Bank Asya’dan ayrılıp rüzgara yelken açtılar

Bank Asya’dan ayrılıp rüzgara yelken açtılar

Asya Katılım Bankası eski yönetim kurulu başkanı Tahsin Tekeoğlu ve eski genel müdürü Ünal Kabaca ile Asyafin Turizm eski genel müdürü Gaffur Kahraman, ABK Enerji’yi satın alarak enerji sektörüne girdiler...

Bank Asya’dan ayrılıp rüzgara yelken açtılar
16px
24px
15.07.2010 16:09
ABONE OLgoogle

İdriz Çokal'ın haberi

ÜNAL Kabaca, finans sektörünün, özellikle de özel finans kurumları camiasının tanınmış isimlerinden. Dönem dönem transfer söylentilerinde adı geçen Kabaca, geçen ocak ayında sürpriz bir şekilde Bank Asya’dan istifa edince yeni görevine nerede başlayacağı merak konusu olmuştu. Ancak o yine beklentileri yanılttı ve finans yerine enerji sektörünü tercih etti. Üstelik de kendi işinin patronu olarak...

Evet, Ünal Kabaca, geçen nisan ayında merkezi İzmir’de bulunan ve Aydın Söke’de faaliyet gösteren ABK Enerji’yi satın aldı. Kabaca’nın bu işteki ortakları ise yine sürpriz bir şekilde Bank Asya’nın yönetim kurulu başkanlığını bırakan Tahsin Tekoğlu ve Asyafin Turizm’in eski genel müdürü Gaffur Kahraman oldu.
Bu arada, Ünal Kabaca’nın Bank Asya’nın 2009’da başlattığı “Afrika açılımı” kapsamında İslam Kalkınma Bankası ve Bank Asya ortaklığıyla kurulan Tamweel Holding’deki başkan yardımcılığı görevine devam edeceğini belirtelim...

65 MİLYON TL’LİK RES YATIRIMI

Bank Asya’nın kuruluşunda aktif rol alan ve 11 yıl genel müdürlüğünü üstlenen Ünal Kabaca’nın, istifa kararından sonra ne yapacağı merak konusuydu. Tamwel Holding’deki görevi pek aktif değildi. Haftada bir gün vakit ayırdığı bu işle yetinmeyeceği söyleniyordu. Nitekim çok geçmeden, Kabaca’nın 12 Mart’ta kurduğu KB Danışmanlık’ın ilk haberini biz duyurmuştuk. 20 yılı aşkın mesleki kariyerinin tamamını bankacılık kesiminde geçiren Kabaca’nın bu şirketle yine finans kesimine hizmet vereceğini düşünmüştük. Ancak Kabaca’nın asıl niyetinin enerji olduğu ortaya çıktı.

Peki “Sekoya Enerji Elektrik Üretim A.Ş.” unvanıyla kurulan yeni şirketin plan ve hedefleri ne? Ünal Kabaca, rüzgar enerjisiyle ilgili yatırımlar yapacaklarını söylüyor. Ardından da “Emeklilik sonrası yeni işim” diye nitelendirdiği enerji yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Satın altığımız ABK Enerji’nin, Aydın’ın Söke ilçesinde 55 MW (megavat) kapasiteli bir rüzgar enerjisi santrali (RES) için lisansı bulunuyor. Şirketin merkezi İzmir’deydi. Mayıs ayında İstanbul’a taşıdık. 12 milyon TL sermayeli şirketimiz, söz konusu santralin 30 MW’lik bölümü için yatırıma başladı. Toplam yatırım tutarı 65 milyon TL olacak ve Nisan 2011’de tamamlanacak. İspanyol Gamesa şirketiyle stratejik işbirliği anlaşması yaptık. Yenilenebilir enerji alanında başka yatırımlarımız da olacak. Özellikle RES’te büyüme planlarımız var. Yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Sekoya Enerji şirketimizi ise yurtdışında yatırım için kurduk. Hedef bölgemiz Batı Afrika. Şu anda bu geniş coğrafyada hangi ülkelerde yatırım yapabileceğimizi araştırıyoruz. Önümüzdeki yıl yurtdışında da somut adımlar atabiliriz.”

Ünal Kabaca’nın Tamwel Holding’deki görevinin halen devam ettiğini belirtmiştik. Kabaca, bu konuyla ilgili de “Oradaki görevim aktif değil. Çok zaman ayırmam gerekmiyor. Afrika’daki banka ile Bank Asya arasındaki ilişkilerin sağlıklı olmasını sağlıyorum. Zaman zaman Afrika’ya gidiyorum. Çok zaman ayırmamız gerekmiyor” değerlendirmesini yapıyor.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde