Bir fabrika daha kapatıldı: Otomotiv de üretimler bir bir duruyor

Bir fabrika daha kapatıldı: Otomotiv de üretimler bir bir duruyor

Oyak Renault’nun ardından Tofaş’ta başlayan ve yan sanayilere de sıçrayarak Coşkunöz’de üretimin durmasına neden olan metal iş kolundaki eylemler Mako’da da üretimi durdurdu

Bir fabrika daha kapatıldı: Otomotiv de üretimler bir bir duruyor
16px
24px
18.05.2015 11:03
ABONE OLgoogle
Oyak Renault’nun ardından Tofaş’ta başlayan ve yan sanayilere de sıçrayarak Coşkunöz’de üretimin durmasına neden olan metal iş kolundaki eylemler Mako’da da üretimi durdurdu. 

Mako’da dün sabah (18 Mayıs) vardiyasındaki işçiler dışarı çıkmazken  dışarıdaki işçiler içeri girmeyerek eylem başlattı. Alınan bilgiye göre Çarşamba günü de Valeo’da üretimin durdurulması planlanıyor. 

Öte yandan dün sabah (18 Mayıs) Coşkunöz yönetiminin işçilerle görüşerek eylemin sonlandırılması halinde ücretlerde bir ay içinde iyileştirme yapılacağını önerdiği öğrenildi. Öneri işçiler tarafından kabul görmeyerek eyleme devam edileceği ifade edildi. Ayrıca 18 Mayıs’a kadar tatil edildiği bildirilen Oyak Renault ve Tofaş’ta dün (18 Mayıs) üretim başlamadı. Ana ve yan sanayileri etkileyen üretim durmasının Bursa’daki fabrikaların tedarik sağladığı yurt içi ve yurt dışındaki tesisleri de etkilediği gelen duyumlar arasında. 
 
'Masum işçi eylemi olarak kabul etmek mümkün değildir'

Ana sanayilerin ardından yan sanayilerde de üretimi durduran eylemlerle ilgili Taşıt Araçları yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu da bir değerlendirme yaptı. 

Dr. Dudaroğlu; “Bursalı ana sanayi firmamız Oyak Renault’ta başlayarak, Tofaş fabrikasında ve ardından da tedarik sanayi firmalarımızda yaşanan eylemler, iş barışını bozmaya ve işçilerle işverenleri karşı karşıya getirmeye yönelik girişimler olup, bu eylemleri masum işçi eylemi olarak kabul etmek mümkün değildir. İşçi olmayan kötü niyetli kişiler özellikle sosyal medya üzerinden fabrikada çalışan işçilerimizi yasa dışı eylemlere yönlendirmektedir” dedi. 

Geçen yıl 1 milyon 170 bin adet toplam araç üretimi ve 885 bin adet araç ihracatı ile Türkiye’ye 22.7 milyar dolarlık ihracat geliri getiren otomotiv sanayinde yaşanan olumsuzluklar neticesinde üretimin durduğunun altını çizen Mehmet Dudaroğlu; “2015 yılı içerisinde de son derece başarılı performans gösteren otomotiv ana ve tedarik sanayiinden başlayarak, domino etkisi ile diğer sektörlerdeki fabrikalara da uzanabilecek bu yasa dışı eylemlerin sosyal barışa ve milli ekonomiye derin tahribat vereceğine inanıyor ve süratle gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçı Birliği (OİB) ise süreçle ilgili açıklama yapmadı. Üretimdeki aksamaların ihracata yansımaları haziran ayında açıklanacak olan ihracat rakamlarından görülebilecek. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde