Bloomberg: Türkiye, Rusya'dan doğalgaza indirim ve TL cinsi ödeme istiyor

Bloomberg: Türkiye, Rusya'dan doğalgaza indirim ve TL cinsi ödeme istiyor

Bloomberg'in haberine göre Erdoğan, Körfez ülkelerinin de finansal destek için kapısını çalıyor

Bloomberg: Türkiye, Rusya'dan doğalgaza indirim ve TL cinsi ödeme istiyor
16px
24px
16.09.2022 13:33
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ile daha da yakın finansal ilişkiler kurmak istediği belirtildi.

Bloomberg’e konuşan çok sayıda Türk yetkili, Erdoğan’ın hedefleri arasında enerji ithalatında fiyat indirimleri sağlamak ve lira cinsi ödemelerin önünü açmak olduğunu söyledi.

Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir Türk yetkili, Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Özbekistan’daki görüşmesinde doğalgazda yüzde 25 indirim ve enerji faturasının bir kısmının lira cinsinden ödenmesini talep edeceğini söyledi. 

Moskova’nın tutumu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, Türkiye’ye yönelik bir gaz indiriminin görüşüldüğünü teyit etmediler. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak geçen ay yaptığı açıklamada, iki ülke arasında ödemelerin bir kısmının ruble cinsinden yapılması konusunda anlaşma sağlandığını duyurmuştu.

Rusya halihazırda bu yıl Türkiye’ye para girişi sağlamış durumda. Rus devletine ait nükleer enerji şirketi Rosatom, temmuz ayında, Akkuyu Nükleer Santrali için yaklaşık 5 milyar dolar göndermişti. Bu transfer, Türkiye’nin resmi rezervlerini artırıcı etki yapmıştı.

Körfez ülkeleriyle de temas kuruluyor

Bloomberg'in haberine göre, Erdoğan finansal destek için Körfez Arap ülkelerinin de kapısını çalıyor. Türk yetkililerin verdiği bilgiye göre Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile swap hattı anlaşması olan Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden ilave destek sağlama girişimlerine öncülük ediyor. 

Türkiye, bu yıl başlarında ilişkilerin düzelmeye başladığı Suudi Arabistan ile de benzer anlaşmalar sağlamak için girişimlerde bulunuyor. Yetkililer, bu konuda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Haziran ayında Ankara’ya yaptığı ziyarette bir adım umulsa da konu hakkındaki görüşmelerin duraksadığını ancak bu ay yeniden canlandırılmasının beklendiğini belirttiler.

Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı ve krallığın Uluslararası İletişim Merkezi konu hakkında Bloomberg'e yorum yapmadı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde