‘Bavul ticaretinin’ yeni adresi Afrika

‘Bavul ticaretinin’ yeni adresi Afrika

Bir zamanlar Rus ve Doğu Avrupalıların yaptığı bavul ticaretinin yeni adresi Afrika ülkeleri oldu.

‘Bavul ticaretinin’ yeni adresi Afrika
16px
24px
25.04.2014 16:21
ABONE OLgoogle
Bir zamanlar Rus ve Doğu Avrupalıların yaptığı bavul ticaretinin yeni adresi Afrika ülkeleri oldu. Laleli’deki dükkânlar Nijeryalı, Kenyalı ve Senegallilerle dolu. Artan talep nedeniyle LASİAD, İTO’yla birlikte Afrika’da fuar düzenleyecek…

TEKSTİL ve konfeksiyon sektöründe dünyanın önde gelen üreticilerinden biri olan Türkiye, bu sektörde geçen yıl yaklaşık 25 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamın 17 milyar dolarlık kısmını hazır giyim, geri kalanını ise iplik, kumaş ve diğer tekstil ürünleri oluşturdu. Aslında tekstil ve konfeksiyon ihracatının çok daha fazla olduğu biliniyor. İhracatçı birlikleri kayıtlarında görünmeyen ve ‘bavul ticareti’ diye adlandırılan ihracatın hacminin ise yıllık 10 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

1990’lı yıllarda hızlanan bavul ticareti özellikle İstanbul’un Laleli semtindeki piyasada dönüyor. İstanbul’a gelen Polonyalıların ülkelerine dönerken yanlarında hazır giyim ürünleri götürmesiyle başlayan bu ticaret, özellikle SSCB’nin dağılmasından sonra patladı. Zamanla Osmanbey ve Merter’e de yayılan ticaret, Türkiye’nin Rusya, Ukrayna ve Türk Cumhuriyetleri gibi ülkelerle dış ticaretinin gelişmesinde dinamo işlevi gördü.

NİJERYA VE KENYALILAR ETKİN

Son yıllarda eski önemini bir miktar yitiren bavul ticaretinin bu dönemde yeni müşterileri oluşmaya başladı. Bunlar, Türkiye’nin bir süredir siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla büyük çaba gösterdiği Afrika ülkeleri. Başta Nijerya ve Kenya olmak üzere Sahra altı Afrika ülkelerinden bavul ticareti için gelenlerin sayısında son dönemlerde artış gözleniyor. Hatta potansiyeli gören Nijeryalı girişimcilerin bu pastadan pay almak için Laleli ve Osmanbey’de mağaza açtıkları belirtiliyor.

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, bölgede özellikle Nijerya, Kenya, Sudan, Gana, Senegal ve Etiyopya’ya bavul ticareti yoluyla ihracat yapıldığını söylüyor. Bu ülkelerde sanayi ürünü imalatının olmadığını hatırlatan Eyyüpkoca, bu nedeniyle tekstil ve konfeksiyon ürünlerini ithal etmek için bavul ticaretine yöneldiklerini, bu ticarette de Türkiye’yi tercih ettiklerini ifade ediyor. Eyyüpkoca, bunda Türk ürünlerinin kaliteli ve Avrupa’ya göre daha ucuz olmasının önemli bir faktör olduğunu vurguluyor. Eyyüpkoca, “Bu ülkelere her türlü ürün satılabilir. Laleli piyasasından şu aşamada yolcu beraberi (bavul ticareti) yoluyla hazır giyim ve ev tekstili ürünleri satılıyor. Tahsilatın tamamı peşin alınıyor. Bu yüzden ödeme konusunda bir sıkıntı yok” diyor.

“ALIM HEYETLERİ DAVET ETTİK”

LASİAD, bölgeden yapılan ihracat hacmini artırmak amacıyla 2012 yılından bu yana Laleli Fashion Shopping Festivali’ni düzenliyor. Bu yıl 11-17 Ağustos tarihleri arasında yapılacak etkinliğe çeşitli Afrika ülkelerinden alım heyetleri davet edeceklerini söyleyen Eyyüpkoca, şöyle devam ediyor:

“Sahra altı Afrika ülkeleri ticari bakımından son derece bakir pazarlar. Dünyaya entegre olmaya çalışan bu ülkeler hemen her ürünü ithal ediyor. Pazarın çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceğimiz festivale, bu ülkelerdeki ticari ataşeliklerimiz kanalıyla alım heyetleri davet edeceğiz. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Böylece ürünlerimizi ve Laleli’yi yerinde tanıtacağız. İhracatın önündeki prosedürlerin hafifletilmesi durumunda ticaret hacmimiz daha da artacaktır.”

LASİAD, İstanbul Ticaret Odası’yla (İTO) birlikte bu yıl bir Afrika ülkesinde fuar düzenlemeyi de gündemine almış durumda. Bu ülkeyi belirlemek amacıyla Laleli esnafı arasında anket düzenleyen dernek, böylece ihracat potansiyelinin en yüksek olduğu ülkeyi seçmeyi planlıyor.

Laleli’den en fazla ihracat yapan firmaların başında Dosso Dossi geliyor. Dokuz katlı olan ve 3 bin 500 metrekare büyüklüğüyle bölgenin en büyük mağazasına sahip olan şirket, Türkiye’nin önde gelen 50 kadın giyim üreticisinin ürünlerini corner’larında satıyor. Dosso Dossi Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, son dönemde müşterileri arasına Afrikalıların da katıldığını belirtiyor. Eraslan, “Türkiye’den kadın giyimi almak için İstanbul’a gelen yabancı butik sahipleri mutlaka mağazamıza uğruyor. Rusya, Ukrayna, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu’dan sonra Afrika ülkelerine de ihracatımız artmaya başladı” diyor.

AFRİKALILARA ÖZEL ÜRETİM

Bir başka kadın giyim üreticisi İntersan da Afrikalıların en çok alışveriş yaptıkları şirketlerden. İntersan Yönetim Kurulu Başkanı ve LASİAD Başkanvekili Muhammed Sancaktar, kendilerinden en çok Senegallilerin alışveriş yaptığını belirtiyor. Öyle ki bu ülkeden iki haftada bir gelen müşterileri varmış. Bunun yanında Nijerya, Nijer, Kenya ve Gana’dan da müşterilerinin oluşmaya başladığını vurgulayan Sancaktar, Türk Hava Yolları’nın yolcu beraberi yük miktarını artırmasından sonra bavul ticaretinin hız kazandığını ifade ediyor. Sancaktar, “Şu anda ihracatımızın yüzde 15’ini Afrika’ya yapıyoruz. Afrikalı kadınların etek ve pantolon kalıpları farklı olduğu için onlara göre üretim yapmaya başladık. Afrikalı müşterilerimize yaptığımız satışlar özellikle yaz aylarında artıyor” diyor.
Laleli merkezli firmalardan Tugi ise çocuk giyimi alanında faaliyet gösteriyor. Tugi Çocuk Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Hardal, son yıllarda hazır giyim sektöründeki derneklerin en önemli gündemlerinin Afrika’ya ihracatın artırılması olduğunu belirtiyor. Hardal, “Afrika’daki ithalatçıların piyasamızı görmelerini istiyoruz. Bu ülkeler bavul ticareti açısından Rusya ve Ukrayna’nın 1990’lı yıllarına benziyor. Zamanla hepsi çok önemli pazarlar haline gelecek. Özellikle Nijerya’dan sürekli gelen müşterilerimiz var. Çocuk kıyafetlerine talep yüksek. Kaliteli ve moda ürünler alıyorlar” diyor.

İstanbul’dan 10 ülkeye direkt uçuyor

Afrika ülkeleriyle ihracat bağlantısı kurulmasında Türk Hava Yolları’nın bu bölgedeki birçok şehre direkt uçmaya başlamasının büyük payı var. THY şu anda 10 Afrika ülkesinin 12 şehrine İstanbul’dan direkt sefer yapıyor. 2006 yılında Etiyopya Addis Ababa’ya başlattığı seferle Afrika’ya uçmaya baylaşan THY, halen Güney Afrika (Cape Town, Johannesburg), Kenya (Nairobi), Gana (Akra), Fildişi Sahilleri (Abidjan), Demokratik Kongo Cumhuriyeti (Kinshasa), Cibuti (Cibuti), Kenya (Mombasa), Kamerun (Douala, Yaounde) ve Gabon’a (Libreville) neredeyse her gün karşılıklı olarak uçuş gerçekleştiriyor. Bunun yanında Angola (Luanda), Benin (Cotonou), Eritre (Asmara), Gine (Conarky) ve Madagaskar’a (Antanavario) direkt sefer yapılmasının kararı da alınmış durumda. Bu şehirlere uçuşların başlatılması için çalışmalar sürüyor.

Bu arada THY Afrika’da Jonannesburg, Hartum (Sudan), Nairobi, Lagos (Nijerya), Akra ve Entebbe’ye (Uganda) tarifeli kargo uçağı seferleri de yapıyor.
Özbey Men/Para Dergisi


E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde