Bakan Nebati: 60 milyar TL’lik yeni KGF 2 yılı ödemesiz, 8 yıl olacak

Bakan Nebati: 60 milyar TL’lik yeni KGF 2 yılı ödemesiz, 8 yıl olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "60 milyar TL’lik yeni KGF destek paketi oluşturuldu. Bunun 25 milyarı yatırım destek paketi, 25 milyarı ihracat destek paketi, kalan 10 milyarı işletme gereksinim paketinden oluşuyor." dedi. KGF Yatırım kredileri azami 2 yılı ödemesiz, 8 yıl olacak" dedi.

Bakan Nebati: 60 milyar TL’lik yeni KGF 2 yılı ödemesiz, 8 yıl olacak
16px
24px
12.02.2022 11:39
ABONE OLgoogle

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

Bakan Nebati yeni adımları şu şekilde açıkladı:

KGF Yatırım kredileri azami 2 yılı ödemesiz, 8 yıl olacak.

Yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem. Azami 96 ay vade olacak. Faiz oranı 0-24 ay için TLREF artı yüzde 1, 24 ay üzeri için TLREF artı yüzde 2 olacak.

KOBİ ve KOBİ dışı şirketlere verilecek. Orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten sektör firmalarına 1,25 kat kefalet limiti.

Her bir KOBİ için maksimum 25 milyon lira, büyük firmalar için 100 milyon lira limit olacak.

25 milyar liralık ihracat destek paketinde azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 18 ay vade olacak. Faiz oranı TLREF artı yüzde 1 olacak.

Özel bankalara çağrım, lütfen bu işin siz de kolaylaştırıcısı olun. Bu işin sıkı takipçisi olacağız.

KGF destek paketlerinde hedef sektörler; imalat, ihracat, tarım, teknoloji ve toptan ve perakende sektörleri.

Piyasanın bir adamı olarak söylüyorum, önümüze engel teşkil eden bizimle yol yürüyemez.

Reel elektrik fiyatlarının değişimi halen negatif olarak seyrediyor. Doğalgaz fiyatlarını aynı şekilde reel olarak Türkiye'de halen negatif. Biz Türkiye olarak aslında hala sübvansiyonlara ciddi bir şekilde devam ediyoruz demektir. Elektrik fiyatlarındaki yükselişten serzenişte bulunanlar iyi bilsin, elektrik ve doğalgaz fiyatları reel fiyatların altındır.

Muhalif söylemlerin daha adil bir şekilde dönüştürülmesi noktasında bir çağrımız var; dünya sıkıntı yaşıyor ve biz bir fanusta yaşamıyoruz.

Artık lütfen 20 Aralık gününden çıkın; biz 2022 yılının şubat ayındayız

225 milyar dolarlık bir ihracata dünyanın daraldığı 2020'de ve anca kendisini toparlayabildiği 2021'de gerçekleştirebilmişse bunun bir başarı hikayesi olduğunu kabul etmemiz lazım.

Özel bankalara çağrım, lütfen bu işin siz de kolaylaştırıcısı olun. Bu işin sıkı takipçisi olacağız.

Elektrik doğalgaz fiyatları reel fiyatların altında 5’te 4’ünü kamu maliyesi üstlenmiş durumda elektrik fiyatları da aynı şekilde sübvansiyonlar sürerken bununla ilgili muhalif söylemlerin daha adil şekle dönüştürülmesi çağrımız var dünya sıkıntı yaşıyor biz fanusta değiliz dünyanın tamamını etkileyen durumda sübvansiyonların takdirle karşılanmasını bekliyoruz

Elektrik ve doğalgaz reel fiyatın altında

Reel elektrik fiaytlarının değişimi halen negatif olarak seyrediyor. Doğalgaz fiyatlarını aynı şekilde reel olarak Türkiye'de halen negatif. Biz Türkiye olarak aslında hala sübvansiyonlara ciddi bir şekilde devam ediyoruz demektir. Elektrik fiyatlarındaki yükselişten serzenişte bulunanlar iyi bilsin, elektrik ve doğalgaz fiyatları reel fiyatların altındır."

KDV yüzde 8'den yüzde 1'e düşürüldü

Toplantıya video konferans yöntemiyle katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürüldüğünü açıkladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde