Avrupa’dan yaptırım uyarısı

Avrupa’dan yaptırım uyarısı

Almanya, Fransa ve İtalya liderleri, Libya’daki savaşa müdahale eden ve bu ülkeye silah sevkıyatı yapan ülkelere karşı yaptırım kararı uygulanabileceğini ilan etti

Avrupa’dan yaptırım uyarısı
16px
24px
20.07.2020 05:08
ABONE OLgoogle

Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi için Brüksel’de bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Libya’daki gelişmeleri değerlendirmek üzere yaptığı toplantının ardından ortak bildiriye imza attı.

Bildiride, Libya’daki savaşa müdahalede bulunan ülkelere hitaben, “Libya’ya uygulanan silah ambargosunun deniz, kara ve hava yolu ile delinmeye devam edilmesi halinde, yaptırım uygulama seçeneğini açık tutuyoruz” denildi.

ÜLKE İSMİ VERİLMEDİ 


Söz konusu bildiride, herhangi bir ülkenin adının yer almaması dikkat çekti. Ancak uluslararası kamuoyunda, silah ambargosunu sürekli ihlal eden ülkeler olarak Türkiye ve Rusya’ya işaret edildiği biliniyor.

Türkiye bu savaşta, Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH), Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise General Halife Hafter’e bağlı Libya UIusal Ordusu’nu destekliyor.

PETROL İHRACATI

Öte yandan, BM’nin bir an önce yeni bir Libya özel temsilcisi atamasını isteyen Merkel, Macron ve Conte, Libya petrolünün de yeniden çıkarılıp ihraç edilmeye başlanmasını ve buradan elde edilecek gelirin “adil ve şeffaf bir biçimde” tüm Libya halkının yararına harcanmasını istedi.

ABD’ye ‘Kuzey Akım-2’ tepkisi

ABD’nin Kuzey Akım 2 boru hattı projesine katılan şirketlere yaptırım uygulama tehdidine karşı Avrupa Birliği’nden (AB) tepki geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Washington’un yaptırım tehdidi altına aldığı Avrupalı şirketlerin, “yasal faaliyetlerde” bulunan firmalar olduğunu ifade etti.

Borrell, “Avrupa siyasetine üçüncü ülkeler tarafından değil, burada Avrupa’da karar verilmeli” dedi. Rus doğalgazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya ulaştırması planlanan Kuzey Akım-2 boru hattı projesine karşı ABD, Avrupa’nın enerji alanında Rusya’ya bağımlı hale geleceğini ileri sürerek yaptırım tehdidinde bulunuyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde