Atatürk Anamorfozu İzmir yolcusu

Atatürk Anamorfozu İzmir yolcusu

Çekyalı Heykeltraş Patrik Prosko’nun İstanbul ve İtalya'da sergilenen ‘Anamorfoz Atatürk’ eseri yeniden İzmir yolcusu.

Atatürk Anamorfozu İzmir yolcusu
16px
24px
21.08.2022 11:09
ABONE OLgoogle

Çekyalı Heykeltraş Patrik Prosko’nun Temmer Marble'ın katkıları ile üç ay çalışarak hazırladığı ve Atatürk’ün hayatı ile değerlerini simgeleyen 539 objenin birleşiminden oluşan 'Anamorfoz Atatürk' İzmir'in kurtuluşunun 100'üncü yılı dolayısıyla, İzmir Enternasyonal Fuarı’nda sergilenecek. 

İlk kez, 2021 Ağustos ayında İzmir’de düzenlenen mermer fuarında gün yüzüne çıkan eser; önce sosyal medyada, ardından da basında yoğun ilgiyle karşılaştı. Twitter, Facebook, Linkedin, Instagram gibi sosyal paylaşım sitelerinde 100 milyondan fazla etkileşime girmişti.

ESER ARTIK KAMUYA MAL OLMUŞ DURUMDA

TEMMER Marble Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Eseri ilk olarak 26’ncısı düzenlenen Marble İzmir Fuarı’nda sergilediğimizde beklediğimizin çok ötesinde bir ilgi ile karşılaştık. Sonrasında İtalya'da düzenlenen Marmomac Mermer Fuarı’nda kelimelerle tarif edemeyeceğimiz bir gurur yaşadık. Verona’da, yabancı ziyaretçiler eserle ilgili detaylı bilgiler alırken birçok kez fotoğraf çektirdi. Ulusal basınımızın yanında uluslararası basın da yoğun ilgi gösterdi.  29 Ekim Cumhuriyet Bayramı itibarıyla da Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilendi. Bize göre; bu noktadan sonra bu proje bir bakıma artık kamuya mal olmuş durumda. Bu bağlamda eserimizi İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılında yeniden İzmirli ve tüm yurttaşlarımızla buluşturuyoruz” dedi.

UZUN SÜRE HALKA AÇIK KALACAK

Atatürk’ü en iyi anlatan eser olarak değerlendirilen anamorfozun, Koç Müzesi’nden sonra nerede sergileneceği merak konusuydu. Eserin sergilendiği her yerde büyük ilgi gördüğünü belirten Temmer Marble Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, şunları söyledi:

"Eserin İstanbul'da sergilendiği dönemde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile konuştuk. Tunç Bey bu sene İzmir'in kurtuluşunun 100'üncü yılı dolayısıyla birçok etkinlik yapılacağını ve Anamorfoz Atatürk eserini de bu etkinliklerden biri olarak sergilemek istediklerini söyledi. 2 Eylül'de İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışı var. Açılışla birlikte eser sergilenmeye başlayacak ve uzun bir süre halka açık kalacak. Aynı anda bilbordlarda da olacak. 'Anamorfoz Atatürk'ün İzmir'de milyonlarca insana ulaşacak olmasından büyük mutluluk duyuyoruz." dedi

ATATÜRK’TEN İZLER TAŞIYAN 539 PARÇA

Kökeni Yunanca’dan gelen ‘Anamorfoz’, yansıma ve perspektif üzerine kurulu bir sanat anlayışı. Prosko imzalı Atatürk projesi tam 539 parçanın bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Üç boyutlu bir enstalasyon olmasına rağmen doğru açıdan bakıldığında iki boyutlu bir sanat eseri olarak beliren çalışmadaki 539 parça Atatürk’ün hayatını ve değerlerini simgeliyor. İşte o parçaların bazıları ve Atatürk için taşıdığı anlam;  Şapka (Kılık-kıyafet devrimi), Harfler (Harf Devrimi), T Cetveli (Kendi eseri olan Geometri kitabı),  Bakır cezve (Kahveye olan tutkusu), Dünya küresi (Yurtta Sulh Dünyada Sulh anlayışı),  Daktilo (Nutuk), Tesbih, Kol düğmesi ve kravat iğnesi (Giyimde modernist yaklaşımı), Köstekli saat (Cephede hayatını kurtaran saati temsil ediyor), Gramafon (Sanata ve müziğe olan ilgisi), Kağnı arabası tekerleği (Milli mücadelede halkın desteği), Kitap (Yaşamı boyunca okuduğu yaklaşık 4 bin kitap), madalya, dürbün, divit kalem ve kalpak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde