BMD üyeleri AVM'lerde mağaza kapatıyor

BMD üyeleri AVM'lerde mağaza kapatıyor

BMD Başkanı Sinan Öncel, 2020’de üyelerinin yüzde 57’sinin AVM’lerdeki, yüzde 30’unun ise caddelerdeki mağaza sayılarının azaldığını bildirdi.

BMD üyeleri AVM'lerde mağaza kapatıyor
16px
24px
09.03.2021 13:31
ABONE OLgoogle

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) salgın sürecinde düzenlediği anketlerle çatısı altında bulunan markaların nabzını tutmaya devam ediyor. Ocak ayında markaların mağaza açma iştahını araştıran BMD, Şubat anketinde ise üyelerinin 2020’de mağaza sayılarındaki değişimi mercek altına aldı. Ankete göre 2020’de BMD üyeleri ağırlıklı olarak AVM’lerde mağaza kapatırken caddelerdeki mağazaların sayısı büyük ölçüde korundu. 

BMD Başkanı Sinan Öncel, markalar için mağaza kiralama koşullarının ve AVM’lerdeki ortak alan giderlerin salgın sürecinde bir numaralı öncelik haline geldiğini bildirdi. Markaların ‘verimli mağazacılık’a odaklandığını belirten Öncel, şöyle devam etti: 

“Şubat anketimizde 166 üyemize ait 420 markamızın 2020’de AVM ve caddelerdeki mağaza sayılarındaki değişimi araştırdık. Ankete göre üyelerimizin yüzde 57’sinin AVM’lerdeki mağaza sayısı azaldı. Caddelerde mağaza saysı azalan üyelerimizin oranı ise yüzde 30. Üyelerimizin yüzde 22’sinin AVM, yüzde 54’ünün cadde mağazalarının sayısında değişim olmadı. Salgın döneminin bütün olumsuz koşullarına rağmen yüzde 21’i AVM’lerde, yüzde 16’sı ise caddelerdeki mağaza sayılarını arttırdı. Ankete göre markalarımızın Şubat ayındaki ortalama ciroları tıpkı Ocak’taki gibi yüzde 50 – 60 düzeyinde kaldı. Ortalama cirolar bu düzeydeyken, mevcut kiralama koşulları ile markalarımızın devam edebilme gücü her geçen gün azalıyor. Pandemi döneminde AVM ve caddelerde kira düzenlemesi ile ilgili sorun ise giderek büyüyor. Bu konunun mevzuatla düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan, ortak alan giderleri ile ilgili de markalarımızın mağduriyeti devam ediyor. Kısa Çalışma Ödeneği’nin (KÇÖ) Mart ayı sonunda bitecek olması da perakende sektörünü endişelendiriyor. Sektör ve özellikle markalarımız adına Sayın Cumhurbaşkanımızdan KÇÖ’nün Haziran ayı sonuna kadar uzatılması konusunu bir kez daha değerlendirmesini rica ediyoruz. Aksi takdirde önümüzdeki aydan itibaren mevcut istihdamı koruma konusunda çok büyük zorluklarla karşılaşabiliriz.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde