Aykut Erdoğdu: Bu karar ‘ihracatçılara kredi açmayın’ demektir

Aykut Erdoğdu: Bu karar ‘ihracatçılara kredi açmayın’ demektir

Aykut Erdoğdu, "Bu karar, ‘ihracatçılara kredi açmayın’ demesi ile eş anlamlıdır. Dolayısıyla karar, hükümetin ihracatı arttırma hedefiyle çelişiyor”

Aykut Erdoğdu: Bu karar ‘ihracatçılara kredi açmayın’ demektir
16px
24px
28.05.2019 09:43
ABONE OLgoogle

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Merkez Bankası’nın (MB) yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vadelerde 200 baz puan artırmasının, yabancı para kredi genişlemesini azaltacağını belirterek, “Bu durum ayrıca bankalara ‘kredi açın’ baskısı yapan iktidarın diğer yandan ‘ihracatçılara kredi açmayın’ demesi ile eş anlamlıdır. Dolayısıyla karar, hükümetin ihracatı arttırma hedefiyle çelişiyor” dedi. Merkez Bankası'ndan dövize zorunlu karşılık hamlesi

Erdoğdu, Merkez Bankası’nın dün aldığı munzam karşılık oranlarını artırma kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede, dolarizasyon had safhadayken ve döviz girişi azalmışken piyasadan yabancı para cinsinden likidite çekilmesinin, dövize olan talebi artıracağını ve bu durumun TL’nin değerinin düşmesine neden olabileceğine işaret ederek şunları söyledi: 

“Değişik vadelerdeki zorunlu karşılıklar göz önüne alındığında yabancı para cinsinden ağırlıklı zorunlu karşılık oranı 2018 sonunda yüzde 11,3 iken MB, 9 Mayıs’da 100 puan, dün de 200 puan artırdı. Munzam karşılık artışı yönünde alınan bu kararlar, kredi genişlemesini azaltmaya yönelik etkiye sahip kararlardır. Bu artışla bankalar daha yüksek maliyetlerle yabancı para cinsinden kredi açabileceklerdir.  Sonuçta karar, hükümetin ihracatı arttırmak hedefiyle ters düşen bir uygulamadır.”

MB, DOLARİZASYONU ÖNLEYEMEDİĞİNİ KABUL ETTİ

Bir süreden beri dolarizasyonun etkisinden şikayet eden MB’nin bu kararlarla halkın dövize yöneliminin önlenemeyeceğini kabul ettiğini ve “bunu önleyemiyoruz hiç değilse bankacılık sistemine giren döviz mevduatlarının kredi yoluyla parasal genişlemeye etkisini sınırlayalım” dediğini ifade eden Erdoğdu şöyle devam etti:

“Dolarizasyon baskısının önümüzdeki aylarda da sürmesi halinde MB’nin bu tür kararlara devam etmesi beklenmelidir. Sonuç olarak MB’nın Mayıs ayında munzam karşılıkları artırma yönünde aldığı her iki karar, bankanın brüt rezervlerini önce 3 milyar dolar sonra da 4.2 milyar dolar yükseltme yönünde etki yapmaktadır. Türkiye’nin 516,05 baz puana erişen CDS baz puanları hatırlandığında bu hamleler dövize müdahale imkanı elde etmek için brüt rezervleri artırmayı amaçlıyor görüntüsü veriyor.”   

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde