Avrupa liderlerinin tatili zehir oldu!

Avrupa liderlerinin tatili zehir oldu!

Euro bölgesindeki borç kriziyle dünya piyasaları sarsılmaya devam ederken Avrupalı liderlerin krizi yönetmekte ne kadar başarılı oldukları tartışma konusu.

Avrupa liderlerinin tatili zehir oldu!
16px
24px
14.08.2011 13:23
ABONE OLgoogle

Euro bölgesindeki borç kriziyle dünya piyasaları sarsılmaya devam ederken Avrupalı liderlerin krizi yönetmekte ne kadar başarılı oldukları tartışma konusu. Ülkelerinde ekonomik kriz yaşanırken Avrupalı liderler yaz tatillerine devam etmeyi sürdürdü.

Londra'daki Citi Group ekonomisti Williem Buiter, Avrupa Birliği ülkeleri liderlerinin piyasalar için kurtarma paketi geliştirmeden parlamenterlerini tatile göndererek sorumsuzca davrandığını söylüyor. Buiter, piyasaların çok önceden tehlike sinyalleri verdiğine dikkat çekiyor. Tatillerini ertelemek ya da kısa kesmek için epeyce düşünen Avrupalı liderler, ülkelerinde de hedef tahtası oldu.
 
Fransız gazetesi Le Parisien'de yayımlanan ankete göre, yeni bir ekonomik ve finansal krizden çıkmak konusunda Fransızların güven konusunda listenin yedinci sırasına koyduğu Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, tatilini ertelemekten vazgeçmişti. Wall Street Journal yazarı John W. Miller da, finansal krizlerin güçlü liderler gerektirdiğini vurguladığı yazısında, bazı Avrupa ülkesi liderlerinin krize rağmen tatillerini sürdürmekte direndiğini kaydetti.

Sarkozy'nin bakanlarına yaptığı 'tatilde dinlenin ama tetikte olun' uyarısını hatırlatan Miller, "Kendisi de eşinin Fransa'daki villasında eğlenceli bir üç hafta geçirecekti. Eğer kriz bölmezse 24 Ağustos'a kadar orada kalacaktı." diyor. Miller'ın dediği gerçekleşti ve kriz Sarkozy'nin tatilini böldü. Piyasaların baskılarına dayanamayıp Paris'e dönen Sarkozy, acil toplantı kararını ancak Fransa'daki ulusal endeks yüzde 11'lik değer kaybına uğradıktan sonra alabildi.
 
Fransızların krizden çıkma konusunda Sarkozy'den daha çok güvendikleri Almanya Başbakanı Angela Merkel ise İtalya'nın Güney Tyrol bölgesinde geçirdiği tatiline ana muhalefetin 'kriz seni de vurmadan tatilini sona erdir' çağrılarına rağmen devam etti. Piyasaları rahatlatacak bir açıklama yapmamakla eleştirilen Merkel de baskılara dayanamayarak 8 Ağustos'ta tatilini keserek Almanya'ya döndü. Dünyayı saran finansal krize rağmen tatile devam etmekle eleştirilen bir diğer isim ise İngiltere Başbakanı David Cameron. Muhalifler tarafından, kriz döneminde ülkeden ayrılarak ülkeyi başsız bıraktığı şeklinde eleştirilen Cameron tatilini Tooskana bölgesindeki villasında sürdürüyor. Cameron'un telefonla süreci yönettiğini belirten İngiltere Dışişleri Bakanlığı, hükümetin tatilde olduğuna yönelik suçlamalara karşı, "18. yüzyılda değiliz. Her an, her yerde görüşebilecek, değerlendirme yapabilecek imkânlara sahibiz." açıklaması yaptı.
 
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigues Zapatero tatilini erteleyerek çalışmaları başbakanlık konutundan takip etti. Wall Street Journal yazarı Miller, Zapatero'nun filizlenmekte olan krizi dikkate alarak tatilini ertelediği yorumunu yaptı. AB Komisyonu'nun ekonomi ve para işlerinden sorumlu üyesi Olli Rehn Finlandiya'da tatildeydi. Rehn tatil eleştirilerine, "Finlandiya'da internet bağlantısı Brüksel'den daha hızlı çalışıyor." karşılığını verdi. Ancak sonra Rehn tatilini yarıda kesti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde