Ayasofya restorasyonunda Valilik'ten kurnazlık: İstanbul olmazsa Konya

Ayasofya restorasyonunda Valilik'ten kurnazlık: İstanbul olmazsa Konya

İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın Ayasofya’nın batı cephesindeki restorasyonda ortaya çıkan yeni işlerle ilgili faturalara İstanbul Ticaret Odası onay vermeyince Konya Ticaret Odası’ndan onay alındığı tespit edildi

Ayasofya restorasyonunda Valilik'ten kurnazlık: İstanbul olmazsa Konya
16px
24px
31.01.2020 05:31
ABONE OLgoogle

Sayıştay denetimleri sonucu ortaya dökülen ve ihalelerde yoğunlaşan mevzuata aykırılıkların bir örneğinin Ayasofya’nın restorasyonunda da yaşandığı belirlendi.

Sayıştay’ın İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nda (YİKOB) yaptığı 2018 yılı denetimlerinde, ihalelerle ilgili tespitlerde bulunuldu.

Başkanlığın Ayasofya’nın restorasyon çalışmaları sırasında sözleşmede birim fiyatı bulunmayıp daha sonra ortaya çıkan ya da bulunduğu halde iş artışında birim fiyatına ihtiyaç duyulan imalatların yeni birim fiyatlarının oluşturulmasında İstanbul Ticaret Odası’nın onayının alınmadığı belirlendi.

İstanbul YİKOB tarafından sözleşmesi imzalanan Ayasofya Batı Cephesi Onarımı ve Restorasyonu İşindeki “Ayasofya Cephesindeki Özgün Mermer Pencerelerde Bulunan Camların Çerçeve Kenar Tamirlerinin Yapılıp Şablonu Alınıp, Özel Üretim 3mm+3mm Uv Özellikli Lamine Camın Yerine Montajı” işinde mevzuata aykırılık tespit edildi.

Rapora göre ilk aşamada, İstanbul Ticaret Odası’na, malzeme fiyatı, işçilik ve montaj bedeli dahil olarak düzenlenen ve toplam değil bir adet ürünün fiyatını gösteren fatura gönderildi.

İstanbul Ticaret Odası’nın bu faturaların fiyat tespiti usullerinin uygulanmasına olanak vermediği yanıtı üzerine İstanbul YİKOB, daha sonra farklı bir faturanın rayice uygunluğunun onaylanması için Konya Ticaret Odasına başvurdu. Konya Ticaret Odası’ndan alınan onayla fatura kabul edildi.

PROFORMA FATURA

Ayrıca bazı yeni birim fiyatların oluşturulmasında ticaret sanayi odası onayının alınmadığı, imalatın toplam miktarına ilişkin fatura yerine birim imalata ait fatura alındığı ve imalata ait gerçek fatura yerine mali geçerliliği olmayan proforma faturaların ticaret odasına fiyat tespiti için gönderildiği de belirlendi.

AÇIKLIĞA KAVUŞMADI

Fakat Sayıştay bu yanıtta sadece tek bir bulgunun yanıtlandığını belirterek, “İstanbul Ticaret Odası’nca mevzuata uygun olmadığı belirlenen cam rayicine ilişkin faturanın mevzuata uygun şekilde tekrar İstanbul Ticaret Odası’na onay için gönderilmeyip, nakliye maliyetini de içerecek şekilde başka bir ilden temin edilmesi tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır” dedi.

Nurcan Gökdemir/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde