Beyaz Saray’da kritik Türkiye toplantısı: Hangi yaptırımlar uygulanacak?

Beyaz Saray’da kritik Türkiye toplantısı: Hangi yaptırımlar uygulanacak?

Türkiye’ye S-400 satın almasından dolayı uygulanacak yaptırımların belirlenmesi için düzenlenen toplantı Beyaz Saray’da gerçekleştirildi.

Beyaz Saray’da kritik Türkiye toplantısı: Hangi yaptırımlar uygulanacak?
16px
24px
24.07.2019 04:28
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından ABD Kongresi tarafından onaylanan CAATSA yaptırımlarını görüşmek üzere Beyaz Saray'da toplanan Trump ve senatörler, ülkemize uygulanacak ABD yaptırımlarını görüştü. Basına kapalı yapılan ve 1 saat 10 dakika süren toplantıda alınan kararlara ilişkin kamuoyuna bilgilendirme yapılmadı.

Geçtiğimiz hafta, salı günü yapılacağı açıklanan Türkiye’ye S-400 satın almasından dolayı uygulanacak yaptırımların belirlenmesi için düzenlenen toplantı Beyaz Saray’da gerçekleştirildi. WSJ: Trump yaptırım konusunda Erdoğan’a güvence verdi

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhuriyetçi Parti üyesi Senatörler arasında gerçekleşen toplantı, yaklaşık bir saat 10 dakika sürdü.

NTV muhabirinin aktardığına göre, toplantıya 45 Cumhuriyetçi senatör katıldı.

?ref_src=twsrc%5Etfw">July 23, 2019

Diğer yandan 10 Demorat senatör ABD Başkanı Donald Trump'a bir mektup göndererek, Türkiye'ye yönelik olası yaptırımlara ilişkin Cumhuriyetçi senatörlerle yapılan özel toplantı konusundaki 'hayal kırıklığını' dile getirdi.

Mektupta, "Gecikmeden yasalara uymanızı ve Türkiye'ye yaptırımlar uygulamanızı bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıdan çıkabilecek yaptırımlar CAATSA adlı (Amerika’nın düşmanlarıyla işbirliği yapanlara uygulanan yaptırımlar) bir yasa ile destekleniyor.

?ref_src=twsrc%5Etfw">July 23, 2019

Eğer yaptırımların “Türkiye’ye uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi” gibi ağır olanları uygulanırsa Türkiye ekonomisinin yara alması olası.

Ancak Trump’ın, Obama yönetiminin Patriot hava savunma sistemini Türkiye’ye satmadığı için Türkiye’nin S-400 satın almak zorunda kaldığı yönündeki açıklamaları Türkiye’ye daha düşük etkisi olabilecek “Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması” gibi yaptırımların da uygulanmasını sağlayabilir. Tercüme hatası: Trump, ‘Türkiye’ye yaptırım konusuna bakıyoruz’ demiş

Üçüncü seçenek olarak ise Trump, Türkiye’ye uygulanacak yaptırımları 6 aya yakın bir süreyle erteleyerek iki ülke arasındaki gerginliğin yatışmasını bekleyebilir. 

Donald Trump'ın yaptırımlar konusunda sabırlı olunması ve yumuşak davranılması, yaptırım uygulanacaksa bile bunların geri döndürülebilir olması ve Mart 2020'ye kadar zaman tanınması isteğine bazı senatörler karşı çıkıyor.

Türkiye'nin S-400 Hava savunma sistemlerini satın almasından sonra F-35 programında gerçekleşen yaptırımları yeterli bulmayan bazı senatörler CAATSA kapsamında senatoya yeni yaptırımlar için tasarı sunmuştu.

CAATSA'nın 231'ıncı maddesi Rusya’nın istihbarat veya savunma sektörleri ile alışveriş yapan kişi veya kurumlara yönelik yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Türkiye'ye karşı yaptırım uygulanmasını isteyenlerin başında ise Cumhuriyetçi Senatörler Rick Scott ve Todd C. Young yer alıyor.  ABD’de Cumhuriyetçiler Türkiye’ye yaptırım için Senato’ya tasarı sundu

Ayrıca Senato Yabancı İlişkiler Komitesi'nin üst düzey üyesi olan Demokrat Bob Menendez'de hafta başında Trump'a gönderdiği mektupta Rusya rejimine uygulanan yaptırımların Türkiye'ye tepki verilmemesi durumunda ağır yara alabileceği konusunda uyarıda bulunarak Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını önermişti.

CAATSA NEDİR? 

Amerika’nın Sesi’nde yer alan bilgilere göre, 2 Ağustos 2017'de Başkan Trump'ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA İran, Kuzey Kore ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların da dayanağı.

CAATSA, “Rusya Federasyonu'nun savunma ya da istihbarat sektörleriyle ya da bunlar adına çalışan kurum ve kişilerle önemli düzeyde alışverişte bulunan kişi ve kurumlara yaptırım uygulanmasını” öngörüyor. Türkiye'ye Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle yaptırım uygulanmasını öngören madde de bu.

ABD Başkanı Trump yasa gereği 70 sayfalık CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda.   Pompeo: S-400 yaptırımları uygulanacak, Trump da uyacak

Bu kalemler şöyle sıralanıyor:

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,

*Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi, 

*ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,

*Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,

*Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,

*Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,

*Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,

*ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması,

*Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD'ye giriş yasağı,

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde