Bloomberg’ten ‘büyüme rakamları’ analizi: Faiz indirimleri işe yaramadı

Bloomberg’ten ‘büyüme rakamları’ analizi: Faiz indirimleri işe yaramadı

Bloomberg'te bugün açıklanan büyüme rakamları ile ilgili yapılan analizde, Türkiye ekonomisinin pandemiden bu yana en kötü büyüme performansını gerçekleştirdiği, bu verilerin Erdoğan'ı alarma geçirebileceği belirtildi.

Bloomberg’ten ‘büyüme rakamları’ analizi: Faiz indirimleri işe yaramadı
16px
24px
01.12.2022 08:15
ABONE OLgoogle

Türkiye ekonomisinin 2022 üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daralması ekonominin alarm vermeye başladığının işareti olarak görülürken konu uluslararası finans basınının da gündemine girdi.

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’te Barış Balcı imzasıyla yayımlanan “Türk ekonomisi tökezledi, seçimden önce daha büyük bir düşüş riski var” başlıklı haberde ülkedeki enflasyon krizinin ekonomiye zarar vermeye başladığı belirtildi. Türkiye ekonomisi 9 çeyrek sonra daraldı!

TÜİK tarafından bugün açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 arttı. Ekonomi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daraldı. Böylece Türkiye ekonomisi 9 çeyrek sonra ilk kez çeyreklik bazda daralmış oldu.

‘ERDOĞAN’I ALARMA GEÇİREBİLİR’

Haberde Türkiye ekonomisinin 2020’de küresel salgından bu yana en kötü büyüme performansını gerçekleştirdiği belirtilirken bu verilerin gelecek yılki seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı alarma geçirebileceği ifade edildi.

Yazıda ekonomideki ivme kaybının merkez bankasının ağustostan bu yana gerçekleştirdiği faiz indirimlerin acileyetini açıkladığı aktarıldı. Analizde ayrıca, “Alışılmışın dışındaki yaklaşım aynı zamanda ekonomiye giderek daha fazla zarar veren enflasyonu besliyor” ifadeleri kullanıldı.

Haberde gelecek yıl tekrar seçilmek isteyen Erdoğan’ın fiyat istikrarını ve para birimini geriletmek pahasına ihracata, üretime ve istihdama öncelik veren bir ekonomik modeli savunduğu vurgulanırken Erdoğan’un merkez bankasına tek haneli faiz için baskı uyguladığı hatırlatıldı.

‘FAİZ İNDİRİMLERİ İŞE YARAMADI’

Bloomberg’te yer alan haberde tüm bu gelişmelere rağmen şimdiye kadar arka arkaya yapılan dört faiz indiriminin ekonomiye ivme kazandırmayı başaramadığı belirtildi.

FT'den dikkat çeken yazı: Türk iş dünyası Erdoğan'a kızgın ve kırgın

Analizde, “İşletmeler ve tüketiciler, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin iki yıl boyunca her çeyrekte yüzde 6’yı aştığı bir salgın sonrası dönemin ardından enflasyonun tahribatına karşı daha az bağışık olduklarını kanıtlıyor” ifadelerine yer verildi.

AVRUPA’DAKİ RİSKLER İHRACATI TEHDİT EDİYOR

Erdoğan’ın ihracatı artırma hedefinin Avrupa’daki durgunluk tehdidi belirdiği için risk altında olduğu belirtilirken, ihracattaki yavaşlama nedeniyle büyümenin önümüzdeki aylarda güçlü iç talep ve yatırımlara bağlı olacağı vurgulandı.

Analizde haziran ayına kadar yapılması gereken seçimler öncesinde hükümetin ekonomiyi canlandırmak için çeşitli önlemler almasının muhtemel olduğu kaydedildi. Haberde, “Merakla beklenen asgari ücret artışı, hanehalkına enflasyona karşı bir nefes aldırabilir” ifadeleri kullanıldı.

İş dünyası büyüme rakamları için ne dedi: İvme kaybı var

‘ENFLASYON BÜYÜK ENDİŞE KAYNAĞI OLMAYA DEVAM EDİYOR’

Haberde son olarak uzman yorumlarına yer verildi. Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki konu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Büyüme yavaşlasa bile, enflasyon ekonomi için daha büyük bir endişe kaynağı olmaya devam edecek. Merkez Bankası’nın gevşek para politikası duruşu TL’ye zarar verecek ve enflasyonu besleyecektir. 2023 ortasında gerçekleşecek seçimlere kadar genişlemeci politikaların talebi artırdığını ve fiyat artışlarını artırdığını görüyoruz”

QNB Finansbank baş ekonomisti Erkin Işık ise üçüncü çeyrekte net ihracatın büyümeyi olumsuz etkilediğini ve büyüme üzerindeki en büyük engellerden birinin sermaye oluşumu ile ölçülen yatırımlardan kaynaklandığını söyledi. Işık ayrıca üçüncü çeyrekte devlet harcamalarından olumlu bir sürpriz geldiğini kaydetti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde