Bacasız şömineyi 30 ülkeye sattı

Bacasız şömineyi 30 ülkeye sattı

Türkiye'de ilk kez etanol yakıtla çalışan bacasız şömine üretti.

Bacasız şömineyi 30 ülkeye sattı
16px
24px
03.04.2012 16:37
ABONE OLgoogle

Hürsan, Türkiye'de ilk kez etanol yakıtla çalışan bacasız şömine üretti. Bu icadını 800 farklı tasarımla süsleyen şirket, 30 ülkeye ihracata başladı

Türkiye'nin ilk şömine fabrikasını kuran Hürsan, farklı tasarımlarıyla dünya şömine liginin zirvesine çıktı. Pipodan Eyfel Kulesi'sine kadar 800 farklı tasarımda şömine imal eden firma, 30'dan fazla ülkeye ürün sattı. Bacasız şömineyi de Türkiye'de ilk kez üreten firmanın özellikle Eyfel Kulesi'nin simgeleyen modeli büyük ilgi gördü.

Hürsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Makine Mühendisi Ali Araptarlı, "Dünyada şömine sektörünün merkezi Fransa olarak bilinir. Dünyaca ünlü şömine markaları Fransız'dır. Fransız şömine üreticileri tüm dünyaya şömine satar. Biz bunu yıktık. Fransa başta olmak üzere 18 Avrupa ülkesine şömine ihracatı yapıyoruz. Ayrıca Hürsan'ın son geliştirdiği bacasız, etanollü şömineler hem yurtdışında hem de ülkemizde çok büyük ilgi gördü. Bitkisel yakıt bio etanol yakan, yeni nesil, bacasız şöminelerde is, duman, koku, kurum, kül yok. Isıtma özelliği de çok yüksek" dedi.

Türkiye'yi şömine alanında dünyaya tanıtan Ali Araptarlı, Gaziantep'in köklü ailelerinden geliyor. Ancak aile 1950'lerde bütün servetini kaybedince Ali Araptarlı Gaziantep'ten ayrılıp İstanbul'a geliyor. Hürsan'ın temellerinin 1975 yılında atıldığını söyleyen Ali Araptarlı, başlangıçta boya kabinleri, kurutma fırınları üretimi konularında faaliyet göstererek işe başladıklarını söylüyor.

ŞÖMİNE KRALI

1979'un son aylarına doğru, tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkileyen akaryakıt sıkıntısının, kat kaloriferi işini durma noktasına getirdiğini hatırlatan Araptarlı, bu dönemde ısıtma alanında, yakıtı ithal olmayan, hammaddesi ve yakıtı Türkiye'de rahatlıkla bulunabilecek bir ısıtma ürünü üretmek üzere araştırmalara başlıyor. Ardından da birbiri ardına harika şömineler üretmeye ve şömine kralı olarak anılmaya başlıyor.

AVRUPA DEVLERİYLE REKABET EDİYOR

Araptarlı, bugün geldikleri noktada ise dünya devlerine kafa tuttuklarını söylüyor. Avrupa'nın neredeyse her ülkesine şömine satmayı başardıklarını anlatan Araptarlı, başarı sırlarını ise şu sözlerle aktarıyor: "Avrupa'nın en önde gelen şömine firmalarının ürünleriyle rekabet edecek kalitede ürünleri ortaya çıkardık. Hürsan Şömine ürünleri, ithal şömineler cennetine dönen ülkemizde satılmakta olan birçok yabancı markanın ürünleriyle mukayese dahi edilmeyecek kadar üstün kalite standartlarına ulaştık ve gelişen teknoloji desteğiyle her geçen gün bu standartları yükseltiyoruz."

800 FARKLI TASARIM

Hürsan Şömine'yi rakiplerinden ayıran en önemli fark tasarımları. Firma, şömine iç hazneleri, barbekü hazneleri ve aksesuvarları dışında, 800'ün üzerinde dış giydirme modeli ile müşterilerine geniş bir seçim alanı sunuyor. Kişiye özel model tasarımı ve üretimine de cevap veren Hürsan Şömine, dış giydirme imalatlarında mermer, granit, doğal taş, ahşap gibi malzemeleri kullanıyor.

Metin Can/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde