Banka genel müdürleri endişelerini Bakan Nebati'ye aktardı: Sistematik risk uyarısı

Banka genel müdürleri endişelerini Bakan Nebati'ye aktardı: Sistematik risk uyarısı

Banka genel müdürleri, dün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir araya geldi. Menkul kıymet tutma zorunluluğu nedeniyle yaşanılan sıkıntılara dikkat çekilen görüşmede banka genel müdürleri, Bakan Nebati’ye ‘sistemik risk yaratıldığı’ uyarısında bulundu.

Banka genel müdürleri endişelerini Bakan Nebati'ye aktardı: Sistematik risk uyarısı
16px
24px
25.10.2022 11:08
ABONE OLgoogle

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün banka genel müdürleriyle bir araya geldi.

Dünya gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre güncel gelişmelerin ve özellikle makroihtiyati önlemlerle getirilen menkul kıymet tutma zorunluluğunun ele alındığı toplantıya Bankacılık BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben de katıldığı öğrenildi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun toplantıda bulunmaması ise dikkat çekti.  

Kaynaklardan edinilen bilgiye göre, banka genel müdürleri menkul kıymet tutma zorunluluğu nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları dile getirirken, Bakan Nebati’ye ‘sistemik risk yaratıldığı’ uyarısı yapıldı.

Toplantıda banka genel müdürleri yüksek enflasyon ortamında düşük faizli Hazine kağıtlarını bilançoda tutmanın riskine dikkat çektiği ve uygulanan politikanın sürdürülebilirliğinin belirsiz olduğunu paylaştı.

Kaynakların verdiği bilgiye göre; banka genel müdürleri Bakan Nebati'ye ayrıca TL mevduat çekmenin politika faizindeki indirimlerle daha da güçleştiğini aktarırken, KKM’nin faizinde de düşüş yaşanmasının yatırımcıyı bu enstrümanda tutmayı zorlaştırdığını iletti.  

BDDK’nın ve Merkez Bankası’nın aldığı makroihtiyati önlemler tahvil faizlerinde sert düşüşe neden olmuştu. Alınan kararların başında bankaların yabancı para mevduatın yüzde 5’ine kadar tahvil tutulması zorunluluğu geliyor. Bankalar yeni yıldan itibaren TL mevduat oranı yüzde 50 ve yüzde 60’ın altında kalırsa ilave 2 ve 7 puan tahvil tutma yükümlülüğü altındalar.

Ayrıca KOBİ, esnaf, mali kesim, KİT, tarım, ihracat ve yatırım kredileri, kurumsal kredi kartları hariç kullandırılan ticari kredilerin yüzde 30’u oranında tahvil tutma şartı bulunuyor. Temmuz-aralık arasında söz konusu kredilerin stok tutarının artış oranı yüzde 10’u aşarsa, aşan tutan kadar tahvil tutulması gerekiyor. Bunun yanı sıra kullandırılan ticari kredi faizi referans oranının 1,4 katını aşarsa yüzde 20, 1,8 katını aşarsa yüzde 90 tahvil tutma şartı var.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde