Avrupa gaz ve elektrik şoku yaşıyor! Fiyatlar uçtu, kriz kapıda

Avrupa gaz ve elektrik şoku yaşıyor! Fiyatlar uçtu, kriz kapıda

Bir süredir enerji maliyetleri ile başı belada olan Avrupa’da doğalgaz ve elektriğin maliyeti rekor seviyelere yükseldi. Enerji fiyat şokuyla karşı karşıya kalan Avrupa’da kriz kapıda…

Avrupa gaz ve elektrik şoku yaşıyor! Fiyatlar uçtu, kriz kapıda
16px
24px
07.09.2021 07:48
ABONE OLgoogle

Pandemi nedeniyle evlerinden çalışanların ofislere dönmeye hazırlandığı şu sıralarda enerji maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle çeşitli alternatifler ve çareler arayan Avrupa ülkeleri, kemer sıkma politikasını gündeme aldı.

Bloomberg’in haberine göre; gaz arzı sıkıntısı yaşanan ülkelerde işletmeler yeniden açılırken talebin artması İngiltere'den Almanya'ya elektrik üretme maliyetini artırıyor. Gübreden çeliğe kadar enerji ile yoğun çalışan sektörlerin üretimi kısması gerekebileceği gündeme gelirken, yükselen fiyatlar enflasyonu körüklüyor ve ekonomik toparlanmayı durdurmakla tehdit ediyor. 

Talebin düşük olduğu dönem olan yaz mevsiminden yeni çıkılmasına rağmen fiyatlar sürekli yükseliyor ve zorlu bir kışa zemin hazırlıyor. Tüketiciler için fiyatlar yükseltilirken, gıdadan nakliye maliyetlerine kadar her şeyin fiyatı artıyor, bu da enerji geçişi için destek toplamaya çalışan politikacılar için bir baş ağrısı olarak görülüyor.

AVRUPA ÇOK SERT BİR KIŞLA KARŞI KARŞIYA

Fransız kamu kuruluşu Engie SA'nın analitik birimi EnergyScan'in başkanı Julien Hoarau, "Sorun henüz başlamadı bile" şeklindeki açıklamasıyla tehlikeye dikkat çekerek "Avrupa çok sert bir kışla karşı karşıya kalacak" diye konuştu.

Hollanda'da işlem gören Avrupa doğalgaz vadeli işlemleri, İngiltere fiyatlarında olduğu gibi Pazartesi günü rekor seviyeye yükseldi. İngiltere'de kısa vadeli elektrik de tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı, çünkü Avrupa'nın en büyük elektrik piyasası olan Almanya'daki yıl öncesi kontrat da rekor kırdı.

Sıcak hava ve düşük rüzgâr hızları yenilenebilir enerji üretimini engellerken, fosil yakıtla çalışan üretimin kullanımını artırıyor ve bu yıl Avrupa'da kömür fiyatını %70'ten fazla artırıyor.

GAZ KRİZİ DE KAPIDA

Avrupa, sert bir kıştan sonra depolama alanlarının tükenmesinin ardından bir gaz kriziyle karşı karşıya kalabilir. Asya'nın, Avrupa'ya gidebilecek sıvılaştırılmış doğalgazını topladığı bir zamanda, en iyi tedarikçi Rusya'nın akışları sınırlandırmasıyla sorun giderek büyüyor.

Öte yandan Hollanda'daki dev Groningen gaz sahasının muhtemelen planlanandan üç yıl önce kapanmasıyla yerel üretim de düşüşte. Gaz fiyatları o kadar yüksek ki, ham petrol nadir görülen bir primle işlem görüyor.

ALMANYA ENFLASYONU 13 YILIN ZİRVESİNDE

Yükselen enerji fiyatları Alman enflasyonunu şimdiden 2008'den bu yana en yüksek seviyesine gönderdi. Fiyatlar Ağustos'ta Avrupa Merkez Bankası'nın euro bölgesi için hedeflediği %2'lik oranın üzerinde %3,4 arttı.

İtalyan kamu hizmeti devi Enel SpA ve Avusturya'nın petrol ve gaz devi OMV AG'nin enerji yöneticileri, önümüzdeki zorlu kış konusunda şimdiden uyarılarda bulundu. Citigroup Inc.'e göre, Avrupa'daki gaz ve elektrik fiyatları, Avrupalı ??perakende tüketicilerinin ortalama çift yakıtlı elektrik faturasında %20'lik bir artışa dönüşebilir.

İngiltere’deki Electricite de France SA'dan EON SE'ye kadar olan kamu hizmetleri, yurt içi oranları şimdiden artırdı. İngiltere elektrik piyasası şimdiden gerginlik belirtileri gösteriyor ve hava henüz soğumadı bile. Pazartesi fiyatları, düşük rüzgârın ardından rekor seviyeye ulaştı ve iki nükleer reaktörün gecikmeli dönüşü, yedek kaynakların azalması anlamına geliyordu. Şebeke operatörü National Grid Plc, durumun yönetilebilir olduğu konusunda piyasaya güvence verirken, bu kış yedek arz yastığının geçen yıla göre daha küçük olacağını kabul etti.

YÜKSEK GAZ FİYATLARI KÖMÜRÜ GÜNDEME GETİRDİ

Daha yüksek gaz fiyatları, kömür üretimini daha karlı hale getirerek, emisyonları karşılamak için gereken karbon izinlerinin maliyetini artırıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde