Sky News: Acı verici istifa

"Boris Johnson, kabinesinden gelen çağrılar ve istifa dalgasının ardından Downing Street açıklamasında istifa etti" yazan Sky News, sözkonusu istifayı "acı verici" olarak nitelendirdi. Haberde, Boris Johnson'ın istifa kararı almasının ardından 10 numarada çalışanların gözyaşlarına boğulduğu yazılırken, Johnson'ın parlamentodaki en yakın müttefiklerinden biri olan James Dudderidge'nin görüşlerine yer verildi. Dudderidge, yaptığı açıklamada, çalışanların gözyaşlarına boğulduğunu ancak Johnson'ın ağlamadığını belirtti. Dudderidge, "O ağlak bir adam değil" ifadelerini kullandı.

Reuters: Skandallarla sürüklenen başbakan istifa etti

İngiliz haber ajansı Reuters, İngiltere Başbakanı Johnson'ı "skandallarla sürüklenen başbakan" olarak yazdı. Reuters haberinde, Johnson için "scandal-ridden" yani skandallarla dolu derken "partisinin desteğini dramatik bir şekilde kaybeden Johnson perşembe günü yaptığı açıklamada istifasını duyurdu" denildi.

Haberde öte yandan Johnson'ı istifaya götüren sürece de yer verilirken iktidara geldiği sırada "coşkulu" olduğu yazılan Johson'ın "narsisizmi, ayrıntılarla ilgilenmemesi ve hilekarlığıyla tanınan bir şöhretinin olduğu" yönündeki endişeleri de görmezden geldiği yazıldı.

The Hill: Boris gitti kedi Larry gitmiyor

ABD merkezli gazete The Hill ise Başbakanın istifasını biraz "farklı" duyurdu. The Hill, Downing Street’te bulunan başbakanlık ofisi önünde sürekli bekleyen ve oranın sembolü haline gelen kedi LArry'i kast ederek, Johnson gitti, kedi Larry ise hiçbir yere gitmiyor" diye yazdı. Gazetenin haberinde şu ifadelere yer verildi: "İngiltere Başbakanı Boris Johnson, perşembe günü istifa etti. Downing Caddesi'ndeki Larry the Cat ise hiçbir yere gitmiyor" denildi.

Resmi unvanı bulunan ve 2011 yılından bu yana ülkenin yönetim ofisinde yaşayan tekir Larry, Kabine ofisinin baş farecisi’ (Chief Mouser to the Cabinet Office) unvanını taşıyor.

The Mirror: Sığı, narsist, sahtekar

İngiltere'nin bilinen yayın organlarından The Mirror ise Başbakanın istifasını "Boris Johnson sığ, vefasız, narsist bir sahtekar - ve bu onun düşüşüne yol açtı" başlığıyla duyurdu. Gazetenin haberinde şu ifadeler yer aldı: "Geçen ay Kraliçe'nin Jübile'sini kutlamak için St. Paul Katedrali'ne giderken çınlayan yuhalamalar Boris Johnson için sonun başlangıcıydı. İnsanların ölmekte olan sevdiklerini görmeleri engellenirken ve partileyen Johnson, aylardır yürüyen ölü bir adamdı."

'Vicdansız bir liderin onursuz çöküşü'

İspanya'nın en büyük gazetelerinden birinin Brüksel muhabiri Pablo Suanzes, Başbakan'ın "kendi suyunda pişirdiğini" söyleyerek ilk tepki verenler arasındaydı. Onu, Theresa May'den "daha tehlikeli ve daha az güvenilir" olarak nitelendiren Suanzes, Boris yönetimindeki iki yılın, "aldatmacalar, yalanlar, belirsizlikler, gecikmeler, yalanlar ve provokasyonlar topluluğu" olarak özetledi.

"Brüksel de [istifasına] tepki neredeyse kayıtsız kaldı" diyen Suanzes, "Vicdansız bir liderin onursuz bir şekilde çöküşünde çok az suçluluk duygusu vardır" dedi.

'Skandal noodle'

Alman Gazetesi Tagesspiegel ise Johnson'ın istifasını "sex, drug and rock'n roll" üst başlığı altında, "skandal noodle" olarak yazdı. Gazete Johnson'un gücünü kaybetmesi ardından istifasının sürpriz olmadığını ifade etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde