Bankalar Birliği Başkanı ağzından kaçırdı: KKM sürdürülebilir bir ürün değil

Bankalar Birliği Başkanı ağzından kaçırdı: KKM sürdürülebilir bir ürün değil

Habertürk’te katıldığı bir televizyon programında dövizin arka kapı satışlarıyla düşürülüp düşürülmediği sorusuna “Kamu bankalarının açık pozisyon oluşturarak döviz satmaları gibi bir kavram söz konusu değil” diye yanıt verdi.

Bankalar Birliği Başkanı ağzından kaçırdı: KKM sürdürülebilir bir ürün değil
16px
24px
05.07.2022 11:06
ABONE OLgoogle

Habertürk’te dün akşam yayınlanan “Kübra Par’la Açık ve Net” programına konuk olan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen, haberturk.com Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Barlas ve Kübra Par’ın sorularını yanıtladı.

Programın sonunda Kübra Par’ın “En çok tartışılan soruyu soruyu sorarak kapatmak istiyorum. Hep dövizin seviyesi arka kapıdan döviz satılarak tutturuluyor deniliyor. Dövizi kontrol altında tutmak için arka kapıdan döviz bozduruluyor mu? Bunda kamu bankaları rol oynuyor mu?” sorusuna Alpaslan Çakar, “Bakın. Bankacılık sektörü hem Türkiye hem dünya örneğinde en kurallı sektörlerdendir. En çok denetlenen sektörlerdendir. Kural seti çok nettir. Biz döviz konusunda müşterili işlem bazında süreçleri yönetiriz. Yani müşterimin döviz pozisyonu çerçevesinde ihtiyacım olsa bu dövizi müşterili işlemler çerçevesinde satarım. Dolayısıyla kamu bankalarının açık pozisyon oluşturarak döviz satmaları gibi bir kavram söz konusu değil” yanıtını verdi. Yavuz Barlas’ın “Yani bu şu anlama geliyor demek istiyorsunuz anladığım kadarıyla. Biz kendi varlığımızı riske atacak şekilde döviz satmıyoruz” sorusunun ardından Açıl Sezen’in araya girerek “Merkez Bankası da müşteri midir?” diye sorması üzerine Çakar, “Benim için Türkiye’deki her kurum müşteridir” dedi.

BDDK’nın TL kredi kısıtlamasında bazı esnekliklere gidiliyor

Alpaslan Çakar, programda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) elinde belirli bir orandan fazla döviz nakdi olan şirketlere yönelik TL kredi kısıtlamasında bazı esnekliklere gidildiğini de söyledi. BDDK geçen ay sonunda elinde belirli bir orandan fazla döviz nakdi olan bağımsız denetime tabi şirketlerin bankalardan yeni TL kredi almasını engelleyen bir karar aldığını açıklamıştı. Kurum bunun için, bağımsız denetime tabi olma koşulu da dahil üç şart duyurmuştu. Çakar, “Firmaların kredi kullanma aşamasında bağımsız denetim raporunu ibraz ediyor olması lazım. Bu kuralı esnetiyorlar. Yeminli müşavirler de dahil olacak. Daha önce kurumsal kredi kartları, tedarik finansman sistemi kapsamındaki krediler de onlar da matraha dahil ediliyordu. Bunlar da matrahtan çıkarılıyor” dedi.

Çakar, “Özetlersek, yeminli mali müşavir onayı geldi. Doğrudan Bankacılık Sistemi (DBS), kurumsal kredi kartı, tedarik finansmanı kapsamındaki krediler istisna oldu. Faktoring kurumlarının verdiği krediler matrah değerlendirilmesine tabi oldu” diye konuştu.

‘KKM sürdürülebilir bir ürün değil’

Çakar ayrıca kur korumalı mevduatın (KKM) kur üzerindeki baskıyı alması açısından hâlâ ciddi enstrüman olduğunu düşündüğünü belirterek, “Ama ilanihaye sürdürülebilir bir şey değildir. Ekonomik konjonktüre bağlı olarak farklılaşabilir” dedi.

KKM’nin hâlâ arttığını ancak ilk baştaki ivmenin olmadığını belirten Çakar, “Mevduatın ortalama vadesi ciddi anlamda artmış oldu, bilanço açısından ciddi katkıları var tabii ki” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde