Bir Oscar ödülü kaç dolar eder

Bir Oscar ödülü kaç dolar eder

Oscar ödüllerinin manevi değerine paha biçilmez ama konu maddi değeri olunca durum biraz çetrefilli. 24 ayar saf altından yapılan bu heykelcikler pek çok kişinin iştahını kabartıyor

Bir Oscar ödülü kaç dolar eder
16px
24px
19.03.2023 07:06
ABONE OLgoogle

Şikago’dan Los Angeles’a giden sevkiyatın gizemli şekilde ortadan kaybolması sansasyon yaratmış, FBI devreye girmiş ve nihayet bir grup teslimat işçisi yakalanıp 24 ayar altın heykelcikler kurtarılmıştı. Ama bu acemi hırsızların gözden kaçırdığı bir şey vardı, o da 55 heykelciğin sadece 55 dolar ettiğiydi.

1951’den itibaren tüm kazananlar Oscar heykelciğini satmayacaklarına veya başka bir şekilde elden çıkarmayacaklarına dair bir anlaşma imzalıyorlar. Yine anlaşmaya göre satmak isterlerse yalnızca 1 dolar karşılığında Akademi’ye teklif etme hakları var. Üstelik bu anlaşma, başka biri adına Oscar’ı alanları veya heykelciğin miras kaldığı herkesi kapsıyor. Oscar heykelciği resmi olarak sadece 

1 dolar etse de gayriresmi olarak kazançlı bir karaborsası var. Bu heykelcikleri meraklı koleksiyonerler alıp satıyorlar. Milliyet’ten Efnan Atmaca’nın haberine göre tarihte milyonlarca dolara el değiştiren örnekleri var. Ve bir kısmının da ortadan kaybolduğunu söylemeliyim, hem de hiçbir iz bırakmadan. Aslında, oldukça karanlık bir dünya çünkü bugüne kadar verilen 3.200’den fazla Oscar’ın her birinin kimde olduğuna dair resmi bir veri yok. Hatta uzmanlara göre 150 heykelcik 10 bin ila 1.5 milyon dolar arasında el değiştirdi.
 

‘KAYIPLARIN’ GİZEMİ

Bu işin ticareti, Vivien Leigh’in ailesinin onun En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını açık artırmaya çıkarmasıyla başladı. Ödül, 1951 öncesine ait olduğu için Akademi’nin yapabileceği bir şey yoktu. Ve heykelcik 536 bin dolara satıldı. En ilginç hikâyelerden biri, Orson Welles’in ödülüyle ilgiliydi. 1988’de Welles’in kızı Beatrice ödülün kaybolduğunu açıkladı. Akademi ona sadece orijinalinin yeniden ortaya çıkması için bir yedek verdi. Welles’in ödülü Gary Graver adında bir görüntü yönetmeninde çıktı. Graver, Welles’in ödülü kendisine ödeme olarak verdiğini iddia ederek 1994’te satmaya çalıştı ancak Beatrice müdahale etti. 2003’te bu kez Beatrice orijinal ödülü 862 bin dolara açık artırmaya soktu.

Bir kayboluş hikâyesi de “Oz Büyücüsü”nden. Judy Garland’ın kocası Sid Luft aktristin ödülünün kaybolduğunu bildirdi. Akademi ona da bir yedek verdi ancak satışı yasaklayan bir mahkeme emri çıkarıldı. Daha sonra 2000’de Garland’ın orijinal 1940 Oscar’ı bir hatıra satıcısının elinde görüldü ki başlangıç fiyatı 3 milyon dolardı.

‘RÜZGÂR GİBİ GEÇTİ’NIN OSCAR’INA 1.5 MİLYON DOLAR

1951 öncesi Oscar’lar yasa gereği rahatlıkla alınıp satılabiliyordu. Örneğin, 2012’de 15 Oscar’dan oluşan bir koleksiyon açık artırmada toplam 3 milyon dolara satıldı. Ancak alıcı açıklanmadı. Bazı alıcıları ise tanıyoruz. 2003’de sihirbaz David Copperfield, Michael Curtiz’in “Kazablanka”yla kazandığı En İyi Yönetmen Oscar’ını 232 bin dolara satın aldı. “Rüzgâr Gibi Geçti”nin En İyi Film Oscar’ı ise 1.5 milyon dolarlık rekor bir ödemeyle çok tanıdık birine gitti: Michael Jackson’a! 1996 ve 2001 yılları arasında Steven Spielberg, Clark Gable ve Bette Davis’e ait Oscar’ları toplam 1.4 milyon dolara satın aldı. Üç heykelciği de Akademi’ye bağışladı. Peki Akademi’nin elinde kaç Oscar var? Akademi bu soruya yanıt vermiyor. Bazı ödüller çeşitli müzelerde sergilenirken kayıp olanlar belki de esrarengiz bir koleksiyoncunun elinde. Ya da usta bir Oscar hırsızı var ve bunca zamandır fark edilmeden çalmaya devam ediyor.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde