Bankalar için çeyreklik bazda net kârda düşüş beklentisi

Bankalar için çeyreklik bazda net kârda düşüş beklentisi

İlk çeyrek finansalları öncesinde aracı kurumlar beklenti raporlarını yayımladı. Kurumların bankalar için ilk çeyrek net kârı, çeyreklik bazda düşüşe işaret ederken yıllık bazda ise net kârda artış beklentisi var.

Bankalar için çeyreklik bazda net kârda düşüş beklentisi
16px
24px
19.04.2023 15:16
ABONE OLgoogle

Bloomberg'den Ebru Usta'nın haberine göre; bu yılın ilk çeyrek için bilanço dönemi 19 Nisan tarihinde Arçelik ile, bankacılık sektörü bilanço dönemi ise 26 Nisan tarihinde Akbank ile başlayacak. Finansal sonuçların son gönderilme tarihi konsolide olmayan şirketler için 2 Mayıs, konsolide şirketler ve konsolide olmayan bankalar için 10 Mayıs, konsolide bankalar için ise 22 Mayıs olarak açıklandı.

Aracı kurumların beklenti raporlarına göre, araştırma kapsamındaki bankaların toplam kârının ilk çeyrekte, önceki çeyreğe göre ortalama yüzde 40-45 gerilemesi bekleniyor. Net kârdaki zayıflamanın temel nedenleri arasında TÜFE’ye endeksli tahvillerin getirisinde beklenen düşüş, kredi-mevduat faiz makasının düzenlemelerin etkisiyle kötüleşmesi ve faaliyet giderlerindeki artış öne çıkıyor. Diğer taraftan ilk çeyrekte komisyon gelirlerinin güçlü artış ivmesini koruması beklenirken faaliyet giderleri ise EYT ödemeleri, deprem bağışları, promosyon ödemeleri ve maaş artışları kaynaklı olarak arttı.

Bankaların elinde bulunan TÜFE’ye endeksli tahvillerin getiri hesaplamasında enflasyon tahminini kullanan bankaların tümü 2023 yılının ilk çeyreğinde düşen enflasyonun etkisiyle düşük enflasyon tahminleriyle 2023 yılına başladı. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında yıllık yüzde 85,5 seviyesini gören enflasyon, son verilere göre yüzde 50,5 seviyesine geriledi. Bankaların bu tahvillerin değerlemesinde kullandıkları enflasyon oranı ise 2022 yılının son çeyreğine göre gerileyerek 2023 ilk çeyreğinde yüzde 35 ile yüzde 58 arasında değişen oranlarda muhasebeleştirildi.

Aracı kurumların bankalar ile ilgili tahminleri
Garanti BBVA Yatırım, 2023 ilk çeyrek finansallarının açıklanmaya başlayacağı 19 Nisan öncesinde raporunu yayımladı. Kurum tahminlerinde söz konusu çeyrekte araştırma kapsamındaki bankaların 1Ç23’de yüzde 44 çeyreksel kar daralması ile toplam 43,7 milyar TL net kâr açıklamasını beklediklerini yer aldı. Bunun neticesinde, araştırma kapsamındaki bankaların 1Ç23’de özkaynak karlılığının ise yüzde 25 olacağı tahmin edildi. Yabancı para kredilerin yatay kaldığı çeyrekte, tüketici kredilerinin desteği ile TL krediler çeyreklik bazda yüzde 17,4 büyüdü. Kredi mevduat makası ise hem artan TL fonlama maliyetleri hem de azalan kredi getirileri neticesinde ortalamada 350-400 baz puan daraldı.

Vakıf Yatırım ise yayımladığı beklenti raporunda, ilk çeyrekte araştırma kapsamında bulunan bankaların toplam net karının, önceki çeyreğe göre yüzde 42 düşüş, yıllık bazda ise yüzde 51 yükseliş göstererek 52,2 milyar TL olacağı beklentisini açıkladı. Kurum, bu dönemde Akbank’ın ve İş Bankası’nın bir önceki çeyreğe göre yüzde 50’lik azalış ile net karı en fazla gerileyen bankalar olacağını öngörürken aynı dönemde en az düşüşün ise yüze 6 ile TSKB’de görüleceğini öngördü.

Vakıf Yatırım, bankaların net faiz gelirlerinde 1Ç23’de çeyreksel yüzde 41,3 gerileme beklediklerini, bu düşüşün temel olarak TL kredi-mevduat makasındaki dikkat çekici düşüşün yanı sıra TÜFE’ye endeksli tahvillerinin değerlemesinde kullanılan enflasyon tahminindeki aşağı yönlü güncellemeden kaynaklandığını söylerken araştırma kapsamında bulunan mevduat bankaları arasında, TÜFE’ye endeksli tahvillerin gelirlerindeki muhasebeleştirme yöntemi farklılığı ve buna bağlı oluşan düşük baz nedeniyle net faiz gelirlerinde en az düşüşün yüzde 10 ile İş Bankası’nda görüleceğini de tahminlerine ekledi.

Yapı Kredi Yatırım ise yayımladığı beklenti raporunda, bu yılın ilk çeyreğinde bankaların net karında çeyreksel yüzde 44 düşüş, yıllık olarak ise yüzde 50 artış öngörüldüğünü, çeyreklik bazda kar düşüşünde azalan TL kredi-mevduat makası, TÜFE’ye endeksli tahvillerden düşük katkı ve yüksek faaliyet giderleri artışının etkili olduğunu açıkladı. Son çeyrekte bankalarda yaklaşık yüzde 15’lik TL kredi büyümesi sayesinde komisyon gelirlerinde güçlü seyrin devam etmesi beklenirken bankalarda aktif kalitesinin korunduğu tahminlerde yer aldı.


patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde