Ayasofya Külliyesi’nin restorasyon ihalesi kime verildi?

Ayasofya Külliyesi’nin restorasyon ihalesi kime verildi?

Kapısı yenen Ayasofya’nın milyonlarca liralık restorasyon ihalesi tanıdık isme verildi.

Ayasofya Külliyesi’nin restorasyon ihalesi kime verildi?
16px
24px
28.05.2022 08:32
ABONE OLgoogle

Ayasofya’nın milyonlarca liralık restorasyon ihalesi tanıdık bir isme verildi. Ayasofya’nın milyonlarca liralık restorasyon ihalesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın arkadaşı M. Hilmi Şenalp’e verildiği ortaya çıktı. Şenalp, kamudan son 10 yılda 114 milyon TL’lik 19 ihale aldı.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü 30 Aralık 2021 tarihinde Ayasofya için bir ihale düzenledi.

İhalenin “Ayasofya Külliyesi’nin restorasyon projelerinin hazırlanması ve Ayasofya Külliyesi’nde bulunan türbelerin, sıbyan mektebinin ve muvakkithanenin restorasyonunun yapılması” adı altında pazarlık usulüyle düzenlendiği duyuruldu.

23 MİLYON TL ÖDENDİ

Restorasyon ihalesinin, Hassa Mimarlık, Iras Yapı ve Adamak Restorasyon isimli üç şirketin kurduğu iş ortaklığına tam 23 milyon 51 bin TL’ye verildiği ve 21 Ocak tarihinde de sözleşme imzalandığı açıklandı.

Şirketlerden restorasyon ve proje hazırlama işlerini 2024 yılının Ocak ayına kadar tamamlamaları istendi.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre ihalenin verildiği üç şirketten biri olan Hassa Mimarlık Şirketi’nin sahibi Muharrem Hilmi Şenalp, kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Şenalp’in aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yakın arkadaşı” olduğu da biliniyor.

Şenalp, Boğaziçi Köprüsü’nün çıkışında inşa edilen “Şehitler Abidesi”nin de mimarı. Hassa Mimarlık; Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Cami ve Kültür Merkezi, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nin master planı ve konsept tasarımı, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri, Ataşehir Mimar Sinan Cami, Eyüp Sultan Türbesi restorasyonun da aralarında bulunduğu bir çok projeye imza attı.

Erdoğan’ın yakın arkadaşı Şenalp’in Hassa Mimarlık isimli şirketi kamu kurumlarından milyonlarca liralık ihaleler aldı. Şirket, 2011 ile 2021 yılları arasında kamu kurumlarından tam 19 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise 114 milyon 265 bin TL.

Şirket en fazla ihaleyi de AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) ve iştiraklerinden aldı. Şirket, İBB’den tam 11 ihale alırken Boğaziçi Üniversitesi’nden iki ve Marmara Üniversitesi’nden iki ihale aldı.

TARTIŞMALI İHALELER

Ayasofya için düzenlenen ihaleler daha önce de tartışmalara neden oldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2020’de de camiye dönüştürülen Ayasofya’nın tuvaletlerini yenilemek için “950 bin TL’lik” bir ihale düzenlemişti. İhalenin "camiye uygun yeni lavabolar" yapılması için düzenlendiği açıklanmıştı.

Geçen yıl da Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya’nın kamera sistemlerinin yenilenmesi için bir ihale düzenlemişti. İhale 850 bin TL teklif veren DMS Dizayn Şirketi’ne verildi. İhalenin verildiği şirketin sahipleri Didem Nur ve Mehmet Emin Hazıroğlu’nun da eski AKP İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve eski İBB Meclis Üyesi olan Murat Hazıroğlu’nun çocukları olduğu açığa çıkmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde