Bereket'i kur çarptı: Gediz Elektrik ve Aydem Elektrik'in borcu 650 milyon TL'yi aştı

Bereket'i kur çarptı: Gediz Elektrik ve Aydem Elektrik'in borcu 650 milyon TL'yi aştı

Gediz Elektrik ve Aydem Elektrik dağıtım şirketlerinin müşterilerine satmak üzere elektrik satın aldığı TETAŞ’a borcunun 600-650 milyon TL’ye kadar çıktığı belirtildi. Borç artışına kur artışı sebep gösteriliyor

Bereket'i kur çarptı: Gediz Elektrik ve Aydem Elektrik'in borcu 650 milyon TL'yi aştı
16px
24px
28.11.2017 08:25
ABONE OLgoogle

Ankara’da enerji koridorlarında ve kapalı kapılar ardında son dönemde en çok bazı elektrik dağıtım şirketlerinin finansman sorunu ve borçlarını çevirme konusunda düştükleri sıkıntı konuşuluyor. Bereket Enerji kontrolünde bulunan, sırasıyla 2.6 milyon ve 1.5 milyon abonenin elektrik dağıtımını yapan Gediz Elektrik ile Aydem Elektrik’in 650 milyon TL’yi bulan borç krizinin derinleştiği belirtiliyor.

TETAŞ İKİ ŞİRKETİ DEFALARCA UYARDI

Gazete Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre söz konusu dağıtım şirketlerinin, devletin kontrolündeki Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ’ye (TETAŞ) olan elektrik borcunun 600-650 milyon TL’yi aştığı belirtiliyor. TETAŞ’ın bu iki şirketi, borçlarını ödemeleri için defalarca uyardığı belirtildi. Aynı grup altında faaliyet gösteren borçlu dağıtım şirketlerinin, birikmiş borçlarını ödemedikleri gibi her ay da yeni borç yaptıkları kaydedildi.

Bereket Enerji Grubu'nun başkanlığını Ceyhan Saldanlı yürütüyor. Yönetim Kurulu'nda Ali Yağlı, Hasan Köktaş, bankacı Tayfun Bayazıt, Ali Tuğrul Alpacar gibi isimler bulunuyor. 

BÜROKRASİ FORMÜL ÜRETİYOR

Bürokrasi, sektörde daha derin ve büyük bir soruna yol açmamak için tahsilat konusunda formül üretiyor. TETAŞ’ın, bu amaçla bu iki dağıtım şirketini “borcunuzu ödeyin” diyerek defalarca uyardığı kaydedildi. TETAŞ’ın, ilgili diğer kamu otoritelerini de yaşanan sorun hakkında bilgilendirdiği ve gerekli girişimlerde bulunduğu belirtildi.

FİNANSAL YAPILANDIRMA İÇİN GÖRÜŞÜYOR

Elektrik dağıtım sektörü kaynakları, iki dağıtım şirketini kontrol eden Bereket Enerji’nin, bankalarla kredilerini yeniden yapılandırmak üzere görüşme yaptığını belirterek, “Sürecin sonuçlandığını söyleyebiliriz. Grup, TETAŞ’ın kapısını çalıp, borçlarıyla ilgili görüşme yapacaktır. Bu konuda olumlu gelişmeler beklenebilir” dedi. Kaynaklar, diğer bazı elektrik dağıtım şirketlerinin de TETAŞ’tan satın aldıkları elektrikten doğan borçları bulunduğunu belirterek, “Dolar kurunun bu düzeylere çıkması beklenmiyordu. Bu durum, dağıtım şirketlerinin finansal yönden sorun yaşamasına yol açtı” dedi. Elektrik dağıtım şirketlerinin, finansal darboğazın az da olsa aşılması ve şirketlerin nefes alması için enerji bürokrasisine bazı talepler ilettiği, bunların değerlendirildiği öğrenildi.

DOLAR KURU ÇARPTI

Türkiye’de 22 elektrik dağıtım bölgesi var. Özelleştirmeden 13 milyar dolar gelir elde edildi.

Özelleştirme sürecinde dolar 1.80 TL düzeyindeydi. Bugün dolar 3.88 TL seviyesinde.

OSMANGAZİ YÖNETİMİNE EL KONULMUŞTU

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2013 yılında Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ’nin (OEDAŞ) yönetimine, “TETAŞ’a olan 180 milyon borcunu ödememesi” ve “finansal darboğaza düşmesi” ve “yükümlülüklerini yerine getirmemesi” nedeniyle el koymuştu. Daha sonra da OEDAŞ’ın yönetimine, kamunun tayin ettiği yöneticiler atanmıştı. Osmangazi, geçtiğimiz yıl Zorlu Grubu’na satıldı. EPDK, Aralık 2016’da devir için onay verdi.

KAMU YASAKLISIYKEN...

Bereket Enerji, 7 Mayıs 2012’deki Alaşehir M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun yaptığı “serbest piyasadan elektrik enerjisi alımı” ihalesini kazandı. Ancak şirket bir süre sonra ihaleyle ilgili sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçti. Bu nedenle zor durumda kalan İdare, 29 Mayıs’ta ihaleyi iptal etmek zorunda kaldı. Bunun üzerine kurum, Kamu İhale Kanunu’nun 58. maddesine dayanarak, tüm kamu ihalelerinin Bereket Enerji’ye 6 ay süreyle yasaklanması kararı aldırdı. Bereket Enerji’nin aldığı ceza 10 Temmuz 2012’de resmi gazetede yayımlandı.

Böylece, Bereket Enerji nedeniyle cezalı konumda bulunan Ceyhan Saldanlı ve yönetimi, 6 aylık ceza süresini doldurmadan, cezanın üzerinden 5 ay 9 gün geçmişken Gediz Elektrik ihalesine girmişti.

‘HES’Çİ ŞİRKET!

Merkezi Denizli’de bulunan 18 yıllık şirket özellikle HES’lere yönelik yatırımları ile dikkat çekiyor.

Bereket, ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs’ın enerji şirketi Cogentrix Energy’nin sahip olduğu 2’si faaliyette 5 HES projesini satın almıştı. Bereket Enerji 1995’te kurulmuştu.

DENİZ FENER IŞIĞINDA GÖLGE OYUNLARI

Aydın Denizli-Muğla elektrik dağıtım ihalesinin ardından Elektrik Mühendisleri odası tarafından “Elektrik dağıtım bölgeleri üzerinde garip ilişkiler yumağı fener ışığında gölge oyunları” raporu hazırlandı.

Raporda şu ifadeler yer aldı: 15 Ağustos 2008 tarihindeki devir öncesinde AYDEM şirketinin de ortaklık yapısında değişikliğe gidildiği tespit edilmiştir. AYDEM’e yüzde 9’la ortak olan Küre İletişim’i temsilen Ali Murat Korkmaz AYDEM Yönetim Kurulu Üyesi de yapılmış. Küre İletişim’de ortak olan Ali Murat Korkmaz, Nüket Korkmaz ve Dursun Güleryüz’ün AKEDAŞ Adıyaman-Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım A.Ş’ye hülle yöntemiyle sokulmak istenen ASEL şirketi, Deniz Feneri EV davası sanıkları, Aykut Zahid Akman ve Kanal 7’yle bağlantıları belirlenmiştir. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde