Bakan açıkladı! Sahte kimliklerle 7 bin şirket açıldı

Bakan açıkladı! Sahte kimliklerle 7 bin şirket açıldı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yapılan çalışmalar sonucunda 7 bin 195 şirketin başkalarının kimlikleri kullanılarak açıldığını tespit ettiklerini ifade ederek bu şirketler hakkında “kısıtlama kararı” konulduğunu açıkladı

Bakan açıkladı! Sahte kimliklerle 7 bin şirket açıldı
16px
24px
15.08.2019 11:13
ABONE OLgoogle

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu. Tanrıkulu önergesinde, kaybolan ya da çalınan nüfus cüzdanları ile kurulan şirket sayısını ve Bakanlığın buna karşı başlattığı çalışmaları sordu.

Tanrıkulu’nun önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Pekcan, 16 Temmuz tarihine kadar yapılan çalışmalar sonucunda 7 bin 195 kişinin çalıntı kimlikle şirket kurduğunun tespit edildiğini bildirdi. Pekcan ayrıca bu kişilerin kurduğu şirketler hakkında “kısıtlama kararı” alındığını ifade etti.

Vatandaşların kendi adlarına şirket kurulmaması için kısıtlama kararı aldırabileceğini dile getiren Pekcan, “Kimlik bilgilerinin kullanılması suretiyle şirket kuruluşunun önlenmesi amacıyla kişiler, bir dilekçe ve kimlik bilgileri ile ticaret sicili müdürlüklerine başvurarak kendileri için MERSİS’e ‘Çalıntı/Sahte Kimlik kısıtı’ koydurabilmektedirler” dedi.

KONTROL MEKANİZMASI VAR

Şirket kuruluş aşamasında birçok karşılaştırma işleminin yapıldığını ifade eden Ticaret Bakanı Pekcan, “İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü nezdindeki Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) ile kurulan entegrasyon sayesinde, kişilerin nüfus kütüklerinde yer alan bilgilere ilişkin sorular sorularak ve yeni kimlik kartı olanlar için KPS’den gelen fotoğraf ile kimlik üzerindeki fotoğraf karşılaştırılarak başvuran kişinin doğru kişi olup olmadığına yönelik kontrol gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.

SORGULAMA YAPILABİLİR

Öte yandan, “Şirket Sorgulama” uygulamasının da iki yıldır yürürlükte olduğunu hatırlatan Pekcan, Tanrıkulu’na verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

“Kişilerin ortağı veya yetkilisi oldukları şirketlere ilişkin bilgileri kontrol edebilmeleri amacıyla hem e-Devlet hem de Bakanlığımız internet sayfasında sorgulama işlemleri kullanıma açılmıştır. Bu sayede, kendilerinden habersiz şekilde adlarına şirket açılıp açılmadığım ve bir şirkete yetkili olarak atanıp atanmadıklarını da kontrol etme imkanına kavuşmuşlardır. Böylece kişilerin doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşımı sağlanarak konuya ilişkin yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.”

Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde