BDDK bazı bankalara döviz soruşturması başlattı

BDDK bazı bankalara döviz soruşturması başlattı

BDDK, bazı bankalar hakkında müşterilerini döviz alımına yönlendirdikleri iddiasıyla soruşturma başlatıldığını açıkladı

BDDK bazı bankalara döviz soruşturması başlattı
16px
24px
23.03.2019 22:48
ABONE OLgoogle

Kurum, JP Morgan hakkında da inceleme başlatıldığını duyurdu. Daha sonra SPK'den de JP Morgan'ın dün yayımladığı raporun 'yanıltıcı içeriği' nedeniyle üzerine inceleme başlatıldığı açıklaması yapıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bazı bankaların müşterilerini yanıltıcı ve manipülatif şekilde döviz alımına yönlendirdikleri iddiasıyla soruşturma başlattı. JP Morgan Türkiye'nin 2019 büyüme tahminini düşürdü

Kurumdan yapılan açıklamada "Son dönemde bazı bankaların müşterilerini döviz piyasalarına ilişkin olarak yanıltıcı ve manipülatif bir şekilde döviz alımına yönlendirdiklerine dair kurumumuza yoğun şikayetler ulaşmıştır. Konu hakkında kurumumuzca inceleme ve soruşturma başlatılmış olup ilgililer hakkında gerekli idari ve hukuki süreçler yürütülecektir. İletilecek tüm bilgi ve şikayetler kurumumuzca yakından takip edilip değerlendirilecektir" denildi.

'JP MORGAN DA İNCELENİYOR'

Kurumdan yapılan diğer açıklamadaysa JP Morgan hakkında da inceleme başlatıldığı belirtildi. 

Açıklamada, şöyle denildi:

"22 Mart 2019 tarihinde JP Morgan tarafından yayımlanan raporun yanıltıcı ve manipülatif içeriği sebebiyle finansal piyasalarda oynaklığa ve özellikle ülkemiz bankalarının itibar ve değer kaybına yol açtığı hususunda kurumumuza iletilen yoğun şikayetler kapsamında adı geçen kurum hakkında inceleme başlatılmış olup, gerekli idari ve hukuki süreç yürütülecektir."  Sermaye Piyasaları Kurulu'ndan JP Morgan'a soruşturma

SPK DE AÇIKLADI

Sermaye Piyasası Kurulu da JP Morgan Chase’e soruşturma açtığını duyurdu.

Kurul açıklamasında, “22.03.2019 tarihinde JPMorgan Chase & Co. tarafından yayımlanan raporun yanıltıcı içeriği nedeniyle başta bankacılık hisseleri olmak üzere Borsa İstanbul A.Ş.'de işlem gören hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığına yönelik olarak Kurumumuza iletilen şikayetler çerçevesinde, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında inceleme başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerini kullandı.

Dün Bloomberg'de yayımlanan bir haberde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde 6,3 milyar dolar düşüş yaşandığı, bu düşüşün beklenmedik olduğu ve yetkililerin konuyla ilgili bir açıklama yapmadığı belirtilmişti.

Haberde JPMorgan stratejistlerinin müşterilerine geçtiği "Merkez Bankası rezervlerinde bu düşüşün hızının sürdürülemez olduğuna inanıyoruz" notuna yer verilmişti. Sözkonusu notta ayrıca 31 Mart yerel seçimleri sonrasında döviz rezervlerine desteğin azalmasına yönelik yüksek risk öngörüldüğü ve bunun da dolar/TL'yi büyük oranda artırabileceğine işaret edilmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde