BAT, Türkiye'den 30 ülkeye ihracat gerçekleştirdi

BAT, Türkiye'den 30 ülkeye ihracat gerçekleştirdi

Pandemi nedeniyle dünyada tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar, coğrafi konumun önemini oldukça artırdı.

BAT, Türkiye'den 30 ülkeye ihracat gerçekleştirdi
16px
24px
16.06.2021 13:45
ABONE OLgoogle

Coğrafi avantajının yanında Türkiye’nin dünyada oryantal tip tütün üretiminde lider konumda olması da tütün ihracatı açısından oldukça önemli bir pay almasını sağladı. Türkiye, avantajlı konumu ile 2020 yılında 910 milyon dolarlık tütün ve mamülleri ihracatı gerçekleştirdi.

Türkiye'de 19 yıldır faaliyet gösteren British American Tobacco (BAT) Samsun’da yer alan fabrikasıyla Türkiye’de üretiyor ve 30’dan fazla ülkeye tütün ve tütün mamulleri ihracatı gerçekleştiriyor. 2002 yılından bu yana Türkiye’de 2 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi, 10 binden fazla kişiye istihdam sağladı.

Samsun’da ihracat üssü olarak konumlandırdığı fabrika üretim hacmiyle, 180’nin üzerinde pazarda faaliyet gösteren British American Tobacco’nun 45 fabrikası arasında 4. Sırada yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl, Türkiye, Kuzey Kıbrıs, Mısır, Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Sudan, Azerbaycan ve Gürcistan 'dan oluşan 340 milyonluk nüfusa sahip 10 pazar ve 4 fabrikadan sorumlu hale gelen BAT Türkiye “Daha İyi Bir Gelecek” vizyonuyla dünyanın önde gelen çok kategorili şirketlerinden biri olmayı ve tüm paydaşları için değer yaratmayı hedefliyor.

2020 yılında 30’un üzerinde ülkeye toplam 167,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek sektörünün ihracat lideri olmaya hak kazanan firmanın en çok ihracat yaptıkları ülkeler arasında İran, Körfez Arap Ülkeleri, Irak, Libya ve İsrail yer alıyor.  Bununla birlikte BAT Türkiye, globaldeki tüm fabrikalar arasında Avrupa ve Kuzey Afrika bölgesinde üretim hacmiyle ikinci sırada olan Samsun fabrikasından birçok ülkeye yarı mamul de ihraç ediyor. Son iki yılda toplam 30 milyon doların üzerinde yarı mamul ihracatı gerçekleştirdi.

British American Tobacco (BAT) 1950’li yıllardan itibaren Türkiye’de yetişen oryantal tütünün en büyük alıcıları arasında. Global anlamda Türkiye’de yetişen oryantal tütünün %20’sini alıyor ve mali değeri 80 milyon dolara yakın olan oryantal tütünü Türkiye’deki üretim faaliyetlerinde de kullanıyor.

Uzun yıllardır sektörlerinde ihracat lideri olduklarını belirten British American Tobacco (BAT) Türkiye, Kafkaslar ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Gökhan Bilgiç “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından birçok kez ihracat lideri ödülüne layık görüldük. 30’u aşkın ülkeye tütün ve tütün mamulleri ihracatı gerçekleştiriyoruz. 2021 yılında Avrupa ülkelerini de ihracat radarımıza alarak; önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz ihracatla hem yeni başarılara imza atmayı hem de ülkemizin ekonomi ve kalkınmasına sağladığımız katkıyı artırmayı hedefliyoruz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde