BDDK Başkanı Akben: Yeni açıklamalar yapıp piyasalara rahatlatacağız

BDDK Başkanı Akben: Yeni açıklamalar yapıp piyasalara rahatlatacağız

BDDK Başkanı Akben, cuma akşamı 900 bin doları aşan dövizi bulanan şirketlere getirilen kredi kısıtlamasının sadece 300 civarında şirketi kapsadığını savunarak, “Bankalara açıklamalarımız oldu, muğlak kalan, anlaşılması zor olan alanlarla ilgili önümüzdeki günlerde yeni açıklamalar yapacağız" dedi

BDDK Başkanı Akben: Yeni açıklamalar yapıp piyasalara rahatlatacağız
16px
24px
01.07.2022 09:43
ABONE OLgoogle

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, 900 bin doları aşan dövizi bulunan şirketlere getirilen kredi kısıtlamasının sadece 300 civarında şirketi kapsadığını söyledi. NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtlayan Akben'in mesajları şöyle:

Kredileri ekonomiye katkı sağlayacak alanlara yönlendirdik.

İhtiyacı olmayan şirketlerin de döviz için krediye yöneldiğini gördük.

Döviz borcu olan, döviz yükümlülüğü olan şirketlerde bir sorun yok, onların borç almasında sorun görmüyoruz.

Düzenlemenin sermaye kontrolü ile ilgisi yok.

Gayemiz ucuz kredinin, yönlendirilmiş alanlarda kullanılmasını sağlamak.

Kararı neden BDDK aldı; Bankacılık Kanunu bize bu yetkiyi veriyor. 32 sayılı kararda değişiklik yapılması için sermaye hareketlerini kısıtlayıcı niteliğe sahip olması gerekiyor, bizim aldığımız karar sermayenin transferi değiştirmiyor, böyle bir etkisi yok, şirketlerin bankalardan temin ettiği TL kredinin nereye gittiğini belirliyoruz, kanun bize bu yetkiyi vermiş.

Üç şartı aynı anda sağlayan şirket sayısı muhtemelen 300 üzerinde, canlı bir veri rakamlarda değişiklik olması söz konusu.

'Yeni açıklamalar yapıp piyasalara rahatlatacağız'

Bankalara açıklamalarımız oldu, muğlak kalan, anlaşılması zor olan alanlarla ilgili önümüzdeki günlerde yeni açıklamalar yapacağız, piyasayı daha rahatlatıcı hale getireceğiz.

Kararın iyileştirmesi gereken alanları olacaktır.

Bu tür kararlar alındığında mutlak suretle bu kararların bir takım etkilerinin olması zaten muhtemel, neden Cuma akşamı alındı, eleştirileri var, iki günlük bir süre verilerek, bu işlerin pekiştirilmesi, itirazların veya eksik kalan tarafların veya yönetilmesi gereken tarafların ne olduğu konusunda, bu kararların böyle alınması doğal.

Geçen haftalarda hem konut hem de kredi kartları ile ilgili açıklamalarımız oldu, canlı bir süreç yaşıyoruz, ekonomi canlı, kredi büyümesi çok yüksek.

Şirketlerin krediye erişimdeki şikâyeti

Kararın iyileştirilmesi gereken yanları olacaktır. Uygulamayı piyasayı daha rahatlatıcı bir hale getireceğiz. İsteğimiz şu; ucuz TL kredi ile döviz alıp altın alıp bunları pozisyon tutmayın, yatırım yapın, istihdam üretin bu alanlarda kulanın.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde