Asgari ücret mesaisi başlıyor: İşte konuşulan rakam...

Asgari ücret mesaisi başlıyor: İşte konuşulan rakam...

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun mesaisi başlıyor. Bugün ilk toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak. İşçi ve işveren tarafının talepleri gündemde olacak.

Asgari ücret mesaisi başlıyor: İşte konuşulan rakam...
16px
24px
07.12.2022 08:46
ABONE OLgoogle

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanıyor.

Komisyonda işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci yer alacak. Komisyona, Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlık yapacak.

İşçi kesimini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, işverenleri de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil edecek.

Pazarlığın 8 bin 250 liradan başlayacağı tahmin ediliyor

NB Ekonomi'den Mehmet Kaya'nın haberine göre komisyon toplantısı öncesi işçi kesimi de pozisyonunu güçlendirdi.

Komisyon üyesi TÜRK-İŞ’in çeşitli kurullarında pazarlığın 8 bin 250 TL’den başlamasının beklendiği vurgulanıyor.

Bunda, 2022’de artışların vergideki iyileştirmeler hariç reel tutarındaki artış hesabı dikkate alınıyor.

İşçi kesimi ayrıca gelir vergisi dilimlerinin adil biçimde belirlenmesini kritik unsur olarak masaya koyacak. İşçi kanadının asgari ücretin seviyesi kadar, gelir vergisi dilimlerinin ayarlanmasını da kritik bulduğu kaydedildi.

Asgari ücretin yıl içinde vergi diliminin üst basamağa çıkması bir yana, toplu sözleşme uygulanan yerlerde yıl içinde birkaç kez farklı ücret hesaplamalarının gündeme geldiği, bunun da ücret yüksekliğinden değil, gelir vergisi dilimlerinin düşük belirlenmesinden kaynaklandığı vurgulandı. İşçi kanadı, işveren tarafının da bu düzenlemeye sıcak bakacağını tahmin ediyor.

Türk-İş yol haritası için Başkanlar Kurulu'nu toplayacak

Toplantıda işçi ve işveren tarafının beklentileri ele alınacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri kapsayan anket çalışması paylaşılacak.

İşçi heyetinin komisyona, Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'ndaki rakamları sunması bekleniyor.

Türk-İş, komisyon toplantısı öncesi başkanlar kurulunu toplayacak. Konfederasyona üye 34 sendikanın yöneticilerinin katılacağı toplantıda, izlenecek yol haritası görüşülecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde