At çiftliği kurun: İşte yatırım maliyeti

At çiftliği kurun: İşte yatırım maliyeti

Yeni çiftlik ve kulüplerle birlikte biniciliğe merak salanların sayısı artıyor. İşte çiftlik adresleri ve saatlik ücretleri

At çiftliği kurun: İşte yatırım maliyeti
16px
24px
29.04.2011 11:51
ABONE OLgoogle

Melis Tosyalı'nın haberi

Yeni çiftlik ve kulüplerle birlikte biniciliğe merak salanların sayısı artıyor. Bu tesislerde 50 TL’ye brunch yapıp, at safari turlarına katılmak mümkün. Sahil otelleri de binicilik eğitimleriyle yerli-yabancı turistleri, kurumsal müşterileri çekmeye çalışıyor...

ÇOĞUMUZUN atası Orta Asya’dan at üstünde gelmiş. Osmanlıda, hatta cumhuriyetin ilk yıllarında da at en kadim dostlarımızdan biri olmuş. Ama ne olduysa zamanla binicilik soyluların, elit bir kitlenin sporu haline gelmiş...

Ancak son yıllarda at binmek lüks olmaktan çıkıp çok daha geniş kitlelerin hobisi olmaya başladı. At çiftliklerinin ve binicilik kulüplerinin çoğalmasıyla birlikte bu sporun maliyeti de düştü. Nitekim amatör binicilerin sayısında gözle görülür bir artış var. Sadece İstanbul ve çevresinde son iki yılda 30 yeni tesisin açılmış olması bunun en belirgin kanıtı olsa gerek. Üstelik bu mekanlarda sadece binicilik sporuna gönül verenlere değil, at sırtına bir kez olsun binmeyi amaçlayan meraklılara da hizmet sunuluyor. Ücreti 50 liradan başlayan bu aktivitelerde, tesislerin açık büfesinde brunch keyfi yapıp ardından at safari turlarına katılmak mümkün.

ANTALYA VE KAPADOKYA DA İDDİALI

Atçılığa ilgi artışı sadece İstanbul ve çevresiyle sınırlı değil elbette. Antalya ve Bodrum bölgesindeki beş yıldızlı tesisler de ölü sezonları “at safari” turlarıyla canlandırmaya çalışıyor. Başta Alanya, Manavgat ve Side olmak üzere Antalya ve çevresindeki oteller bu konuda oldukça iddialı. Toroslar’ın eteğindeki at safari parkurlarına her geçen gün yenileri ekleniyor.

 Otellerde konaklayanlar, dağ eteğinde ya da deniz kenarında ücretsiz at safari turlarına ve binicilik eğitimlerine katılabiliyor. Konaklamayanlar da ortalama 25 liradan yarım saatlik turlara katılabiliyor. Binicilik derslerinin fiyatları ise aylık 250 liradan başlıyor.

At safari turlarıyla dikkat çeken bir diğer bölge de Kapadokya. Buradaki otel sahipleri, at çiftliklerinin müşterilerinin yerli turistle sınırlı olmadığını belirtiyorlar. Ortadoğu ve Suriyeli turistlerin yanı sıra Avrupa ve Amerika’dan da bölgeye at binmeye gelenler var. Avrupalılar arasında en çok Alman ve İskandinavlar bu işe hevesli.

175 BİN LİRAYA TESİS KURULABİLİR

Hem sahil şeridi hem de şehirlerdeki gelişmeler, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıl içinde binicilikte zirveye oynayan ülkeler arasında yer alma umutlarını güçlendiriyor. Ancak hemen ekleyelim; Avrupa’nın birçok ülkesinde kasaba başına ortalama 10 at çiftliği bulunuyor. Yani “ata sporumuz” olarak övündüğümüz binicilikte atmamız gereken daha çok adım var. Bu adımların başında ise at çiftlikleri ve kulüp sayısını artırmak geliyor.

Son dönemdeki ilgi patlaması bu konudaki girişimleri de hızlandırmış. Sadece İstanbul’daki kulüp sayısının yakın dönemde 200’e ulaşması bekleniyor. Bu tesislerden Atevi’nin sahiplerinden ve antrenör Yasemin Çehreli de son dönemde bu spora ilginin artışını, tesislerin sayısındaki yükselişe bağlıyor:
“Eskiden atlara ulaşmak için sadece köylere gitmek gerekiyordu. Şimdi neredeyse her yerde at binme imkanı var. Özel sektörün altyapı yatırımları sayesinde her ilimizde en az bir, bazı illerde birden fazla tesis var. Dileyen herkes internetten en yakın binicilik kursunu bulup at binebiliyor.”

İstanbul’daki 40’ı aşkın tesiste antrenör eşliğinde 45 dakikalık binici eğitiminin bedeli 45 liradan başlıyor. Çehreli, tesisin konumuna ve alınan eğitimin çeşidine göre bu rakamın 125 liraya kadar çıktığını ekliyor. Tesislerdeki arazide atla gezmenin bedeli ise 50 ile 75 lira arasında değişiyor.
Çehreli, kulüp ve çiftliklerin sayısının önümüzdeki dönemde artacağı konusunda umutlu. 5 yıl sonra Türkiye’deki toplam binicilik kulüp sayısının 500’e yükseleceğini öngörüyor. Ancak Çehreli, tesis kurmanın çok da kolay olmadığının altını çiziyor. Bunun için yatırımcıların en az 5 dönümlük araziye ihtiyacı var. Söz konusu araziye 15 at ahırı, kapalı ve açık olmak üzere 2 manej (at eğitim parkuru) ve binicilerin soluklanıp yemek yiyebilecekleri kafeterya yapmak gerekiyor. Çehreli, altyapı yatırımları dahil ve arazi fiyatı hariç bu yatırımın minimum 175 bin liradan başladığını belirtiyor. 

TOPLANTIYA GELİP AT BİNİYORLAR

Polonezköy’deki Saklıköy Binicilik Kulübü’nün Halkla İlişkiler Sorumlusu Tahsin Atakuru da bu işe gireceklerin öncelikle geniş bir araziye sahip olması gerektiğini hatırlatıyor. Saklıköy Binicilik Kulübü toplam 8 bin metrekare alan üzerine kurulmuş. Kulüpte 29 box’ı (mini ahır) içinde barındıran at oteli, 3 manej, 3 de çim padok alanı bulunuyor. Saklıköy’de de eğitmen eşliğinde yarım saatlik at binme ders fiyatı 55 TL. Üst düzey yöneticilerin aileleriyle birlikte hafta sonu şehirden uzaklaşmak için kulübü tercih ettiklerini söyleyen Atakuru, sanat ve iş dünyasından da müşterileri olduğunu sözlerine ekliyor.

Ata binmek için en uygun mevsim kuşkusuz bahar ve yaz ayları. Kış aylarında hafta sonları ortalama günde 30 kişinin binicilik eğitimi aldığını söyleyen Atakuru, baharın gelmesiyle birlikte bu rakamın iki katına çıktığını söylüyor. Ancak Atakuru, kulübün yıllık gelirinin en büyük payının şirket toplantılarından elde edildiğini söylüyor. “Bu şirketler Türkiye’nin en büyük 300’ü arasında” diyen Atakuru, toplantı için gelenlerin yaklaşık yüzde 30’unun boş vakitlerinde ata bindiklerini sözlerine ekliyor.

MALZEMELER 650 LİRADAN BAŞLIYOR

Bu yoğun ilgi binicilik malzemelerinin fiyatlarına da olumlu yansımış. Öyle ki tog (binicilik kaskı), binici pantolonu, çizme, mahmuz, kamçı ve eldivenden oluşan bir takımın fiyatı son birkaç yılda yüzde 25 dolayında ucuzlamış. Yasemin Çehreli, bu alana mal ve hizmet sağlayan firma sayısındaki artışa ve rekabete bağlı olarak fiyatların düştüğünü vurguluyor. Malzemelerin takım olarak fiyatı, marka ve kalitesine göre 650 ila 1.900 TL arasında değişiyor.

Yeni başlayanların tüm takımı edinmelerine gerek yok elbette. Sadece tog ve mini-chaps (dizden aşağısı içina giyilen tozluğa benzer bir aksesuar) ile bir süre bu hobiyi sürdürmek mümkün. Bu ikisinin piyasadaki toplam fiyatı ise 280 liradan başlıyor.

Biniciliği uzun soluklu sürdürmek isteyenlerse at sahibi de oluyor. Zaten işin en pahalı kısmı da at satın almak. Atın cinsine ve yaşına bağlı olarak fiyatlar 5 bin dolardan başlayıp milyon dolarlara kadar çıkabiliyor. Öte yandan, bu hobiye ya da spora yeni başlayanlara, bir at satın almak yerine bir süreliğine kiralamaları öneriliyor. Tam da bu noktada hatırlatalım; at satın almayı ya da kiralamayı tercih edenlerin, bu atın kalacağı ve bakımlarının aksatmadan yapılacağı bir de pansiyon ayarlamaları gerekiyor. Pansiyonda konaklama ve bakım hizmetinin ise aylık maliyeti ortalama 500 liradan başlıyor.

Ünlü atseverler

Sevil Sabancı
Şükrü Erdem
Esra Gorbon
Osman Sınav
Halit Ergenç
Deniz Akkaya
Güzide Duran
Gül Gölge
Kürşat Başar
Sezen Aksu
Ece Vahapoğlu

İstanbul’daki binicilik kulüpleri

Tesis Bulunduğu bölge Saatlik ücreti (TL)
Ferhatbey Binicilik Ümraniye 40-50 
Galatasaray Binicilik Kulübü Maslak 50-75 
Göllü Binicilik Beykoz 100
International K9 & Horse Club Hadımköy 50
İstanbul Atlıspor Kulübü  Maslak 85-95
İstanbul Binicilik Kulübü Taşdelen 70
Kemer Golf & Country Club Kemerburgaz 50-100
Sırapınar Country Club Ömerli 50-100
Sipahi Ocağı Maslak 50
Gürman Binicilik Kulübü Büyükçekmece 50
Saklıköy Country Club Polonezköy 45
Göçmen’s At Binme Tesisleri Zekeriyaköy  60
Fule Binicilik Uskumruköy 60
Ballıca Atlı Spor Kulübü Pendik 60
Umut Ranch Club Bahçeşehir 40

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde