Beyaz eşyada iç satışlar ve ihracat ‘corona’ etkisi başlamadan yüzde 9 düştü

Beyaz eşyada iç satışlar ve ihracat ‘corona’ etkisi başlamadan yüzde 9 düştü

Beyaz eşyada hem iç satışlar hem de ihracat mart ayında yüzde 9 gerilerken, nisan ayında corona virüsü salgınının sektör üzerindeki etkisinin daha net şekilde hissedilmesi bekleniyor.

Beyaz eşyada iç satışlar ve ihracat ‘corona’ etkisi başlamadan yüzde 9 düştü
16px
24px
21.04.2020 13:57
ABONE OLgoogle

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) açıkladığı rakamlara göre, mart ayında dört ana ürün bazında iç satışlar yüzde 9 düşüşle 503 bin 562 adet, ihracat da yüzde 9 düşüşle 1.35 milyon adet olarak kayda geçti.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, sektörün iç pazarda şu ana kadar başarılı performans sergilediğini ancak özellikle ana ihracattaki daralmanın önümüzde dönemde daha belirgin hale geleceğini söyledi.

Salgını etkisinin nisan ayı itibariyle daha net hissedileceğini belirten Dinçer, bu sürecin çok dikkatli yönetilmesi ve önlem alınması gerektiğini kaydetti.

Dinçer “Devletimizin sağlayacağı bazı vergi düzenlemeleri ve uygulamalar, istihdamın korunması ve ekonomiye güçlü katkımızın sürmesi açısından büyük önem arz etmekte” dedi.

TÜRKBESD başkanı, sektörün kritik girdilerinde gümrük birliğine tabi olmayan ürünler için gümrük vergilerinin ve sair girdilerde İGV’nin sıfırlanması, kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaya yönelik kolaylaştırıcı ek önlemler, personel giderlerinin azaltılması yönünde sağlanacak diğer teşviklerin rahatlatıcı olacağını söyledi.

Dinçer sözlerini şöyle noktaladı: “Geçtiğimiz yıllarda olumlu etkilerini gördüğümüz ÖTV sıfırlanmasının beyaz eşya ile birlikte küçük ev aletleri ve televizyon ürün grubuna genişletilerek uygulanmasının müşteri alım gücünü destekleyeceğine ve iç pazarın canlanmasına yardımcı olacağına inanıyoruz.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde