Avrasya Tüneli’nde ağır corona faturası: Bir yıllık bedel 4 ayda ödenecek

Avrasya Tüneli’nde ağır corona faturası: Bir yıllık bedel 4 ayda ödenecek

Avrasya Tüneli’nde, bu yılın ilk 4 ayında corona virüsünün de etkisi ile fatura çok ağır oldu.

Avrasya Tüneli’nde ağır corona faturası: Bir yıllık bedel 4 ayda ödenecek
16px
24px
16.06.2020 04:00
ABONE OLgoogle

Tünelden geçen araç sayısı, geçtiğimiz yıllara kıyasla büyük oranda düştü. Hazinenin işletmeci firmaya geçmeyen araçlar için ödemesi gereken tutar da dudak uçuklattı.

MİLYONLARI YUTTU

Avrasya Tüneli'nden 2020 ocak, şubat, mart, nisan aylarında aylarında geçmesi gereken araç sayısı 8 milyon 459 bin iken, geçen araç sayısı 3 milyon 917 binde kaldı. 2020'nin ilk 4 ayı için devletin kasasından firmaya ödenmesi gereken tutar 192 milyon liraya ulaştı. Firmaya geçen yıl aynı dönem için 64 milyon lira ödenmişti.  Avrasya Tüneli’ne 3 yıllık garanti ücret 1 yılda ödenecek

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, yaptığı açıklamada, ‘'Tünel 4 ayda milyonları yuttu. Avrasya Tüneli geçiş ücreti dolar kuruna göre belirleniyor. Araç garanti sayıları da sözleşme gereği her yıl binde 5 artıyor. Hem araç geçişi azaldı hem de Hazine'nin firmaya ödediği tutar katlandı'' dedi.

Akar, salgın gibi durumlara karşı sözleşmede herhangi bir maddenin de olmadığına dikkat çekti ve “Maalesef sözleşme de salgın ve benzeri durumlarda, garantinin geçersiz olması öngörülmüyor. Avrasya Tüneli'nde sokağa çıkma yasağı, seyahat kısıtlaması olduğu günler için de 69 bin 500 araç devlet garantisi sağlanmış” dedi.

1 YILLIK BEDEL 4 AYDA ÖDENECEK

Akar, Avrasya Tüneli'nden 2019 yılının ilk 4 ayında 5 milyon 634 bin araç geçişi olduğunu, bu yıl ise 1 milyon 717 bin araç azalma meydana geldiğini ve araç sayısının 3 milyon 917 bin de kaldığını söyledi.

2020 yılında yapılan zamla 23.30 lira geçiş ücretinin 36.60 liraya çıktığına da dikkat çeken Akar, Avrasya Tüneli'nin 2042 yılında kamuya devredeceğini, bu yıla kadar da her yıl milletin sırtına milyarların bindirileceğini kaydetti. Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde