Bakır ihracatında dünyada birincilik

Bakır ihracatında dünyada birincilik

Birlik, bakır sektörü ürün grubunda bakır teller ihracatında dünyada ve Avrupa’da birinci sırada yer alırken, diğer bakır alaşımları ihracatında ise dünyada ikinci, Avrupa’ya ihracatta ise birinci sırada yer aldı.

Bakır ihracatında dünyada birincilik
16px
24px
10.10.2022 17:34
ABONE OLgoogle

Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 5'inci sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün Ocak-Eylül dönemi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 11,1 milyar dolarla genel ihracattan yüzde 6 pay aldı.

Aynı dönemde birim ihraç fiyatı yüzde 19 artışla 4,69 dolara ulaştı. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, demir ve demir dışı sektörü olarak ihracatta yükselişe devam ettiklerini aktardı.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), eylül ayı ve ilk 9 aylık ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye'nin 2022 yılı eylül ayı ihracatı, 22,6 milyar dolara ulaştı. 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde ise 188 milyar dolara yükseldi.

Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün eylül ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artışla 1,1 milyar dolara yükseldi. Ocak-Eylül dönemi ihracatı ise geçtiğimiz yılın aynı aylarına göre yüzde 26 artarak 11,1 milyar dolara ulaştı. Sektörün, Türkiye'nin toplam aylık ihracatı içerisindeki payı yüzde 6 oldu.

EN FAZLA İHRACAT ALÜMİNYUMDA

Alt sektör ihracatında en fazla ihracat 825 milyon dolar ile Alüminyum ürün grubunda gerçekleşti. Alüminyum sektörünü 329 milyon dolar ile Demir Çelik Mamulleri, 230 milyon dolar ile metaller ve 132 milyon dolar ile Bakır Ürün Grupları takip etti.

Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke olan Almanya’ya, Eylül 2022 döneminde en çok ihracat “Alüminyum Çubuk & Profiller” ürün grubunda, geçen yıl aynı aya göre yüzde 72 artarak 496 milyon dolar olarak gerçekleşti.

BAKIR İHRACATINDA DÜNYADA VE AVRUPA’DA BİRİNCİLİK

Birlik, bakır sektörü ürün grubunda bakır teller ihracatında dünyada ve Avrupa’da birinci sırada yer alırken, diğer bakır alaşımları ihracatında ise dünyada ikinci, Avrupa’ya ihracatta ise birinci sırada yer aldı.

EYLÜL AYINDA EN FAZLA İHRACAT AB’YE

Sektörün en çok ihracat yaptığı bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat, 2022 Eylül ayı itibarı ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,24 artarak 629 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yine bu dönemde sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 164 milyon dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, 85 milyon dolar ile ABD ikinci sırada, 82,2 milyon dolar ihracat ile ABD üçüncü sırada yer aldı.

İLK 9 AYDA EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA

2022 Ocak-Eylül döneminde ise en çok ihracat 1,6 milyar dolar ile Almanya’ya gerçekleşti. İkinci sıradaki İtalya’ya 843 milyon dolar, üçüncü sırada yer alan ABD’ye ise 714 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Sektörün üye sayısı Ağustos ayında 7.167 iken, Eylül ayında 105 yeni üye firma ile 7.272’ye ulaştı.

SEKTÖRÜMÜZÜ BİR ÜST NOKTAYA TAŞIMAYA KARARLIYIZ

Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün ihracat hedeflerine ulaşması için yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı. Tecdelioğlu, “Sektör olarak bu dönemde de ihracatımızda yükseliş ivmemizi sürdürdük. İhracat noktasında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız ile sektörümüzü bir üst noktaya taşımakta kararlıyız. İDDMİB olarak çalışmalarımız son sürat devam edeceğiz. Hem sektörümüze hem de Türkiye ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde