Ayakkabı sektörüne Avrupa'dan yoğun talep

Ayakkabı sektörüne Avrupa'dan yoğun talep

Fuar süresince katılımcı firmalarla alıcılar arasında yeni iş birliklerinin de yaratacağı sinerji ile bu yıl 1,3 milyar dolar ihracat hedefini yakalayacaklarına inandığını belirten Berke İçten, “Eğer bir aksilikle karşılaşmazsak 2023’te 1,5 milyar doları rahatlıkla geçeriz” dedi.

Ayakkabı sektörüne Avrupa'dan yoğun talep
16px
24px
28.09.2022 13:26
ABONE OLgoogle

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) tarafından 67’incisi düzenlenen ve alanındaki Avrupa’nın en büyük organizasyonu olan AYMOD Ayakkabı Moda Fuarı başladı. 30’u yabancı yaklaşık 600 firmanın katıldığı fuara, 50’ye yakın ülkeden 7 bini yabancı toplam 25 bin ziyaretçi bekleniyor. 

Fuarın açılışında konuşan TASD Başkanı Berke İçten, ayakkabı ihracatında 2014’ten sonra büyük bir sıçrama yakalandığını söyledi. Pandemi ile birlikte AB ülkelerinde Türk ayakkabısına ilginin arttığını ve pazarın çeşitlendiğini anlatan İçten, 2021’de ilk kez 1 milyar dolarlık ihracat sınırını geçtiklerini hatırlattı. 8 yıl önce 350 milyon dolar cari açık veren sektörün 2021’i 550 milyon dolar cari fazla ile kapattığını bildiren İçten, şöyle devam etti:

AVRUPA ÜLKELERİNDEN YOĞUN BİR TALEPLE KARŞI KARŞIYAYIZ

“Ayakkabıda geleneksel pazarlarımızın yanı sıra bu yıl Almanya başta olmak üzere AB ülkeleri ve İngiltere’den yoğun bir taleple karşı karşıyayız. 2022’de en büyük 5 pazarımızdan 4’ünü AB ülkeleri oluşturuyor. En büyük pazarımız konumuna yükselen Almanya’ya ihracatımızı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 44,3 artışla 65,7 milyon dolara çıkardık. Aynı dönemde İtalya’ya yüzde 68,8, Romanya’ya 36,3 daha fazla ihracat gerçekleştirdik. 2022’ye 1,3 milyar dolar ihracat hedefi ile başlamıştık. 8 ayda 800 milyon dolara yaklaştık. Eylül’ü de 100 milyon doların üzerinde kapatacağımızı tahmin ediyorum. Ekim ayına AYMOD’un yaratacağı sinerji ile başlayacağız. Artan enerji maliyetleri ve resesyon beklentisi başta İtalyan ayakkabıcılar olmak üzere Avrupalı üreticilerin fiyatlarını yukarı çekti. Her ne kadar Micam Fuarı’nda Türk firmalar iş yapsa da düşük adetli, kaliteli ve uygun maliyetli ayakkabı arayışında olanlar İtalya’da umduklarını bulamadılar. Bu nedenle Avrupalı alıcılar rotayı MICAM’dan AYMOD’a çevirip İstanbul’a geldiler. Fuar süresince firmalarımızla alıcılar arasında yeni iş birliklerinin de yaratacağı moralle bu yıl 1,3 milyar dolar hedefimizi yakalayabileceğimizi tahmin ediyorum. Eğer bir aksilikle karşılaşmazsak 2023’te 1,5 milyar doları rahatlıkla geçeriz. Biz orta vadede ayakkabı ihracatımızı 3 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Hedefe ulaşabilmemiz için küresel koşullar uygun. İstanbul’dan uçakla 3-4 saatlik uçuş mesafesinde 60 milyar dolarlık ayakkabı pazarı var. ABD’li perakende markaları Çin’den çıkmak istiyorlar. Etkili ve agresif bir tanıtım çalışması ile bu pazarlardan çok daha fazla pay alabiliriz. Ancak bizim de hızla üretimimizi ve nitelikli iş gücümüzü artırmamız, teknolojik alt yapımızı yenilememiz gerekiyor.”

300 OTOMOBİL FABRİKASINA EŞDEĞER İSTİHDAMIMIZ VAR

Ayakkabı sanayinin emek yoğun bir sektör olduğunu ifade eden Berke İçten, 300 otomobil fabrikasına eşdeğer istihdam yarattıklarını söyledi. Sektörde 320 binden fazla kişinin çalıştığını vurgulayan İçten, “Biz ciroda istihdam yükü yüksek şirketlere SGK primlerinde kademeli indirim yapılmasını öneriyoruz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza da ilettiğimiz öneri kabul edilirse birkaç yılda hem istihdamımızı çok daha hızlı artırır hem de ihracatımızı 3 milyar dolara yükseltebiliriz” diye konuştu.

AYMOD’un Türk ayakkabı sektörünün tanıtımında da önemli bir rolü bulunduğunu vurgulayan İçten, fuarın teşvik kapsamına alınması nedeniyle Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve ekibine de teşekkür etti.

TİM. BAŞKANI GÜLTEPE: İHRACATÇIMIZIN RESESYON DÖNEMİNİ HASARSIZ ATLATMASINI İSTİYORUZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de konuşmasında daha çok fuar ve ticaret heyeti düzenleyerek ihracatçıları potansiyel alıcılarla buluşturacaklarını söyledi. 2023’te her ay ticaret heyeti organize edeceklerini bildiren Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir ay yakın bir ay uzak ülkelere ticaret heyetleri düzenleyeceğiz. Biliyorsunuz küresel pazarlarda önümüzdeki yıl daralma bekleniyor. İhracatçımızın bu süreci hasarsız atlatmasını istiyoruz.

Birliklerimizle, sektör temsilcilerimizle daha çok istişare ederek, ortak akılla süreci yöneteceğiz.

Kapımız herkese açık. Daha çok yatırım, daha çok üretim, daha çok ihracat için önerisi olan, proje geliştiren herkesi dinlemeye ve desteklemeye hazırız. Çünkü ülkemizi selamete çıkarmak için yatırımdan, üretimden ve ihracattan başka bir yol görünmüyor.”

İSO BAŞKANI BAHÇIVAN: AYAKKABI EN DEĞERLİ SEKTÖRLERİMİZDEN BİRİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise konuşmasında ayakkabının en önemli en değerli sektörlerden biri olduğunu ifade etti. Tüm sektörlerde olduğu gibi ayakkabıda da yeni dönemde sürdürülebilirliğin öne çıkacağına dikkat çeken Bahçıvan, “Sürdürülebilirlik uyumunu sağlayamayan firmaların dünyada rekabet etme şansı kalmayacak. Yeni dönemde tüm işlerimizi, plan ve projelerimizi sürdürülebilirlik uyumuna göre yapmamız gerekiyor. İstanbul Sanayi Odası olarak  en öncelikli başlıklarımız arasında yer alan sürdürülebilirlikle ilgili sektörlerimizle iş birliğine açık olduğumuzun altını çizmek istiyorum” dedi.

İDMİB BAŞKANI KARACA: AYAKKABI SEKTÖRÜNDE ÖLÇEK PROBLEMİNİ ÇÖZMELİYİZ

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri Birliği (İDMİB) Başkanı Başkanı Güven Karaca da konuşmasında dünyadaki tüm olumsuz koşullara rağmen ayakkabı sektörünün ihracatta rekorlar kırmaya devam ettiğinin altını çizdi. Ayakkabı ihracatının Ocak-Eylül döneminde yüzde 18 arttığını bildiren Karaca, “Ölçek problemi sektörün en önemli sorunlarından birini oluşturuyor. Bu problemi çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Yeşilköy’deki İstanbul Fuar Merkezi’nde 60 bin metrekare alanda kapılarını açan AYMOD Ayakkabı ve Moda Fuarı 1 Ekim Cumartesi akşamı sona erecek.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde