Boris: Bir Türk çamaşır makinasının gururlu sahibiyim

Boris: Bir Türk çamaşır makinasının gururlu sahibiyim

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, bir Türk çamaşır makinasının gururlu sahibi olduğunu söyledi

Boris: Bir Türk çamaşır makinasının gururlu sahibiyim
16px
24px
27.09.2016 15:01
ABONE OLgoogle

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'un bakan olarak Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaretinde Türk yapımı bir çamaşır makinasının "gururlu sahibi" olduğunu söylemesi İngiliz basınında esprilere yol açtı. Johnson'un Türkiye ziyaretini, "Boris Johnson, Ankara'ya ilk ziyaretinde Türk çamaşır makinasını övdü" başlığı ile duyuran Guardian gazetesi, Johnson'un Türkiye ile "köprüleri yeniden inşa etmeyi" amaçladığını yazdı.

The Guardian, "Türk kökenleri" olduğunu anımsattığı Boris Johnson için "Türk devlet başkanı hakkında incitici bir şiir ile bir yarışma kazandıktan birkaç ay sonra Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Ankara'ya yaptığı ilk resmi ziyaretinde köprüleri yeniden inşaat etme misyonunu güdüyor" diye yazdı. Guardian şöyle devam etti:

"Ancak, tipik tarzı ile Johnson, genellikle ağırbaşlı olan diplomatik söylemden uzak durarak kendiye özgün yaklaşımla ülkeyi "güzel, çok iyi işleyen bir çamaşır makinasını" ürettiği için övdü."

Guardian, Johnson'un AB Bakanı Ömer Çelik'le ortak basın toplantısında "Birleşik Kraliyet'in Türkiye'de üretilen malları en çok alan ülkelerden olduğu için şanslıyız. Gerçekten güzel, çok iyi işleyen bir Türk çamaşır makinasının gururlu sahibim" sözlerini sarfettiğinin altını çizdi.

Johnson'un iki ülke arasındaki güçlü ilişkisinin "diğer bir örneği" olarak Türkiye'nin her yıl 2.5 milyon Britanyalı turisti ağırladığını söylediğine dikkat çeken gazete, Johnson'un "Bu olağanüstü bir nezaket. Onlar da (turistler) uslu durduklarını umuyorum… evet… öyle olduğundan eminim" sözlerini de yansıttı.

İngiliz gazetesi, Johnson'un Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik "incitici bir şiir" ile Spectator dergisinin düzenlenen bir yarışmayı kazandığına dikkat çektikten sonra şiirin Britanya'daki Brexit referandumu kampanyası sırasında yayımlandığını anımsatarak Johnson'un başarıyla sonuçlanan kampanyanın liderliğine katkısına vurgu yaptı.

Şiiri yayınlandığında Türk yetkililerin ise, iki ülke arasındaki bağlarının büyük önemin altını çizerek olayı hafifsediklerini yazan gazete, Johnson'un da basın toplantısı sırasında "Kendi ve Çelik'in Osmanlıların torunları oldukları" esprisini de yaptığına dikkat çekti.


Başbakan Yıldırım Johnson'ı kabul ett

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile görüşmesinde, İngiltere'nin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından gösterdiği güçlü dayanışmayı takdirle karşıladığını belirtti.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Çankaya Köşkü'ndeki kabulde, Yıldırım, İngiltere'nin, Türkiye'nin önemli müttefiklerinden biri olduğunu ifade etti.

Yıldırım görüşmede, gerek Dışişleri Bakanı Johnson'un gerekse İngiltere hükümetinin, FETÖ'nün yönlendirmesiyle vuku bulan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gösterdiği güçlü dayanışmayı takdirle karşıladığını dile getirdi.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Alan Duncan'ın, darbe girişiminin hemen ertesinde Türkiye'yi ziyaret etmesini önemsediğini belirten Yıldırım, Türkiye'nin İngiltere ile her alanda ilişkileri geliştirmeye ve üst düzeyli diyaloğu sürdürmeye önem verdiğini ifade etti.

"Türkiye'yi en önemli müttefiklerden biri olarak görüyoruz"

Dışişleri Bakanı Johnson da görüşmede, İngiltere'nin Türkiye'yi en önemli müttefik ve ortaklarından biri olarak gördüğünü belirtti.

İngiltere'nin ilk andan itibaren demokratik kurumların arkasında olduğunu güçlü bir şekilde ortaya koyduğunu dile getiren Johnson, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Görüşmede, ikili konuların yanı sıra terörle mücadele ve başta Suriye ile Irak olmak üzere bölgesel gelişmeler de ele alındı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde